[#1] Bounty na ScanDoubler + FF
Witam,

Czy istnieje możliwość założenia bounty na sprzęt?
Zaglądałem na stronkę AmigaBounty i jakoś nic na ten temat nie znalazłem.
Bo jeśli tak to może nie było by głupim pomysłem aby taki projekt powstał.

Co o tym sądzicie?

Thom

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 14:20:14
[#2] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #1

Scandoubler i FF? A co z indivision?

[#3] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #2

Drogi? Powiedział bym że droższy od całego mojego sprzętu.

Poza tym jestem w jakimś stopniu elektronikiem i chętnie bym polutował i uruchomił taki sprzęcik.

Thom

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 14:27:32
[#4] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #3

Jak nie wiadomo o co chodzi chodzi o pieniądze.
Życie...
Myślę że po prostu nikomu się nie chce robić tego za przysłowiową "czapkę gruszek".
[#5] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@stachu100, post #4

Gdyby był to sprzęt niedrogi i dość dobry to można by pomyśleć . :D
[#6] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #3

No to życzę powodzenia :) Na uruchomienie bounty i wpłaty bym nie liczył, nie ma co wyważać otwartych drzwi..

[#7] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #6

Fajne podejście Pampers, po co kombinować żeby było taniej...?!
Może jesteś współtwórcą i boisz się konkurencji?
Indivision też było konkurencją dla poprzednich i nikt się nie buntował prawda?
Wszyscy się cieszyli że jest.
Ty byś się też pewnie cieszył jak by była tańsza alternatywa prawda?
Poza tym inne projekty jakoś komuś opłacało się robić, a ktoś teraz pracuje nad Natami,
zrobili nową płytę fakt że drogo to wyjdzie ale konkurencja cenę sprostuje.
Podejście że po co wyważać otwarte drzwi jest jak by nie z tej epoki nie uważasz?

Sorry za nastawienie ale denerwuje mnie takie gadanie na nie bo nie.

A Bounty jak by się udało założyć to myślę że ludzie by ściepe zrobili na opensource czy inny projekt.

Podrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 18:42:32
[#8] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #7

Fajne podejście Pampers, po co kombinować żeby było taniej...?!

Indivision ma znośną cenę. Ze 2 lata temu Hubez sprzedawał zewnętrzny scandoubler z FF. Z tego co pamiętam - zgarnął 500 zł, za sprzęt UŻYWANY. Tyle to po prostu kosztuje.
[#9] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #7

Thom, nie spinaj się tak.

Chcesz odpalić bounty na scandoubler zrobiony od podstaw? Odpalaj, mnie nic do tego. Jednak sądzę, że koszt zrobienia takiego urządzenia będzie o wiele większy niż dostępne rozwiązania.

Musisz jeszcze znaleźć osobę, która taki sprzęt zrobi a tanie to pewnie nie będzie, zapytaj naszych forumowych fachmanów.

Nie chodzi mi o dezaprobatę dla Twojego pomysłu, źle to odebrałeś. Wg mnie po prostu nie ma to sensu bo takie urządzenie już istnieje, sprawdza się bardzo dobrze a to, że jest drogie świadczy o tym, że takie bounty będzie musiało pochłonąć sporą kasę.

Myślisz, że ludzie rzucą kasę na taki projekt a tak kolorowo nie musi wcale być, co niestety udowodniło bounty na nowy sprzęt oparty o powerpc, który okazał się niewypałem a wg mnie zainteresowanych nową płytą było więcej niż klasykowców, którzy chcieliby wrzucić kasę na nowy scandoubler bez żadnej gwarancji podjęcia i powodzenia projektu.

Klasykowanie przeszło mi jakiś czas temu, ale z uwagą i zadowoleniem przyglądam się różnym projektom takim jak Natami.

Masz siłę, czas i możliwości zrobić bounty na sprzęt? To działaj!

[#10] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #9

Myślisz, że ludzie rzucą kasę na taki projekt a tak kolorowo nie musi wcale być, co niestety udowodniło bounty na nowy sprzęt oparty o powerpc, który okazał się niewypałem a wg mnie zainteresowanych nową płytą było więcej niż klasykowców, którzy chcieliby wrzucić kasę na nowy scandoubler bez żadnej gwarancji podjęcia i powodzenia projektu.

Tutaj jesteś w błędzie, zainteresowanych klasykami jest spora grupa.
Jak spora widać po ruchu na allegro, ebay czy podobnych.
Sprzętu nowego pod AOS4 i MorphOS jest jednak sporo mniej.
Pomijam już fakt że łatwiej wydać kilkaset zł na dodatek do posiadanej konfiguracji klasycznej niż 2 - 3 tysiące na nowy sprzęt w dodatku nie do końca kompatybilny ze starym softem (grami).

A tak z ciekawości opublikowano gdzieś dane ile sprzedano egzemplarzy OS4 i MorphOS ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@RadoslawF, post #10

RadoslawF: obecnie przekroczono 1000 sprzedanych licencji systemu MorphOS 2.x, co do OS4 nie wiem, nie interesuje mnie to.

Sprzęt pod MorphOSa w tym momencie możesz kupić taniej niż A1200 na allegro ;)

[#12] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #11

A jak się znajdzie piętnastu chętnych, to sprzęt do MOSa wyjdzie taniej niż działająca Amiga 500.
http://allegro.pl/15-sztuk-power-mac-g4-450-733-867mhz-hdd-ram-fvat-i1276494329.html

[#13] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #11

Co wy z tymi kosztami ,wcale nie musi być tak drogo . Z tego co pamiętam jak rozkręciłem obudowę zewnętrznego scandoublera jak jeszcze go posiadałem (podczas przeprowadzki gdzieś mi zginął).Moim oczom ukazało się dosłownie kilka elementów takich jak scalak, miejsce na drugi do funkcji FF parę rezystorów i chyba kondensator.No i myśl w stylu kurczę za co tyle kasy dałem,za te parę części które pewnie dało by się kupić za przysłowiowe parę miedziaków.I tak w naszym kraju jest że za byle ruszenie ręką kogoś kto się na czymś trochę zna trzeba masę kasy wydać bo tak sobie ta osoba wymyśliła,co dala mnie jest chore i niezrozumiałe.Czy tak trudno jest raz zrobić coś dla przyjemności albo nie z pobudek czysto materialnych.A może w tym kraju zostali sami materialiści? :D
[#14] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #11

Wiem znam ceny, nie zapominam też że w stare gierki pogram na tym tylko pod emulatorem.
A na moje oko większość klasyków kupowana jest do powspominania dawnych czasów przy pomocy gierek.
Natomiast niewątpliwym plusem dla mażących o nowych "Amigach" jest fakt że mogą za 100-150zł kupić PowerMaka i przetestować na nim MorphOSa.

Pozdrawiam
[#15] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@qwerty40001, post #12

A jesteś pewien że te maki działają? Bo ja zapytałem i nie dostałem odpowiedzi.
Jakbym był pewien co do działania to... No to wiadomo co bym zrobił, do Krakowa daleko nie mam :)
[#16] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@qwerty40001, post #12

A jak się znajdzie piętnastu chętnych, to sprzęt do MOSa wyjdzie taniej niż działająca Amiga 500.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, na 15 kompów 10 najszybszych ma karty GFX na których MOSa nie uruchomisz.
A znajdź teraz do tego tanią kartę ATI. :(

Pozdrawiam
[#17] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@RadoslawF, post #16

E tam, kupujesz za grosze pctowe radki i je flaszujesz.

[#18] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #17

Przedtem też "za grosze" kupujesz peceta z AGP żeby było na czym przeflaszować a na koniec dowiadujesz się że miałeś wątpliwe szczęście kupić partie kart nieflaszowalnych.
Ale jakbyś miał na zbyciu już przerobioną kartę z 64MB do QuickSilvera to chętnie kupię.

Pozdrawiam
[#19] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@madman15, post #15

jak cos jestem chętny na qs

[#20] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@RadoslawF, post #18

Za późno, ja już kupiłem, haha!

Ale uwaga, WAŻNE! MOS 2.6 nie zadziała na Quicksilverach 2001. Procesor 7450 jest nieobsługiwany w tej wersji.
[#21] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@madman15, post #20

Nie oszukujesz ?
G4 Digital Audio z tego samego roku ma ten sam procesor a MOS działa ?

Pozdrawiam
[#22] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@RadoslawF, post #21

Hm, rzeczywiście. Niemniej u mnie nie działa i wedle Bigfoota to wina procka. Dostał fotki tego co jest przy uruchamianiu, mają poprawić...
No chyba że nie mam 7450 ale coś nieco innego.

EDIT: mam 7450. Sprawdzone optycznie po zdjęciu radiatora :)

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2010 18:54:21
[#23] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@madman15, post #22

Powermaki DA mialy tez 7400 i 7410, ktore wygladaly bardzo podobnie do 7450.

[#24] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Arkadyy, post #13

Te tkzw kilka scalaków potrafią sobie sporo kosztować, jednym z nich na pewno był jakiś FPGA lub bardzo rozbudowany CPLD, na dodatek na 5V a FPGA na 5V dzisiaj sporo kosztują jeśli się dostanie, te na 3.3V wymagają konwerterów napięcia i potrafią kosztować od 40zł do 700zł w zależności od zasobów, jakich zasobów potrzeba scandoublerowi i FF tego nie wiem, ale szacuję, że koszt potrzebnych części będzie oscylował w granicy 150zł (wewnętrzny, bo ma dostęp do cyfrowego sygnału), reszta to opłaty, które potrafią doprowadzić cenę sprzętu do nieciekawych wysokości.

[#25] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #9

Pampers bez urazy ale ja się pytałem tylko o możliwość czy też zasadność a Ty mi tu ze sklepem wyjechałeś, gdybyś napisał od razu tak jak teraz była by inna rozmowa.
I nie dziw się że nawet nie chciało mi się odpisywać i że moja reakcja była taka jaka była ponieważ nie lubię ludzi z nastawieniem że nie bo nie albo że się nie uda.
Nie mogło być od razu rzeczowo?
Pytałem konkretnie trzeba było konkretnie odpowiedzieć a nie jakieś dyrdymały pisać prawda?

A nawiązując do innego tematu na temat scaudoublera to nie... nie dla mnie miało być to Bounty jak pewnie wydedukowałeś!
Tamten temat założyłem ponieważ z zasady nie jestem pazerny i chciałem się podzielić czymś co może się przydać a zasób mojej wiedzy nie jest aż taki żeby się bawic w prototyp i produkcję.

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 06:53:16
[#26] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #25

Myślę, że jesteś przewrażliwiony z deka i dlatego odpuszczam jakikolwiek komentarz przy Twoim wątku, dziękuje.

[#27] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@pampers, post #26

A widzisz. Teraz to ja jestem przewrazliwiony ale Ty musiales wtracic swoje 3 grosze w innym watku choc to ja pierwszy zaprzestalem trolowania. Tak czy inaczej proponuje przestac sie czepic nawzajem o duperele tylko skupic na dobrze nas wszystkich AMIGOWCOW. Milego dnia wszystkim zycze.

[#28] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Thom/CT, post #27

ja cegłę bym dołożył :)

[#29] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Arkadyy, post #13

Nie ma to jak oceniać wartości sprzętu po ilości scalaków

[#30] Re: Bounty na ScanDoubler + FF

@Arkadyy, post #13

Wiesz co do materialistów to ja myślę że nie w kraju a na świecie ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem