[#1] A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?
Pojawiła się szansa na kolejną stację prezentacyjną dla Amigi. Tradycyjnie myslę o wykorzystaniu A600 2MB z fastem. Tym razem chce jednak nieco zmodyfikować "samograja", aby ułatwić maksymalnie możliwość update prezentacji.

Amiga miała by większy Ram (np. 2MB chip i 2MB fast na PCMCIA), partycję rozruchową na HD lub CF. Wkładało by się dyskietkę (niebootowalną PC0: 720kb) z zapisanymi plikami prezentacji spakowanymi do pliku .lzx i włączało kompa. Startup z HD zakłada RAM: , wczytuje ster PC): i rozpakowuje do niego z dyskietki .lzx oraz uruchamia playera z hd.

Rozwiązanie idealne bo:

1. amiga to pewny komp i może taki samograj chodzic latami bez ingerencji (wyłączą prąd to samo zastartuje wykonując powyższą sekrencję z siedzącej dyskietki)

2. jeśli dysk byłby w formacie zjadliwym dla pc można przesłać taka prezentację mailem a osoba zainteresowana podmieni ją sobie sama zgrywająć .lzx na dyskietke pod pc.

I tu własnie mały problem. Człowiek zgrywający na pc musi mieć dyskietki sformtowane na 720kb i zaklejona dziurkę HDD. Inaczej lipa. Chyba że w amidze będzie stacja czytająca pecetowe 1,44.

Stąd moje pytanie, czy jest jakiś sposób by standardowe stacje 1,44 zmusić do pokazania ich w systemie amigi jako właśnie pc0: 1,44 (pomijam stacje 1,76 dla amigi bo to wiadome)

lub

czy jest jakis filesystem inny widziany przez ami i pc.

Jeśli ne pozostaje:

a. zrobić samograja na pc (mam gotowy, ale amiga taka pewna jest w działaniu jak nie ma sie podglądu :) )
b. ami - ale przekazywac dyskietke "ręcznie"
c. ami - nauczyć by nagrywać na DD (dac pudełko zapasu sformatowanych DD z napisem tu kopiować :) )

[#2] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@xtro, post #1

Kupić lub zrobić Amigową gęstą stację, będzie bez problemu czytać gęste dyskietki z PC.
Powinna to być stacja dodatkowa bo z dyskietki w FAT Ami nie wystartuje.
Ewentualnie wstawić HD do środka lub jego zamiennik i system nie będzie potrzebował dyskietki systemowej do startu.

Zamiast na dyskietce dane do prezentacji podawać na karcie CF, kupić przelotkę PCMCIA-CF i na dyskietce systemowej zainstalować obsługę CF w FAT.

Połączyć oba pomysły, włożyć HD a dane podawać na karcie CF przez PCMCIA.

Ale za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego ograniczasz sobie ilość kolorów robiąc ta na maszynie z ECS zamiast z AGA.

Pozdrawiam
[#3] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@xtro, post #1

Hm. Zasadniczym problemem może być fakt, iż obecnie trudno znaleźć jakiegoś pieca czy maka (w miarę współczesnego i używanego do codziennej pracy) ze stacją dyskietek. "Niszowcy" owszem, jeszcze miewają. Ale typowy, statystyczny user peceta czy maka nie bardzo czai, co to jest "dyskietka".
Może dałoby się dyskietkę zastąpić jakąś kartą CF - rzecz współczesna i "zjadliwa"po równo dla Amigi, pecetów i makówek.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@RadoslawF, post #2

"Ale za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego ograniczasz sobie ilość kolorów robiąc ta na maszynie z ECS zamiast z AGA".

A to akurat rozumiem. Tak czy siak, czy ECS, czy Agata - mamy dostęp do ograniczonej palety. Zatem paleta oferowana przez A600 w zupełności wystarczy. ECS daje możliwość pracy w HAM6. I to styknie, jak sądzę.
Co by tu zmieniły kości AGA? 256 kolorów? Ham8? Jaką to pecetowi czyni różnicę?

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@Des, post #4

Dodam jeszcze - zawsze będę się upierał, że możliwości AGA nie są sine qua non dla grafika. W ekstremalnych sytuacjach, gdy trza z kolorami robić pod górkę - mamy HAM.
Eric Schwartz i jego wiewiórki Notorycznie będę się posługiwał tym przykładem, gdy ktoś zamarudzi, że ECS dają za mało kolorów.

Szacun, jak zawsze
Des

[#6] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@Des, post #4

Nie, nie... nie będzie ograniczania. Prezentacja będzie zawierać parę obrazków w lores 32 kolory lub hires 16 kolorów. Do tego wystarczy mi goła A600 z 2MB chip odpalana z dyskietki (dwie takie już od lat wykorzystuję). Chcę tylko to usprawnić o tyle, bym mógł wysłać prezentację mailem (a ne podrzucac dysk), a jeśli osoba która ja wrzuci ma pc to nie nagra dyskietki FFS.

oczywiście mogę postawić PC i wysyłać to samo zrobione np we flashu i sobie ktos pendrive wrzuci. Ale ja chcę na małej amisi, bo ilośc kolorów nie jest tu najwazniejsza w tym przypadku, a amiga jest malutka i fajnie... wiecie o co chodzi :) Jakbym nie był amigowcem co na siłę chce gdzies ami wepchnąc na comercję to bym postawił np. taki minibox za 150zł czytnik SD co by w pętli odtwarzał obrazki i już. A ja tu sobie utrudniam :)

dlatego kombinuję z tym HD i odpaleniem PC0: Lepiej by było to 1,44, ale nic się nie stanie jak będzie 720kb, tylko musze założyć, że sie człowiek nie pomyli i nie wsadzi dyskietki 1,44 na pc i potem będzie jęczał, że nie chodzi na ami. To ma być samograj co pochodzi 10 lat conajmniej i sam sie zrestartuje a wymiana prezentacji wygląda tak: wyłączam amigę, zmieniam dyskietkę, włączam amigę... A jak prąd wyłącza to samo ruszy. Elementem wymiennym ma być właśnie dyskietka - to postanowione jeśli ma byc Ami.

[#7] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@Des, post #5

Eric Schwartz i jego wiewiórki Notorycznie będę się posługiwał tym przykładem, gdy ktoś zamarudzi, że ECS dają za mało kolorów.

o.... o to właśnie chodzi... taka grafika gędzie właśnie prezentowana i nawet z użyciem programu , ktorego Eric w poźniejszym okresie używał... Deluxe Video 3. M a mały player i doskonale sie nadaje.

[#8] Re: A600 z fastem presentation station - gęstszy filesystem dla dyskietek?

@xtro, post #7

o.... proszę, nawet sie uchowała na aminecie jedna moja produkcja własnie na taki konfig... onegdaj chyba jeszcze na a500 robione wzorowane na Ericu (gdzie mi do niego :) ) i na grze w robaczki....

http://aminet.net/pix/anim/WORMS1st.lha

To były fajne czasy i paleta starczała :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem