[#1] Problem z pamięciami
Jest mała zagwozdka.

Mam kartę z procem 68020 i 4 MB Fast.

Uruchamiam komputer wszystko działa bez problemu,ale po pewnym czasie jego pracy zaczynają się problemy z dodatkową pamięcią,aż do całkowitego braku działania.

problemy polegają na tym że im dłużej działa tym ten ram większy problem sprawia.

Na początku działa dobrze ,test pamięci przechodzi bez błędów,
po jakimś czasie coś nie chce się odpalić,zaczynają się zwisy,
aby na koniec stwierdzić że nie widzi Fastu.

System widzi dodatkową pamięć dopiero po uruchomieniu programu addmem32,jak tego nie uruchomię to komputer działa bez problemów.

Ktoś ma pomysł w czym problem ??

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 15:36:23

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 15:43:18
[#2] Re: Problem z pamięciami

@damianx, post #1

to nie ta sama karta co ja spaliles ? polacz te dwa fakty

czy kostki sa gorace ?

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 15:27:09
[#3] Re: Problem z pamięciami

@damianx, post #1

System widzi dodatkową pamięć dopiero po uruchomieniu programu addfast32,jak tego nie uruchomię to komputer działa bez problemów.

Ktoś ma pomysł w czym problem ??

Ja mam pomysł że jest to Amiga500 lub podobna a pamięć nie jest rozpoznawalna przez sprzęt (autokonfigurowalna) i trzeba system o niej informować przez AddMem lub podobny programik.

Zwisy to po rozgrzaniu coś styk traci lub się przegrzewa.
Wyjmij, przeczyść styki, przejrzyj punkty lutownicze, sprawdź co się przegrzewa, może jakiś wiatraczek lub wentylatorek trzeba ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Problem z pamięciami

@RadoslawF, post #3

Niestety nic się nie grzeje ,nawet nie jest letnie,pamięci zimne jak otoczenie w którym działają.

Jedynym elementem ciepłym jest procesor.

Hołdys ,karty nie spaliłem tylko procesor na niej.

Karta to już przedstawiany mtec 020 pod proca 68000.

I jak napisałem wcześniej ,jak nie dodam pamięci przez addmem to komp działa bezproblemowo.

Na starcie jestem w stanie zapchać ramdysk i go opróżnić bez problemów,ale po czasie już samo kopiowanie do pamięci zawiesza kompa.

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 15:41:00
[#5] Re: Problem z pamięciami

@damianx, post #4

a probowales pierwszej komendy w StartUp-Sequence
C:FastMemFirst >NIL:

[#6] Re: Problem z pamięciami

@HOŁDYS, post #5

Nie ale dziś spróbuję.

Mam na pokładzie 2 MB Chip,może w tym jest problem.

Dodatkowo jest takie info

the RAM autoconfigures itself to the same Address space as the RAM on the A590, A2091 or GVP Series II

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem