[#1] Fast ATA 1200.... przekonajci mnie
Ponieważ poszedłem drogą rozbudowy tego co mam , a cały czas myślę o dużej pamięci virtualnej jest chyba celowe szybkie działanie HD.

Jakie są wasze opinie na temat tego :

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=87&sid=9ced5002e1de88a511963c7a317dc4f1

Ja chcę docelowo mieć cichą A1200 opartą na jednym CF na dyski (partycje) i drugim na virtuala memorowego (myślę o jakis 256MB)

I czy aby to się zmieści razem z apollo w standardowej obudowie (to warunek)....

[#2] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@xtro, post #1

Fast ata jest ok, poczytaj mój artek o jej mocowaniu.
Co do VMem to chyba przeceniasz jego możliwości. To NIE to samo co na PC. Działa kiepsko, kapryśnie i tylko z garstką progamów.
Zainwestuj lepiej w real fast ram.

[#3] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@11MASTEr, post #2

Real fast to będzie 32MB (więcej nie wejdzie).

Lata temu miałem w A4000 razem 50MB i posiłkowałem się ok 96MB VM (cały HD). Wiem, że chodzi wolno, ale pomogło w ciągu miesiąca policzyc video compo :) I to na kontrolerze Tandem na zorro 2. Myslę, że fast ata jest szybsze. Cudów się nie spodziewam, ciekaw jestem tylko jaki jest realny transfer na tym z podpięta szybka CF (najlepiej odrazu podac mi model tego CF :) ) ... Idea jest taka że ta A1200 ma byc bezgłośna i na standardowym zasilaczu (liczenie nocne :) )

[#4] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@xtro, post #3

Wszystko zależy od proca. U mnie na 030/50 na wewnętrznym IDE latało coś koło 1,5-2MB/s na FastATA jest to 6.5-7.5MB/s. Przyspieszenie jest odczuwalne. Moja FastATA nie jest nawet niczym przypięta do płyty, po prostu wciśnięta i tyle - działa bez zarzutu. Kupiona zdaje się od Madmana. Osobiście nie wyobrażam sobie teraz pracy na Amidze bez tego urządzonka. Mimo że to stara MK I jestem z niej bardziej niż zadowolony. Odpada problem "gryzących" się dysków. Jeżeli jakieś "dziady" nie banglają na jednym kanale to zawsze można przepiąć jeden dysk na drugi kanał. Aha FastATA nie lubi podejrzanych taśm. Muszą być sprawdzone i w 100% sprawne, bo inaczej dzieją się "rzeczy".

Edit: jeżeli w desktopie mieści Ci się karta 1240 (obojętnie jaka) to masz odpowiedź na swoje pytanie. Cały kontroler siedzi pod klawiaturą i w żaden sposób nie koliduje z kartą.

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 18:10:12
[#5] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@Red_Bullet, post #4

Tak, po pierwsze zakładam , że nadal będzie to desktop, po drugie mam Apolka 1240/33 i będzie on docelowo przerobiony na 060/80 32 MB, po trzecie - desktop oryginalny i koniec, absolutnie przekaładaia do wynalazków towerów... to ma byc oryinalna amiga (sorry , ale ostanio jak co roku po wrzesniu mi odpierdala i chciałbym , by znów był rok 194 co najwyżej... juz nigdy nie bedzie tak samo... :( , a że okraszam sobie przeziębieniowy okres dużymi ilościami gorzkiej zołądkowej z miodem to sami wiecie.. retrospekcja gwarantowana jak w realu).

[#6] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@xtro, post #5

Taa rok 194 - to były czasy... Jeśli mnie pamięć nie myli, mieliśmy wtedy 2 cezarów... ;)

[#7] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@APC74, post #6

za dużo gorzkiej żołądkowej i się cyfra zagubiła :D

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 19:23:38
[#8] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@xtro, post #1

fastata2 z karta CF sprawia spore problemy (w trybach PIO 0 dziala PIO5 gubi dane) odradzam wiecej problemow niz kozysci..
jednak z nowymi dyskami PATA dziala bardzo szybko

VMM mozesz uzywac ale pamietaj ze AmigaOS3 nie ma reorganizacji pamieci (przerzucanie do swapa nie uzywanych zasobow a zwalnianie pamieci fizycznej)

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 19:26:01
[#9] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #8

za dużo gorzkiej żołądkowej i się cyfra zagubiła szeroki uśmiech

a byłem pewien, że napisałem dobrze za trzeim razem, pierwej było 19994, potem 1944.... A fokiej wysączyłem pół pół litra raptemale na czczo o tej godzinie!

[#10] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #8

VMM mozesz uzywac ale pamietaj ze AmigaOS3 nie ma reorganizacji pamieci (przerzucanie do swapa nie uzywanych zasobow a zwalnianie pamieci fizycznej)

mie bardzo wiem o czym mówisz, ale rozumiem ż ebędzie wolniej...

[#11] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@xtro, post #10

jest jeszcze jeszcze idefix-express. z apollo 040/40 dziala i od 11 lat bez problemu, ale efektywnie jest chyba ciut wolniejsze niz fastata.
[#12] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #8

A z dyskiem działała normalnie? Bo to może nie być wina FastATA tylko karty CF lub przelotki CF2IDE.

[#13] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@Red_Bullet, post #12

karta CF to slynny Kingston 4GB x133 z kwiatkiem ..dziala sobie normalnie w innej amidzie z fast ata 2 poprawnie zapisuje tylko przy probie PIO0
Z dyskami nie ma zadnego problemu

[#14] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #13

obadaj inna karte. kingstony obsysaja a i demonami predkosci nie sa. dla wiekszosci starszych kart amigowe zlacze bez dopalacza wystarczy w zupelnosci
[#15] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@Valwit, post #14

SAN DISK 2 GB te same objawy ..zreszta z rok temat byl post dotyczacy problemow kart CF i FAST ATA 2 ..

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2010 14:27:36
[#16] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #15

Może to dla tego, że karty CF nie są super kompatybilne z IDE, a fastATA jak jest czuła na podejrzane taśmy do na odchyłki od standardu pewnie tym bardziej.

[#17] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@rafgc, post #16

jak nie sa kompatybilne? to jest dokladnie ten sam standard. predzej fastata ma jakies jazdy
[#18] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@Valwit, post #17

Teoretycznie są kompatybilne, standard jest ten sam, ale nie jest powiedziane, że producent się go do końca trzyma, sam fakt występowania problemów, by podłączyć drugie urządzenie na tej samej taśmie mówi, że coś nie jest zapięte na ostatni guzik, karty CF nie mają też bufora jak dyski twarde, nie wiem, czy to może być przyczyna, ale nie od dziś wiadomo, że są karty, których Amiga nie chce wykrywać, co jest powodem zakładania wątków "czy ta karta będzie u mnie działać?". To chyba świadczy o tym, że niektórzy producenci nie trzymają się do końca standardu.

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2010 16:36:30
[#19] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #15

Pamiętam! Ten temat skutecznie ostudził mój zapał co do CF2IDE. Wychodzi na to, że w Amidze najlepszym sposobem (najszybszym) na przechowywanie danych są "wirujące talerze", a karta CF jako pendrive. W każdym razie tej opcji będę się trzymał.

[#20] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@HOŁDYS, post #15

Masz pewność że to oryginalna karta ?

[#21] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@rafgc, post #18

CF tez maja bufor, choc malutki, fakt. niemniej problmy sa z dziadostwem typu noname, made in china czy inny kingston albo hama. oraz samymi amikanapkami oczywiscie.
[#22] Re: Fast ATA 1200.... przekonajci mnie

@PrzemasIII, post #20

kupywana w sklepie w Landzie .. po czym poznac ze orginal ? (opakowanie kingston papiery w srodku tez byly ) jak poznac ze to podroba ??
nie znam sie az tak

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem