[#1] HxC jako zewnętrzny napęd FDD
Witam,

przerabiam ostatnio temat emulatora HxC w wersji na karty SD. Chciałbym opakować go w jakieś pudełko i poudawać nim trochę zewnętrzną stację dysków. Pytania jakie mi się nasuwają:

1) Czy ktoś dokonał już samodzielnie przeróbki tak, aby móc zapisywać dane na wirtualnych dyskietkach (jak w wersji C płytki, moja to ver. B)?

2) Gdzie można kupić ten układ 23k256? Szukałem po sklepach na necie i jakoś nie znalazłem. Ktoś to kupował i może podać namiary?

3) Zakupiłem zewnętrzną FDD celem wybebeszenia elektroniki, także problem z zewnętrznym zasilaniem i kablami odpada. I teraz - czy to urządzenie jest w stanie bootować gry ndos? Będzie widziane jako DF1 więc sam nie wiem? Zadziała?

4) Do powyższego - czy przełącznik na stacji zewnętrznej do wyboru DF0 - DF1, w pozycji “DF1 widziana jako DF0” zadziała? Czy trzeba odłączyć wewnętrzną DF0 (fizycznie)?

5) Moja A1200 to Escom z tzw. “problemem pecetowej FDD”. HxC zewnętrzny jest jakimś rozwiązaniem?

6) Na PPA jest artykuł o tym ustrojstwie, w którym jest też mowa o programie do obsługi obrazów dyskietek w wersji na Amigę. Czy ktoś słyszał o wersji dla Maka? Względnie wie jak / przymierzał się do kompilacji ze źródeł?

7) Jeśli powyższe nie zadziała to czy jest jakiś sposób, by ten emulator mógł pracować jako zewnętrzny napęd z którego da się ładować pliki adf? Przeróbka taśm czy coś w ten deseń?

Dziękuję, pzdr
c3

[#2] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #1

3) jest w stanie bootowac i bedzie
4) wg. mnie nie trzeba odlaczac wewnetrznej DF0, ale nie mam pojecia jak dziala ten przelacznik...
5) tak
6) moge Ci przygotowac wersje dla Maka, bo to ja zportowalem go na Amige ;)
7) obecnie nie da sie ladowac adf z uwagi na konstrukcje urzadzenia i firmware'u, ale moze kiedys autor to zmieni ;)

Btw. "program do obslugi obrazow" to zbyt wielkie slowa, to po prostu program konwertujacy dms i adf na format hfe zywany przez emulator.

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 10:02:17
[#3] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@strim, post #2

3) czyli jak rozumiem wystarczy włożyć dyskietkę do DF1: i odpalić Amigę, tak? Wiem, że głupie pytanie, ale obiło mi się o uszy gdzieś, że tak się nie da, tzn. uruchamiać gry z zewnętrznej stacji. Prawda to? Czy jest jakiś myk w tym wszystkim?

6) pliz, pliz, pliz!!! Będę zobowiązany a i inni użyszkodnicy maczków z HxC zapewne również! Jeśli to nie problem i nie za dużo roboty z tym? Najlepiej dla Snow 10.6.4

Pozdrawiam serdecznie
c3

[#4] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #3

3) jeśli masz kick 2 lub nowszy to zawsze możesz wybrać dowolny napęd dyskietek w early boot menu
6) http://c0ff33.net/~rkujawa/hxc/diskimage2hfe-osx-i386.gz - jest to wesrja alpha, program działa z command line, nie ma GUI, nie testowałem zbyt dokładnie ale powinien działać OK ;)

[#5] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #3

3) czyli jak rozumiem wystarczy włożyć dyskietkę do DF1: i odpalić Amigę, tak? Wiem, że głupie pytanie, ale obiło mi się o uszy gdzieś, że tak się nie da, tzn. uruchamiać gry z zewnętrznej stacji. Prawda to? Czy jest jakiś myk w tym wszystkim?

Jest, bootować z zewnętrznej stacji mogły Amigi od pluskwy (A500+) w górę, starsze nie, ale do starszych było rozszerzenie - przełącznik numeru flopa który przekonywał Amigę że DF1 jest DF0.
Było to o tyle pożyteczne że często stare gry nie sprawdzały skąd startują tylko na siłę szukały danych w DF0.

Pozdrawiam
[#6] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@strim, post #4

Hym. Dzięki wielkie. Niestety nie zadziałało u mnie. Mam takie coś:

Last login: Sun Oct 24 14:49:30 on ttys000
Emu:~ Emu$ /Users/Emu/Desktop/diskimage2hfe-osx-i386 Erik.adf Erik.hfe
diskimage2hfe (c) 2010 Radoslaw Kujawa
HxC Floppy Emulator Copyright (C) 2006-2009 Jean-Francois DEL NERO
This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
Please read attached COPYING and COPYING_FULL files.

Starting HxCFloppyEmulator...
Loading Erik.adf
DMS_libIsValidDiskFile Erik.adf
non DMS file !
libIsValidDiskFile n0 return -2
ADF_libIsValidDiskFile Erik.adf
ADF file !
file loader found!
ADF_libLoad_DiskFile Erik.adf
Cannot open Erik.adf !
Load error: file access error.
Emu:~ Emu$

Mógłbyś podpowiedzieć, czym kompilowałeś pod makiem?
W GUI pobawię się, może jakimś interface builderem

[#7] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #6

To file access error wygląda podejrzanie. Plik Erik.adf nazywa się dokładnie tak, istnieje i ma odpowiednie uprawnienia? Wygląda raczej na problem poza programem diskimage2hfe... Ogólnie ten program to jeden wielki hack na oryginalne źródła Jeffa, więc oczywiście coś może być zjebane :P.

Kompilowałem za pomocą gcc 4.0.1 które przychodzi w XCode 3.1.

Tu są źródła jak chcesz http://c0ff33.net/svn/diskimage2hfe/trunk/ . Wszystko co leży w katalogu common jest autorstwa Jeffa, z pewnymi moimi poprawkami. Natomiast to co leży w katalogu diskimage2hfe napisałem ja.

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 21:09:02
[#8] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@strim, post #7

Dzięki bardzo za pomoc, siądę bad tym wieczorem :)
Pzdr
C3

[#9] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@strim, post #7

Dzięki bardzo za pomoc, siądę nad tym wieczorem :)
Pzdr
C3

[#10] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #8

Sprwadziłem jeszcze na Macbooku mojej dziewczyny i wydaje się działać prawidłowo:

$ Downloads/diskimage2hfe-osx-i386 Workbench_31/INSTALL.ADF /tmp/INSTALL.hfe

Loading Workbench_31/INSTALL.ADF
DMS_libIsValidDiskFile Workbench_31/INSTALL.ADF
non DMS file !
ADF_libIsValidDiskFile Workbench_31/INSTALL.ADF
ADF file !
file loader found!
ADF_libLoad_DiskFile Workbench_31/INSTALL.ADF
track file successfully loaded and encoded!
Write HFE file /tmp/INSTALL.hfe for the standalone emulator.
80 tracks written to the file

[#11] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@strim, post #10

Ajć, zabrakło scieżki dostępu. Choć to dziwne, że jest potrzebna - pliki są w tym samym katalogu co plik wykonywalny.

Emu:~ Emu$ /temp/diskimage2hfe-osx-i386 /temp/Erik.adf /temp/Erik.hfe

Loading /temp/Erik.adf
DMS_libIsValidDiskFile /temp/Erik.adf
non DMS file !
ADF_libIsValidDiskFile /temp/Erik.adf
ADF file !
file loader found!
ADF_libLoad_DiskFile /temp/Erik.adf
track file successfully loaded and encoded!
Write HFE file /temp/Erik.hfe for the standalone emulator.
80 tracks written to the file
Emu:~ Emu$

No, świat przed nami, teraz tylko zabrać się za GUI pozostało pomysł

Wielkie dzięki Strim!

Pzdr
c3

[#12] Re: HxC jako zewnętrzny napęd FDD

@c3h6, post #11

Bo to nie jest ścieżka względem programu tylko względem katalogu roboczego (w którym się obecnie znajdujesz). Program nie przeszukuje domyślnie ścieżki w której on się znajduje, żaden unixowy program tak nie robi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem