[#1] Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1
Witam, mam pytanie.
Jest możliwość zrobienia katalogu który będzie "sumą"(tzn zawartość dwóch katalogów bd widziana jako jeden katalog) dwóch katalogów?

[#2] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@arti4-92, post #1

Realnych katalogów nie, jedynie skrótów, linków, odnośników swojego rodzaju.
Tak po prawdzie nie wiem czy jakikolwiek współczesny system to potrafi.
Podobno Mac OS X i Windows 8 ma to mieć ale to raczej przyszłość i to nie bliska.

Miała to mieć Vista, później 7 jeśli chodzi o Windows ale i tak nie mają bo coś im w implementacji nie poszło :) i całe szczęście. No ale to nie Amiga... :)

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:37:36
[#3] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@Thom/CT, post #2

Chodzi własnie mi o skroty, tylko takie ktore zostaną zrobione automatycznie po wskazaniu katalogow.

[#4] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@arti4-92, post #3

Na Amidze najłatwiej to zrobić wyciągając ikonę z katalogu za pomogą opcji w menu. Ale to będzie na pulpicie... hmmm

Robienie skrótów jak pod windows chyba nie jest możliwe, przynajmniej nigdy się z tym nie spotkałem na Amidze.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:39:06

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:41:49
[#5] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@Thom/CT, post #4

Może napisz dokładnie co chcesz osiągnąć to będzie łatwiej coś wymyślić.

Ale tak czy inaczej potrzebujesz jakiejś aplikacji do tego.

[#6] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@Thom/CT, post #5

i napisz po co ci to :) bo jakos nie widze logiki

pamietaj ze mozesz sobie zrobic wirtualne katalogi poprzez Assign (np 10 katalogow z modulami w katalogu MODULES: )

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:57:02
[#7] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@HOŁDYS, post #6

podzieliłem dysk na 3 partycje. Pierwsza 300mb i dwie nastepne po 3300mb. Dwie duze partycje wypchałem grami whdload, chciałbym teraz to wszystko z dużych partycji przeskrotwac do jednego katalogu, katalog przeniesc na pulpit, a partycje z grami ukryć.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 12:11:34
[#8] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@arti4-92, post #7

:)))) ales wymyslil ..

mam pytanie .. jak ty chcesz uzyc dysku 7 GB w calosci na ROMie 2.05
to co chcesz osiagnac jest mozliwe musisz zrobic wirtualny katalog tak jak pisalem ASSIGNem ADD .. a potem zrobic skrot w shellu zeby odwolywal sie do tego wirtualnego katalogu... i ciagna z niego gry..

[#9] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@Thom/CT, post #2

W NetBSD (który dostępny jest też na Amigę klasyczną) można robić naprawdę zakręcone rzeczy ze ściekżkami. Oprócz typowego UNIXowego ln i ln -s np:

http://netbsd.gw.com/cgi-bin/man-cgi?mount_null+8
http://netbsd.gw.com/cgi-bin/man-cgi?mount_overlay+8
http://netbsd.gw.com/cgi-bin/man-cgi?mount_union+8
http://netbsd.gw.com/cgi-bin/man-cgi?mount_portal+8

[#10] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@HOŁDYS, post #8

Hołdys, akurat odpalenie dysku 7GB nie powinno stanowić problemu. Jest scsi.device w wersji dla a600. Drugie pytanie jest już całkiem uzasadnione. Po jaką cholerę takie manewry? Na aminecie są chyba nawet "odpalacze" do softu. Coś jak ToolsDeamon tylko że do gier. Nie pamiętam jak to się nazywa, ale kiedyś się tym bawiłem.

[#11] Re: Pytanie dotyczące katalogow w wb2.1

@arti4-92, post #7

Podsumowując - chciałbyś mieć na blacie WB ikonę katalogu, po otwarciu którego widziałbyś np. ikony gier (rozrzucone w rzeczywistości po różnych katalogach) po kliknięciu na które odpalałyby się gry? Jeżeli nie przeszkadzałyby ci 2 ikony na blacie, to ADOS 2.x sobie z czymś takim radzi bez dodatkowych programów a na Aminecie można znaleźć nakładki graficzne do robienia takich rzeczy za pomocą myszki. Polecenie nazywa się MAKELINK i tworzy coś w baaaardzo dużym przybliżeniu przypominające skróty Windowsa.

Przykłady składni:
- Link dla pliku
MAKELINK FROM <ścieżka/link> TO <ścieżka/nazwa rzeczywistego pliku, do którego linkujemy>

- Link dla katalogu
MAKELINK FROM <ścieżka/link> TO <ścieżka/nazwa katalogu, do którego linkujemy> FORCE

Teraz wystarczy stworzyć linki do wszystkich gier (plików uruchamiających grę, lub do katalogów gier) w jakimś katalogu na partycji i ikonę tego katalogu wyciągnąć na blat...
Niestety ADOS może tworzyć linki tylko w obrębie jednej partycji (tzw. hardlinks). Softlinki - linki do plików rozrzuconych po różnych partycjach - nie są obsługiwane.

Co do nakładek graficznych - poszperaj w Aminecie. Nie podam Ci konkretnej nazwy, bo jakoś nigdy nie czułem potrzeby używania nakładek na makelink, więc nie znam możliwości tych programów...

UWAGA: Zanim zaczniesz się bawić w tworzenie linków, zapoznaj się dokładnie z opisem polecenia makelink - żeby później nie było niespodzianki, gdy kasując jakiś link usuniesz również rzeczywisty plik/katalog. Pamiętaj - byłeś ostrzeżony...

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 16:08:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem