[#1] CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami
Już wiem,... słyszałem, że by zrobić do CDTV płytkę własną trzeba mieć jakiś tam plik cdtv.tm chromiony prawem itd. Nie wiem , czy jest to ochrona prawna jeszcze ważna i jak to sie ma do upływającego czasu (kiedyś patent np. miał maksymalnie 11 lat ważności i to było słuszne!), tak czy siak z braku HD trzeba by pomysleć o jakimś systemowym CDHD dysku takim z najpotrzebniejszymi aplikacjami.

Robił ktos już coś takiego - CD systempartycje. Oczywiście stacja robi tu za wymiane danych. Myślałem też, by odpalał się PC2Ami i wtedy za zewnętrzny HD robił by ten na LPT z PC lub jakiś zip obsługiwany przez LPT/RS...

Trzeba sobie jakoś radzić...

[#2] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #1

MaxSoft swego czasu robil taki fajny systemiki pod 1.3 z fontami bibliotekami poteznym katalogiem C: z najpotrzebniejszymi toolsami grami modulami i demkami.. cos ok 300 mb bootujace.. fajnie to to smigalo nawet na 1 MB
napisz do niego

[#3] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #1

CDTV.TM i CD32.TM zostały uwolnione wiele lat temu. Zajrzyj na moją stronę - znajdziesz tam, w dziale z poradnikami, cdtv-developerkit zawierający m.in. plik CDTV.TM.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 15:18:15
[#4] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@APC74, post #3

gdzie ten plik cdtv.tm siedzi na cd? mam obraz jakiejś amigowej płyty i nie moge znaleźć...

[#5] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #4

o już widzę na innym obrazie, jest na głównym katalogu...

Inne pytanie. Jak zrobić by pod KS1.3 ACDTV usuchomił się sterownik PC0: (ojej czy stacja CDTV jest jako DF0: widziana ?) Nie pamiętam już ale jakoś cos się w startup wpisywało też pod 1.3 i stacja potrafiła jakoś czytać pecetowe dyskietki od razu po uruchomieniu systemu tylko nie pamiętam juz jak, ale cos się to różniło od KS2+

Pamiętacie jak to osiągnąć, dajcie exampla

[#6] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #5

a nie przypadkiem trzeba mieć kick <2.0 ???

[#7] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #5

Standardowo Workbench 1.3 nie ma obslugi dyskietek pecetowych ale
wystarczy ze dograsz to:
http://aminet.net/package/misc/emu/multidos1_12
rozpakowane archiwum do odpowiednich katalogow i uruchomisz program PCmountAll
[#8] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #1

No właśnie, będę kompilował płytkę na CDTV. Zakładam więc , że:

1. Do dyspozycji mam w tym przypadku KS1.3
2. ... a więc ram będzie 1MB chip i chyba 1,8 slow
3. Płytka ma sie bootować i:

a. założyć RAM DYSK
b. zamontować dyskietkę MSDOS 720kb, która już będzie od startu w zewnętrznym DF0: (czy aby na pewno jest to df0: w CDTV ?) - zamontować ją tak by była widzana jako pc0:
c. rozpakować unlzx'em (uruchomionym z płytki) jeden plik archiwum .lzx z tej właśnie pc0: do katalogu na RAM DYSKU
d. sekrencja starowa kończy się uruchomieniem playerem (uchomionym z CD) jednego z plików startowych prezentacji właśnie rozpakowanej z .lzx do RAM DYSKU.
e... w przypadku resetu ma to sie powtarzać.

Nie pytajcie czemu nie wszystko na CD. Idea jest taka, że mini system startowy mieści się na CD, a samo archiwum z prezentacja jest wymieniane na dyskietce w formacie PC i kopiowane do Ramu i startowane.

Mam teraz takie pytane do Was (posiadających CDTV). jak sobie pomodzę taki plik ISO chciałby ktos mi pomoc i zgrać ze swej łaski płytkę z tego pliku przetestować czy aby startuje. Nie mam po prostu dostępu do tej CDTV swojej na codzień i musiałbym sobie druga kupić na taki test albo jechac specjalnie kawał drogi by sprawdzić. Ktoś chętny na test jak skompiluję?

[#9] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #8

b. zamontować dyskietkę MSDOS 720kb, która już będzie od startu w zewnętrznym DF0: (czy aby na pewno jest to df0: w CDTV ?) - zamontować ją tak by była widzana jako pc0:

tak na pewno DF0

[#10] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #8

spoko, slij

[#11] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@fazior, post #10

ok, dzięki, jak tylko dopracuje to podeślę :)

[#12] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #11

Witam wszystkich z zaświatów! Konto założyłem wieki temu, jednak przez długi czas nie miałem nic do powiedzenia. Teraz odgrzebałem passy by błagać o pomoc: na podstawie poradnika APC74 zrobiłem swój obraz płyty używając cdtv developerkit i makecd (bez używania base5). Gdy wkładam wypaloną płytę do CDTV, pokazuje się czarny ekran z logo cdtv i dalej nic nie idzie. Następnie zrobiłem wszystko tak jak w poradniku zgrywając base5 (ofc bez żadnego dodawania i kombinowania w plikach). Zrobiłem ISO, wypaliłem CD, na CDTV dalej czarny ekran z napisem cdtv. Wypaliłem samo base5, wszystko działa jak należy. Co robię źle w tworzeniu mojej płyty? Pasowało by, że jest coś nie tak ze startup sequence...

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 20:13:10
[#13] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@pietrach6, post #12

Daj linka z łaski swojej gdzie te porady o robieniu płyty masz. ja będę ją robił na pc (wypalał na macu - bo tam mam nagrywarkę z laptopie ... więc troche multiplatformowo :) ), muszę zrobić raz a dobrze by działało latami na tej jednej płycie.

[#14] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@xtro, post #13

http://www.apc74.ppa.pl/PPA/CDTV_BOOT_CD/WinUAE_CDTV_boot_CD.html

[#15] Re: CDHD dla CDTV - w oczekiwaniu na kontroler do tek ami

@pietrach6, post #14

Chiercia, a nie ma ktoś gotowej takiej płyty z wb ? Takiej podstawy... potem można by sobie modyfikować w obrazie samo startup-sequence...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem