[#1] USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej
Ciekawy wątek:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=55844
Co prawda prędkość nie powala na kolana, ale do przerzucania niedużych plików wystarczy.

Tutaj można sobie kupić nawet wersję z mp3 :)
http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=VDRIVE2#id_category%3D100554%26cleanParameters%3D1

Chyba się skuszę ;)
[#2] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@stachu100, post #1

Chciałem coś takiego zrobić ale na fdi. Z 2-3 lata temu ale niestety z czasem nie wyszło.

[#3] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@stachu100, post #1

Not very fast transfert, because Amiga-serial-port limit in my A2000 = 22727bps.

jesli jest systemowe i leci przez serial.device (boundbandit.device)
to na 040 mozna miec teoretycznie 90908.. a to juz przy plikach do 1 MB jest akceptuwalne :-]

hmm szkoda jednak ze nie systemowe ..moglo by byc np USB0: i jedziesz pod WB . FileMasterem czy innym toolmanagerem

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 08:26:45
[#4] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@HOŁDYS, post #3

Można zdobyć np. MultifaceCard

[#5] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@PrzemasIII, post #4

Tez tak planuje. Multiface III czeka w pudelku. :)
[#6] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@stachu100, post #5

tak szczerze to chyba tylko dla duzych amig A2000/3000/4000 jest to jakies rozwiazanie.. wymiana danych przez PCMCIA dziala "niczym" pendrive'a - podczas pracy systemu

[#7] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@HOŁDYS, post #6

Racja, jednakże czy po zamotnowaniu clock portu w A500/A500+ nie da sie zainstalować jakiegoś szybkiego seriala ?

[#8] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@PrzemasIII, post #7

ja ta mimo wszystko polecam zawsze sprawdzone lpt-lpt z PC2AMI. Działa zupełnie przyzwoicie (mniej więcej w tępie stacji dyskietek - no przyzwoicie jak dla mnie :) ), kabel może byc bardzo długi, chcę przerzucic całego hd, to zostawiam na dzień i tyle. A przede wszystkim widzę pod systemem urządzenie PC: a w środku wszystkie blaszakowe napędy jako katalogi.

[#9] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@xtro, post #8

..oo swoja droga znalazłem w szafie ciekawe extension.... stację pecetową PCMCIA ze staruteńkiego minilaptopa Compaq. Z nim działa, z handheldem Compa 2010c też tylko nie ma sterownika, ale ciekaw jestem jak zachowa sie prep card jak to wetkne do ami z dyskietka sformatowana na 1,44 w środku.. Uśmial by sie jakby to zobaczył jako ram :)

[#10] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@xtro, post #8

ja ta mimo wszystko polecam zawsze sprawdzone lpt-lpt z PC2AMI. Działa zupełnie przyzwoicie (mniej więcej w tępie stacji dyskietek - no przyzwoicie jak dla mnie usmiech ), kabel może byc bardzo długi, chcę przerzucic całego hd, to zostawiam na dzień i tyle. A przede wszystkim widzę pod systemem urządzenie PC: a w środku wszystkie blaszakowe napędy jako katalogi.

Moim zdaniem to jest masochizm. Kartą sieciową przesłanie np.:2.8MB zajmuje przy (115kb) około 7min, a po sieci leci tylko ~30[s]. Oszczędność czasu, prądu, sprzętu etc. Ale to tylko moje zdanie.

A używanie pen drive'ów USB na Ami to strzał w 10. Choć prędkość przesyłu ma wiele do życzenia ...

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 12:16:47
[#11] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@xtro, post #8

fajnie, ale musisz mieć tego blaszaka uruchomionego i stojącego niedaleko Amigi. A pendrive wiadomo - mały i bezszelestny.
[#12] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@stachu100, post #11

No fakt, patrze na swoje .... pecet i obok ami ...

[#13] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@xtro, post #12

No a jeszcze nie dodałem, że nie dość , że A600 robie na stałe obok PC to jeszcze obraz będzie przez karte pc, więc u mnie to LPT jest idealne. A co do sieci to musze porobic doświadczenia bo mam głównie karty wifi w tym dwie na pcmcia 5V bodaj na pismie a pc mam malutkie takie, że już nic nie wejdzie - ale i tu da radę bo mam wifi usb na rj45 usb... Kiedys pokombinuje , narazie kończę lowenda 600 bo juz tak od dobrych 2 lat robie ami na stałe i zrobic nie moge, mimo, ze to tak naprawdę 2 dni roboty - jeden na przemyślenie, drugi monzaz wysuwanej polki... ale wiecie jak to jest w naszym wieku :) zawsze człowiek znajdzie pilniejesze czytanie ablo ogladanie, albo muchy lapie

[#14] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@xtro, post #13

ja mam pytanie z innej beczki bo szukalem ale nie znalazlem w dr.googlu

czy jest rozdzielacz gniazda PCMCIA ? zeby np wlozyc 2 karty tego typu ?

[#15] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@HOŁDYS, post #14

Z tego co wiem każdy slot wymaga własnego zestawu elektroniki. Więc nie.

[#16] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@HOŁDYS, post #14

Pewno można by się pokusić zrobić samemu coś takiego. Mianowicie zrobić przejściówkę, w którą można by wkładać np.: dwie karty - kartę sieciową i PCMCI-CF. Do tego pstryczek elektryczek, który by włączał jedną a wyłączał drugą kartę. Wtedy jedna elektronika na płycie A1200/A600 by wystarczyła. Coś jak bardzo szybkie wyciąganie i wkładanie kart;).

[#17] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@Tomski, post #16

Tylko jeśli masz kartę sieciową to po co cofać się w rozwoju używając karty CF jako dyskietki ?

Pozdrawiam
[#18] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@RadoslawF, post #17

To był tylko przykład. Na dobrą sprawę można przecież by włożyć PCMCIA SRAM lub cokolwiek innego co wpina się w PCMCIA w Amidze 600/1200.

[#19] Re: USB dla KAŻDEJ Amigi klasycznej

@HOŁDYS, post #14

Było coś na ten temat, co do samego pytania: Prawdopodobnie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem