[#1] Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.
Pierwsza partycja 2gb, druga 4017mb. Kopiowałem cały dzień i cała noc gry a whdload na partycje druga, gdy druga partycja się zapełniła Amiga sie zawiesiła, po jej ponownym uruchomieniu system nie wystartował...
Można uratować jakoś te partycje??

[#2] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@arti4-92, post #1

przesadziles z rozmiarem .. dysk ma 4096 ale file system zabiera cos ok 100 mb. Bledem bylo tez miec jedna duza partycje :)

mozesz uratowac jesli znasz dobrze ABToolsa .. Diavolo srednio polecam bo on kopiuje na inny dysk dane.. a AbTools naprawia

[#3] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@arti4-92, post #1

Możesz spróbować "odkasować" a raczy wykopiować z uszkodzonej partycji za pomocą Disk Salv 4.
Ja u siebie nigdy nie używam większych dysków niż 4GB albo pomijam to co jest powyżej. Raz ustawiłem ostatnią partycję kończącą ostatnim sektorem na 4GB i po sformatowaniu nie miałem systemu :)
Teraz zabieram jeden sektor z końca i jest spokój.
A jeśli już potrzebujesz tak dużo miejsca to łatki na scsi i ffs będzie potrzebować.

Pozdr.

[#4] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@Thom/CT, post #3

Ja na wszelki wypadek zawsze miałem Read RDB pod ręką. Na działających partycjach zczytywałem sobie ustawienia RDB do pliku, który trzymałem np: na dyskietce. W przypadku nadpisania RDB (na dyskach powyżej 4GB nadpisuje początek na standardowym file systemie amigowym) - uruchamiałem z dyskietki i zapisywałem RDB. Partycje znów były widziane odpowiednio, a co do ostatniej partycji, która wychodziła poza 4GB wiedziałem, żeby tak naprawdę nic nie trzymać, nazwałem ją Awaryjną ;).

[#5] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@BagoZonde, post #4

dobrze ze powiedzieliście, zapamiętam by nie tworzyć takich partycji.. Jest może jakiś bajer co bedzie pokazywał dwie partycje jako jedną??

[#6] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@arti4-92, post #5

Chyba nie ma czegoś takiego... poza tym możesz porobić sobie skróty na pulpicie albo jakieś menu żeby było wszystko szybko dostępne.
Cała magia rozwiązania z partycjami jest właśnie taka że jest to porozkładane i miejsca nie zabraknie (w teori). :)

[#7] Re: Sypnęły sie partycje robione przez 2.1 w oryginalnego toola.

@arti4-92, post #1

Hmmm odpowiem tak. Mnie się często zdarzało, wprawdzie na CF, jak coś grzebałem na niej, że system nie chciał startować potem. To naprawiałem system w ten sposób, że odpalałem system z dyskietki odpalałem HDToolBoxa i tam klikałem jedną z opcji, na której napisane było, że dysk uległ zmianie i czy chcesz to naprawić. Czy jakoś tak. Kliknąłem. Wyciągnąłem dyskietkę z systemem z napędu. Reset i Amiga wstawała z dysku twardego. Robiłem to na A1200 z WB3.1. Może i Tobie to też pomoże. Dodam, że potem wszystko działało tak jak przed wpadką.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 09:05:26
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem