[#1] Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0
Mam ja CDTV z dodatkowymi 2 MB fastu i przełącznikiem kicka 1.3/3.0. niestety nie mam jej na miejscu, a cos kombinuję i za Chiny nie pamiętam jednej sprawy. Mianowicie w trybie kicka 1.3 czyli normalnej CDTV wyswietlającej na starcie animację płytki ze szklanym CDTV jak włozę caddy z jakims startowym CD to rusza mi system (CD jest widzane na starcie i gotowe do autobootowania). Niestety w takim trybie jest widziane bodaj 1MB chip i 1,3 slow chyba. By mieć 1 MB chip i 2 Fast trzeba przełączyć na KS3.0 (tak mi sie wydaje bo dawno tej mojej CDTV nie miałem okazji startować).

Nie pamietam jednak, jak w trybie 3.0 (animacja na starcie włącza się standardowa jak w A1200 - czyli dyskietka) wygląda sprawa CD w CDTV. Ze stacji dysków startuje, ale czy CD jest bootowalne, czyli jak wsadzę do CDTV w trybie KS3.0 caddy z płytka bootowalna , to mi wystartuje system z tego CD? Czy ktoś by mógł mi to sprawdzić w swojej łaskawości... :)

I druga sprawa. Potrzebuję obraz iso jakiejkolwiek bootowalnej płytki CDTV z systemem (jakieś CDPD albo cos inngo...) może być wszystko wycięte, by tylko bootowało i ładował się WB. Chce spreparowac sobie taki CDHD a nie mam juz ani jednej płytki dla CDTV... chyba , że mam a nie zauwazyłem ;) Może mi ktos cos takiego zrzucić... ? No właśnie... nagrywał ktoś samodzielnie plytkę na CDTV, chodzi taka zwykła 700MB? Bo 650 są już chyba nie do dostania...

[#2] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@xtro, post #1

a wiec tak, musisz miec nowsze romy cdtv zeby bootowalo pod kickiem 3.x
co do obrazu plytki to udostepnianie jego np. na ftpie eabowym gdzie znajdziesz ich duzy wybor jest nielegalne gdyz obrazy zawieraja chronony prawem autorskim plik cdtv.tm

[#3] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@rzookol, post #2

Moze zostane wyklety z tego forum. Trudno, choc szkoda bo pomocne bywa ;)
IMHO sprawa praw autorskich na amidze wydaje sie cholernie wyolbrzymiona.
Z jednej strony prawa autorkie z 2giej ludzie uzywajacy dzis amigi. Do roznych celow i z roznych powodow. Roszczenie praw autorskich do antycznego softu, bo jakas firma X przejela te prawa i w sumie nic nie zrobila nowego. To jest cohre i wedlug mnie zabija ten sprzet do konca. Tu sie dowiesz ze nie mozesz robic tego i tamtego bo narusza prawa autorskie. Ale mozesz zrobic to i tamto. Chore porpstu, sorry chlopaki.
Nawet tu znajdziesz obraz Wb 1.3 do obciagniecia, a w necie za free Developer CDTV ktory ma ten najswietzy plik do bootowania z cd.
Wiekszosc takich starych platform jest uwalniana od patentow. A tu nie nie. Firma jakby nie byla zombie roszczy sobie prawa do czego w sumie nie jest spadkobierca w jakiejkolwiek sensownej linii
A co do bootowania z cd to tak jak kolega napisal. Trzeba miec nowszego ExtendedROM niz 1.0.
Wsady flash posiadam, zostala mi tylko kwestia znalezienia zamiennikow kosci extended. W razie co napisz na pm/gg/email to moze razem cos wskoramy, bo mamy podobne problemy.

To jest tylko moje stanowsko nt tego irracionalnego podejscia do spray i zmykania platformy(wedle niektorych ratowania jej). Jak ktos to kiedys tu ladnie nazwal to co masz w amidze jest tylko kewstia twojego sumienia.
Mojego w tej chwilo mocno podchmielonego ;)

Udanych reflexji, experymentow i zabawy ciekawym, ale jakby nie bylo starym i upadlym juz sprzetem!

Pozdrawiam
[#4] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@rzookol, post #2

wybor jest nielegalne gdyz obrazy zawieraja chronony prawem autorskim plik cdtv.tm

ej chyba to juz jest uwolnione ACP74 pisal o tym

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=81643

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 10:49:00
[#5] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@HOŁDYS, post #4

Tak - jest uwolnione. Ogólnie to było tak, że za umieszczenie CDTV.TM na CD Commodore pobierał drakońskie sumy z tytułu licencji (płaciło się jakąś kwotę od każdej sztuki wytłoczonej płytki), ale po jakimś czasie (nie pamiętam daty, ale stanowczo za późno) zezwolił na nieodpłatne używanie tego pliku i całej reszty (te pchełki do "sterowania" CDTV/CD32, jak np. noreset, wchodzące w skład DeveloperKitów).

[#6] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@APC74, post #5

No właśnie, będę kompilował płytkę na CDTV. Zakładam więc , że:

1. Do dyspozycji mam w tym przypadku KS1.3
2. ... a więc ram będzie 1MB chip i chyba 1,8 slow
3. Płytka ma sie bootować i:

a. założyć RAM DYSK
b. zamontować dyskietkę MSDOS 720kb, która już będzie od startu w zewnętrznym DF0: (czy aby na pewno jest to df0: w CDTV ?) - zamontować ją tak by była widzana jako pc0:
c. rozpakować unlzx'em (uruchomionym z płytki) jeden plik archiwum .lzx z tej właśnie pc0: do katalogu na RAM DYSKU
d. sekrencja starowa kończy się uruchomieniem playerem (uchomionym z CD) jednego z plików startowych prezentacji właśnie rozpakowanej z .lzx do RAM DYSKU.
e... w przypadku resetu ma to sie powtarzać.

Nie pytajcie czemu nie wszystko na CD. Idea jest taka, że mini system startowy mieści się na CD, a samo archiwum z prezentacja jest wymieniane na dyskietce w formacie PC i kopiowane do Ramu i startowane.

Mam teraz takie pytane do Was (posiadających CDTV). jak sobie pomodzę taki plik ISO chciałby ktos mi pomoc i zgrać ze swej łaski płytkę z tego pliku przetestować czy aby startuje. Nie mam po prostu dostępu do tej CDTV swojej na codzień i musiałbym sobie druga kupić na taki test albo jechac specjalnie kawał drogi by sprawdzić. Ktoś chętny na test jak skompiluję?

[#7] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@xtro, post #6

Ad.a. Żaden problem - to się samo zakłada.

Ad.b. Żaden problem, opis znajdziesz na forum w innym wątku - użyj wyszukiwarki.

Ad.c. To też nie będzie sprawiać problemów.

Ad.d. To zależy od playera. Jeżeli to np. player scali - problemów nie będzie o ile plik(i) z projektem prezentacji będzie/będą miał(y) zawsze tą samą nazwę (w każdym razie tak będzie najłatwiej).

Ad.e. Będzie.

Mam teraz takie pytane do Was (posiadających CDTV)... I dalszy ciąg, to nie do mnie - ja CDTV nie posiadam...

[#8] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@xtro, post #6

Ja chetnie sprawdze, bo ostatnio sie moja CDTV tylko kurzy :D
Brakuje mi weny, a przedewszystkim pieniedzy by zrobic jej cos sensownego ;)
[#9] Re: Pytania do posiadaczy CDTV z kickiem 3.0

@karaczan, post #8

ok, fajnie , zabieram sie za kompilacje w weekend..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem