[#1] S-VIDEO do VGA Konwerter
Witam wszystkich,

Ponieważ zakupiłem i zastanawiam się nad zwrotem urządzenia chciałem podzielić się wiedzą na temat typy przetwarzania obrazu jaki oferuje takie urządzenie:
http://allegro.pl/konwerter-video-s-video-na-vga-nowosc-ad7-i1246510306.html

A ponieważ ciężko jest dokładnie to opisać zrobiłem zdjęcia.
Wykonano jest średnio oświetlonym pomieszczeniu i zmniejszone zostały z 12Mpix do ok 50%. Dostępne są tu:

http://img543.imageshack.us/g/dsc0049g.jpg/

I tak użyte połączenie jest takie: Wyście S-Video do box-a i do monitora.
Pominę milczeniem jakość przewodów jakie są dodane do kompletu gdyż jak je zobaczyłem i obraz przez nie wyświetlany zamieniłem na inne grubsze.
Co do samej jakości to od biedy można by powiedzieć żę nie ubiega wiele od S-Video i na upartego do grania się nadaje, nadaje się też aby awaryjnie użyć tego box-a do ustawiania boot menu czy czegoś w PAL-u co by to nie było :)
Nie mniej do pracy na systemie czy innych aplikacjach to już nie bardzo.
Co ciekawe obraz miał się nie trząść jak można przeczytać w opisach innych urządzeń a tak nie jest. Wprawdzie obraz statyczny interlaced jest wygładzony i się nie trzęsie to jakikolwiek ruch powoduje że telepie się to co się przemieszcza na ekranie i wszystko w bliskiej okolicy, to samo w trybie non-interlaced gdzie jednak nie jest to aż tak bardzo uciążliwe.
Dodatkowo czego może nie być widać na zdjęciach obraz smuży jak przez modulator a samo urządzenie się dość poważnie grzeje.

Podsumowując box ten nadaje się jedynie jako proteza do VGA ewentualnie do grania czy oglądania demek.

To może na tyle.

Pozdrawiam

P.S.
Dodałem też dwa zdjęcia z wykonanym S-Video na płycie od A1200.

P.S. 2
Właśnie wróciłem od kumpla i dodałem zdjęcia z TV Samsung 40' FULL HD podłączony oczywiście przez D-SUB VGA. I tu jest troszkę lepijej.
Wcześniejsze były na 15" Monitorze w rozdzielczości natywanej 1024x768.
Numery zdjęć od 51 do 91.

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 20:19:34
[#2] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Thom/CT, post #1

obraz.. kaszana
dzięki ze wstawiłeś ten temat, sam chciałem to kupić. Sprawdzałeś może na innych monitorach i jak wygląda obraz ze złącza video??

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 19:50:46
[#3] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Skiba, post #2

Wejście Video jest przelotowe, niestety. Jak by było przetwarzane to pewnie obraz był by super. Dodałem nowe zdjęcia. Patrz P.S. 2 :)

Dodałem zdjęcia tu:
http://img228.imageshack.us/g/dsc0072yp.jpg/

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 20:29:41
[#4] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Thom/CT, post #3

a mógłbyś wstawić kilka fotek z obrazem puszczonym ze złącza video??

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 21:08:46
[#5] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Skiba, post #4

Obraz z VGA przechodzi tylko przez ten box, a mój monitor nie bardzo radzi sobie z Multiscanem co gorsza tylko taki tryb wyświetla. Zniekształca obraz w poziomie i nie wyświetla na całą szerokość.

Box działa tak że jeśli obraz jest PAL lub NTSC to go przetwarza (S-Video) a jeśli są to inne tryby (Multiscan, DBLPal, DBLNtsc) to nie widać nic albo jeśli już coś widać to śmieci bez synchronizacji.
Natomiast jeśli chcesz zobaczyć Multiscan lub inny obsługiwany przez Monitor wciskasz przycisk PC i obraz przechodzi bez zmian. Z boxa robi się wtedy przelotka.

Czy troszę rozjaśniłem sytuację? Bo sam się zamotałem w pewnym momencie. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 23:07:16
[#6] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Thom/CT, post #5

wyjaśniłeś
:)

[#7] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Skiba, post #6

Wykonałem przed samym wysłaniem paczki z powrotem zrobiłem tekściki i powiem tak, box przetwarzając s-video wprowadza dużo zakłóceń, drżą napisy i ikony na brzegach, widać szum i falowanie na ciemnym tle.
Dla porównania podłączyłem tym samym kablem bezpośrednio do monitora z wejściem S-Video i obraz był znacznie lepszy bez tych wszystkich efektów ubocznych. Box jest po prostu byle jak wykonany. Ot tyle ;)

Pozrawiam

[#8] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Thom/CT, post #7

przetestuj jakiś zewnętrzny tuner TV dla monitorów VGA. Maja też wejścia wideo zazwyczaj composite i svideo...

[#9] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Thom/CT, post #7

Box jest po prostu byle jak wykonany. Ot tyle

Czyli jeszcze raz potwierdza się powiedzienie które brzmi: "Biednego człowieka nie stać na tanie rzeczy".
[#10] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@stachu100, post #9

Ze tak powiem , dokopce sie pod temat :)
Czy ktos mial do czynienia z takim sprzecichem jak pozniej w linku ?

http://www.ambery.com/rgbcgatovgac.html

[#11] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Hellena, post #10

Ciekawe jak z jakością?
[#12] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Hellena, post #10

Cena tez jest taka sobie, wnioskuję ze to powinno dzialac tak jak pisze.

[#13] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@11MASTEr, post #12

Lipa jest bo nie wysylaja do PL, ba nawet do europy nigdzie nie wysylaja :>

[#14] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Hellena, post #13

Polecem coś takiego:

http://www.samal.pl/katalogi/konwer/index.htm

Bardzo dobrze działa z duzymi i małymi Atari (np. z Falconem)

[#15] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@taurus, post #14

W A1200 nie ma s-video trzeba dorabiac, a do tamtego ustrojstwa mozna wprowadzic rgb, co mi sie bardzo podoba :>

[#16] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Hellena, post #10

Czy to nie będzie coś takiego jak ktoś na allegro sprzedawał ?

http://allegro.pl/konwerter-cga-do-vga-acv-011-crt-lcd-i1699569041.html

[#17] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@companiero, post #16

To mi się najbardziej podoba bo z RGB, ciekawe czy działa.

Ja mam pytanie, czemu wszyscy się tak upierają przy s-video (do TV) przecież większość TV ma pełne RGB, a obraz z RGB jest lepszy.
Nie rozumiem tego pędu do S-Video.

[#18] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@brada, post #17

nie trzęsie się obraz via s-video, a różnica w jakości na korzyść rgb jest minimalna imho, na większym ekranie różnica jest pewnie bardziej widoczna.
Osobiście nie podpinałem jeszcze Ami via s-video, ale z Ataryny na 15'' lcd jakość obrazu jest bardzo przyzwoita.

[#19] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@taurus, post #14

Ile za coś takiego wersja do Atari 65xe), bo mają stronę w przebudowie?
[#20] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@companiero, post #16

Ja mam coś takiego ale nie bardzo wiem jak to podłączyć pod amigę . Raz tylko próbowałem lecz coś poszło nie tak bo na monitorze uzyskałem trzy obrazy w kolorach rgb.
Ta karta ma mnóstwo możliwości wyświetlania ustawiane na mikroswichach.
Dodatkowo jest przelotowa czyli można podłączyć inny komp poprzez drugie wejście vga . Leży mi to i czeka na lepsze czasy.
Tak sobie myślę może znajdzie się uczciwy chętny na testy tego urządzonka bo ja nie mam czasu na grzebanie.

[#21] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Ender, post #19

http://www.samal.pl/cennik/cennik.pdf

[#22] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Ender, post #19

jeśli chcesz podłączyć Atari do monitora vga to tak... ale lepszą jakość uzyskasz podłączając Atari jego własnym sygnałem do TV z wejściem s-video.
Wszystkie te urządzenia lecą po jakości, bo cudów nie ma...

[#23] Re: S-VIDEO do VGA Konwerter

@Kilos, post #22

Mam kabel na scart(euro), myślałem, że tak będzie lepiej. W takim razie nie było tematu. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem