[#1] CF - IDE
Na allegro aż roi się od niedrogich adapterów CF-IDE. ja potrzebuję podpiąć 2 do kontrolera A1200. Mam zrobniony kabel 3,5' do 2xHD i na niego chciałbym takie dwa zamontowac. Podpowiedzcie , ktore sa sprawdzone z ami by nie kupić jakiegos nie działającego? I jeśli łaska jakie dwie karty takie do 4GB kupiś by działały na standardowym IDE ami optymalnie?

[#2] Re: CF - IDE

@xtro, post #1

Jeśli chodzi o karty to polecam Kingstona x133 4GB - sam taką mam i naprawdę działa wyśmienicie!

Co do adapterów to niech się wypowiedzą inni, ale sam adapter nie zawiera za wiele elektroniki, w zasadzie każdy powinien działać.

[#3] Re: CF - IDE

@xtro, post #1

http://eab.abime.net/showthread.php?t=28249

[#4] Re: CF - IDE

@jaa2, post #3

Nie wprowadzaj w błąd, tam piszą o kartach przeznaczonych do przelotek CF-PCMCIA a wątkotwórca pyta o CF-IDE.
Karta i przelotka na IDE powinna działać każda.
Niektóre w czasie pracy (zapis/odczyt) nie wysyłają informacji w związku z tym Amiga nie zapala odpowiedniej diody na obudowie, podobno załatwia to kupno przelotki z własnymi diodami na płytce (wedle czyjegoś opisu na tym forum).
Przelotki są na taśmy 40 lub 44 pin. Przy taśmie 40pin trzeba jeszcze podpiąć kabelek zasilający (niestety taki jak do flopa) .
Niektóre przelotki mają maja dwa gniazda na karty CF i obie karty widziane są przez komputer jako jeden dysk, osobiście tego jeszcze nie testowałem.

Pozdrawiam
[#5] Re: CF - IDE

@RadoslawF, post #4

Here you can post pictures of your CF cards along with info whether they work with an IDE adapter in an Amiga or not.

PCMCIA compatibility can also be mentioned.

Właśnie to jest napisane w pierwszym poście, także nie kłóć się ze mną.

Osobiście polecam SanDiska Ultra II 2 GB. Śmiga aż furczy :)

Ostatnia modyfikacja: 18.10.2010 18:24:09
[#6] Re: CF - IDE

@xtro, post #1

Też polecam Sandisk Ultra II, tylko że ja używam wersji 4GB. Śmiga bezproblemowo OK

[#7] Re: CF - IDE

@xtro, post #1

Na ogół działają wszystkie adaptery. Złącze karty CF jest zgodne z interfejsem IDE, dlatego w takim adapterze nie ma podzespołów elektronicznych.
Ja mogę polecić taki:
http://sklep.tadu.pl/info/ADCFIDE
Działa dioda HDD w Ami w czasie odczytu/zapisu z karty CF. Tylko skombinuj sobie rozgałęźnik zasilania do adapterów - te na złącze 3,5" wymagają podpięcia zasilania (na ogół jest to złącze takie jak w stacji dyskietek).
Co do karty używam Kingstona 4GB z "kwiatkiem":
http://www.saturion.pl/index.php/product/43430/Podzespo_y_PC_/Karty_Flash/CompactFlash_4GB_Kingston_Standard.html

Z tej karty system ładuje się znacznie szybciej niż HDD Seagate 4,3 GB którego używałem wcześniej.

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 15:19:44

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 15:25:18
[#8] Re: CF - IDE

@xtro, post #1

Istnieją też przejściówki CF-IDE do których można włożyć dwie karty, ale karty CF nie lubią współpracować za bardzo z innymi urządzeniami, więc pewnie czeka Cię zabawa w dopasowywanie. ewentualnie można zrobić zrobić przejściówkę na 4xIDE lub kupić odpowiedni adapter i powinno być bez problemu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem