[#1] Dwie "stacjonarne" amigi lowend i pamięć wirtualna w jednej z nich
Ku własnemu zdziwienu doszedłem w swoim ciasnym, ale własnym mieszkanku do odkrycia takiej konfiguracji umeblowania, że znalazłem pomysł na sensowne umieszczenie dwu amig :)

Jedna - A600 stanie się "panią" mająca peceta na uwięzi i trafi w szuflado-pólkę obok PC, a smyczką będzie kabel LPT i zainstalowane Ami2PC (albo PC2AMI) pokazujące dyski mojego leciwego Dell'a pod WB.

Druga - A1200 - bedzie miała niezależne miejsce, choć muszę udac się na małe zakupy i zbudować dla niej dość nietypowe biurko w formie obudowy na kaloryfer (spokojnie - jest zawsze zakręcony :) ) - czegoto człowiek nie wymysli. Uznałem jednak, że po długich rozważaniach (tu publicznie za forum chyba też) nie będę szedł w kierunki A2000 lub CDTV (choć przyznam, że jak tylko kiedyś będe miał może większe "cztery kąty" to szarpnę się na takie cuś, bo ciągnie mnie w tę stronę maksymalnej klasyki jak niewiem co...). Użyję ednak tego co mam na stanie pod ręką. A600 jest w zasadzie taka w sam raz, a A1200 po niewielkich modyfikacjach będzie sprzętem, na jakim wszystko co na 68k było powinno ruszyć.

I teraz taka sprawa. W 1200 mam obecnie Aploka 1240/33 16 MB. Narazie składam na ewentualny upgrade procka do 060 i pamięci do 64MB. Ale do czasu tego turbodoładowania planuję coś takiego:

1. Dokupić pamięć do 32MB (mam 16)
2. Kupić przelotkę z kabelkiem IDE->2x CF (mam obecnie na zewnątrz wyciągnięty jakże sasłużony HD z systemem jescze z mojej dawnej A4000) - by sprzęt był "silent"

3. Zupdejcić rom do 3.1 tak by ruszył os3.9

I tu mała sprawa: decyduję się stawiać narazie 1200 na stałe (może kiedys 4000 :) ) z uwagi także na AGA'ę - wiecie , rozumiecie... przydaje się... (główny argument za na korzyść A1200 vs 2000/CDTV - poza potrzebnym miejscem na postawienia).

Ale... poniewaz miejsce na tę ami znalazłem w bardzo zacisznym (odizolowanym wręcz) kąciku małego pokoiku (całe 3 m.kw :) ), będę mógł (w przeciwieństwie do PC/A600) zamknąć się tam w "samotni" i tworzyć...
A że ostatnio sporo komercji naet robiłem w imagine i LW pod UAE to ic nie stoi na przeszkodzie by użyć do wizualizacji tej ami i nikt ie będzie z domowników przeszkadzał. Tylko te 32MB a nawet 64 może być mało.. Nic problematycznego, bo mając ongis A4000 z 060 i 50MB tez było mało, a posiłkowałem się pamięcią wirtualną. Był wtedy taki programik VMM i dokonale działał - najlepiej z pamięcią , która była nawet nie partycja, a całym dyskiem. iałem wtedy zorro2 Tandem i podpięty doń specjalnie , nieduzy 100MB HD w całości poświęcony emulacji dodatkowych megabajtów (oczywiście z najniższym priorytetem dla pamięci by ne zamulał puki realnej memo starczało.

Dlatego też postanowiłem budować tę Ami na CF, bo jednak mieszający HD jest cokolwiek warkliwy.

I tu pytanie - jak u Was pracuje CF w porównaniu z HD, czy na standardowym kontrolerze A1200 jest to szybkośc porównywalna (nie będę narazie kombinował ze scsi i fast ata - użyje tego co maszyna ma na pokładzie). czy ktos z Was emuluje na CF virtualne memo? Jak uważacie, czy pomysł by jedną z dwu kart przeznaczyc w całości na VM jest dobry?

No i jeszcze dajcie mi radę czy VMM jest obecnie tak dobry, czy nie ma dobrej darmowej konkurencji?

Z góry sorry za literówki w tekscie, ale jestem sam na upgrade sporej ilości pifka z miodem (podziębienie) więc guru :)

[#2] Re: Dwie "stacjonarne" amigi lowend i pamięć wirtualna w jednej z nich

@xtro, post #1

Zamiast kabelka LPT poszukaj na allegro karty sieciowej na PCMCIA pracującej z Amigami. Jak znajdziesz poza działem Amiga to kupisz za 20-25zł.

VMM bawiłem się w czasach kiedy miałem 4 i 8MMB Fastu. Ale nie bawiłem się w 3D.
Musisz dobrać szybką kartę CF, testowałem 4GB Toshibe i była sporo wolniejsza od 1GB starych dysków twardych.
Ale mogłem kupić kartę za 100zł a kupiłem za 50zł i to jest dobrym wyjaśnieniem uzyskanej prędkości.
Jak kupisz szybką to nie będzie wolniejsza od HD.

Pozdrawiam
[#3] Re: Dwie "stacjonarne" amigi lowend i pamięć wirtualna w jednej z nich

@RadoslawF, post #2

Kartę mam a nawet dwie sieciowe PCMCIA 5V wifi na chipie prism. Ale net na ami nie jest moim priorytetem. A przenoszenie danych na LPT jest akurat zupełnie wystawczające u mnie po prostu. Pozatym , nie przepadam za wifi specjalnie. Mam wprawdzie karty RJ45 tez ale jak mówię PCAmi jest dla mnie dokładnie tym co potrzebuję.

co do CF to jako HD chce użyc jakiejś 4GB by w pełni wykozystac to co widzi amiga, a co do drugiej na pamięć myślałem właśnie o jakims szybkim CF powiedzmy 256 lub 512MB góra (co sie uda szybkiego kupić)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem