[#1] Amiga 500 Plus
Witam
Właśnie kupiłem sobie Amigę 500 plus i zastanawiam się nad kilkoma rzeczami.
1) Czy w tej amidze zadziała gęsta stacja dyskietek?
2) Na elektrodzie znalazłem info, że do A500 można zrobić jakiś kontroler twardego dysku (zadziała z CF?), tyle tylko że nie będzie można bootować amigi z niego (coś ktoś wie na ten temat, a moze ma do opchnięcia kontroler HDD)?
3) Podjął by się ktoś zrobienia i za ile:
- Tego słynnego turbo do A500 z aminetu (6800 14mhz, a może jeszcze szybciej, ale koniecznie 68000)? Jak to w ogóle działa, ma ktoś?
- Przełącznika romów (kickstartów) wersja na 3 różne (1.3/2.0/3.1)

A to już zupełna abstrakcja:
- Jest jakaś płytka działająca podobnie jak przełącznik romów, która umożliwia przełącznie pomiędzy kośćmi OCS/ECS? (wiem, że niby ECS emuluje OCS, ale...)
- Czy poza fabrycznym napędem CD można w jakikolwiek sposób podłączyć napęd CD do A500 plus?

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #1

Jedna prosta odpowiedź, było kupić A1200 ;P

[#3] Re: Amiga 500 Plus

@pampers, post #2

E tam ja chce Amigę do gierek, a obudowa A 500 jest naładniejsza i tyle. W sumie to mi trochę zależy na tym kontrolerze, żeby z dyskietkami się za bardzo nie bawić i ewentualnie turbo. Reszta to pytania teoretyczne.
[#4] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #3

Karta turbo do A500+ zmniejszy ilość kompatybilnego oprogramowania . Żeby było ok potrzebujesz co najwyżej przełącznika Kickstartów i kontroler HDD z fastem. Co do CD to bez problemu możesz podłączyć jeżeli posiadasz kontroler IDE lub SCSI .

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 08:32:14
[#5] Re: Amiga 500 Plus

@PrzemasIII, post #4

nie koniecznie jesli ICD AddSpeed nadal masz 68000 tyle ze 14.28 + 32 keszu

co do przetaktowania MC68000P12 na 14.28 ze schematu aminetu..paula traci spojnosc z reszta hardwaru amigi i nie dziala stacja dyskow
Gry z HD i owszem...

- Czy poza fabrycznym napędem CD można w jakikolwiek sposób podłączyć napęd CD do A500 plus?

owszem jesli posiadasz jaki kolwiek kontroler AT Bus/MegaRam/A590 itp

normalnie podlaczasz i mountujesz CD0: mialem tak z MegaRamem
przeciez nie bede przenosil na dyskietkach danych lub serialem :)

Co do przelaczniku OCS/ECS - w abstrakcji jestes niezly ;-]

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 09:16:39
[#6] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #1

http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/
http://gwdoiron.spaces.live.com/blog/cns!8E37976CF1EF4C2A!146.entry
Co prawda jakiś czas temu myślałem nad rozpoczęciem zabawy w tego typu rzeczy ale za mało czasu i za mały rynek :/
[#7] Re: Amiga 500 Plus

@abcdef, post #6

Troche fastu, boot od kicka 1.3 i byłoby więcej chetnych :)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 10:17:33
[#8] Re: Amiga 500 Plus

@abcdef, post #6

Szkoda
[#9] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #8

nie przejmuj sie. A500 miała być do gier TAK?

więc... dyskietki 2HD allegro>Kabel null modem>Workbench minimum 1.3>PC z RS232>Amiga Explorer=RADOŚĆ :D

A jak chcesz Ender to Ci pomoge w tym. Skocz do mnie z dyskietkami i z lista gier a reszta zajme sie ja :)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 19:28:52
[#10] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #8

Jak będę miał czas to przysiądę nad projektem i może coś się skombinuje, ale w tej chwili po prostu nie mam czasu.
[#11] Re: Amiga 500 Plus

@bombermax, post #9

Dyskietki to zlo, nawet picseta do gierek bez hdd to nieporozumienie. mialem cdtv na poczatku lat 90 XX wieku podpieta do tv, a siedzisko na fotelu. Lubilem Historyline, nie lubilem komunikatu "insert disk x ..." a tam czesto to wystepowalo i za kazdym razem klawa z kolan, drep drep, zmiana dyskietki, zanim usiadlem to cholerstwo chcialo innej dyskietki.

[#12] Re: Amiga 500 Plus

@bombermax, post #9

OK. Jakoś się zmówimy, muszę kierowce mieć ze sobą.

Nie jestem elektronikiem, ale gdyby ten projekt był jakiś niedopracowany, to może warto by było zagadać z autorem SIO2IDE i zrobić wersje dla amigi. Sam zastanawiam się nad czymś takim do mojego Atari 65XE, które kupiłem. Skoro 8-bitowiec może to czemu nie amiga.

http://atariarea.krap.pl/sio2ide/

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 19:56:50
[#13] Re: Amiga 500 Plus

@fazior, post #11

a ja właśnie wole pograć z dyskietek... niepowtarzalny klimat

[#14] Re: Amiga 500 Plus

@Skiba, post #13

chyba nie tylko ty :D

[#15] Re: Amiga 500 Plus

@HOŁDYS, post #14

heh witaj w klubie piwo

[#16] Re: Amiga 500 Plus

@Skiba, post #13

i ja również MAGIA PRZEKŁADANIA!

A jaka stacja jest wdzieczna (dzwieczna szeroki uśmiech) za to ze jej sie zapodalo kolejny dysk! Ahhhhh OK

[#17] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #12

Największy dla mnie problem z tymi projektami to FPGA tudzież CPLD z którymi po prostu nie mam zbyt wiele doświadczenia. Na naszej uczelni bawiła się tym optoelektronika, a ja jestem energo. Mikrokontrolery? Atmel, '51, ARM, DSP Texasa - nie ma problemu. Ale FPGA to czarna magia... wiem o co biega, ale nie znam ani vhdl ani narzędzi producenta do tworzenia konfiguracji bramek. Jedyne czym się bawiłem to GAL i to dawno temu.
[#18] Re: Amiga 500 Plus

@bombermax, post #16

Też lubię na dyskietkach ... tylko nie może być zbyt późno bo stacja budzi domowników w sąsiednich pokojach Śpioch

[#19] Re: Amiga 500 Plus

@bombermax, post #16

W odpowiedzi na #13

i ja również MAGIA PRZEKŁADANIA!

eee jakiego przekladania mam w A500 DF0: DF1: DF2: DF3: 1 MB CHIP + 1.8 FAST ! iiii...jjaaazda jaaazda biala gwiazda :)

Dzis wymienilem stacje w urzadzeniu golden image smiga pieknie jest przelotowa (ostatni stacja jest od CDTV)

StreetFighter II smiga az milo :)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 21:19:58
[#20] Re: Amiga 500 Plus

@HOŁDYS, post #19

miło wiedzieć ;]

ale chyba nie wszystkie gry obsługują multi stacje am I right?

[#21] Re: Amiga 500 Plus

@bombermax, post #20

Dosowe wszystkie,NDOS nie wszystkie lecz pewnie z 80 %
generalnie fajnie to dziala przy grach bez zaglerki

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 23:08:04
[#22] Re: Amiga 500 Plus

@HOŁDYS, post #21

1) Rozebrałem moja A500 plus i mam wersje płyty 8A.1. Zastanawia mnie czy mam kość OCS czy ECS?
2) Widzę, że bateria jest trochę pordzewiała, czy można ją wymontować i zainstalować gniazdo z płyt PC, żeby działały baterie od PC (nie wyjewają). Niektórzy przerabiają tak akumulatorki na kartach turbo.
3) Cała płyta wygląda na nieźle zachowaną, ale zastanawiam się, czy dla bezpieczeństwa nie wymienić kondenatorów?
4) Udało ci się zainstalować 2 mb Chip na Twojej A500+ ?
5) Czy ktoś zrobiłby mi to wszystko (za kasę ma sie rozumieć), no i chętnie jakieś rozszerzenie pamięci 2mb ram lub więcej bym nabył.
[#23] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #22

1.ECS = 8373
2.baterie jak najszybciej wywal zeby nie wylala (spali ci ROM na 99 %)
3.nie trzeba kiedys robili bardzo wytrzymala elektronieke nie to co dzisiejszy szajs
4. mi tak poprzez specyjalne rozszsrzenie A502+
5. MegaRAM HD 8 MB

[#24] Re: Amiga 500 Plus

@Ender, post #22

2) Widzę, że bateria jest trochę pordzewiała, czy można ją wymontować i zainstalować gniazdo z płyt PC, żeby działały baterie od PC (nie wyjewają). Niektórzy przerabiają tak akumulatorki na kartach turbo.

Ja wymienilem w ten sposob baterie w karcie Blizzard 060 - teraz mam w niej podstawke z PC.

[#25] Re: Amiga 500 Plus

@fazior, post #11

Ja na A500 najbardziej to lubiłem przekładać dyskietki w grze Space Hulk ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem