[#1] AmigaOS 3.9 i blizzard
Witam ponownie!

Mam pytanie: Czy dalej mogę używać funkcji mapROM w moim blizzardzie jeśli mam os 3.9?

[#2] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Mayolika, post #1

tak
[#3] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Norbert, post #2

tzn dalej jest sens?

[#4] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Mayolika, post #3

Oczywiście, ram jest dużo szybszy od kostek kickstartu.

A używasz może Amiga ROM Update? Bo jeśli tak to dobrze by było użyć BlizKick i wtedy kickstart i aktualizacje za jednym razem załadować.

[#5] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Thom/CT, post #4

hmm a jak sprawdzić czy używam amiga rom update? chyba używam bo mam ten plik w devs: Czy jeszcze trzeba coś w startup-sequence pozmieniać? a blizkick używać musze jak mam zworkę na moim blizzardzie?

[#6] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Mayolika, post #5

Nie musisz, blizkicka używało się jak chciałeś mieć w RAMie kicka którego nie miałeś w ROMie.
Możesz blizkicka używać jak zworką włączysz mapowanie ROMu w RAMie.

Pozdrawiam
[#7] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@RadoslawF, post #6

ja i tak mam rom 3.1 więc blizkicka używać nie muszę. Hmmm może inaczej sprecyzuję pytanie: Mając rom 3.1 w kościach oraz AmigaOS 3.9 to używać zworki na blizzardzie z funkcją maprom?

[#8] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Mayolika, post #7

Przy 8MB Fastu odpuść, przyspieszenia nie poczujesz a stratę 0,5MB Fastu możesz poczuć.
Sprawdź drugą zworkę czy pamięć pójdzie w szybszym trybie.

Pozdrawiam
[#9] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Mayolika, post #7

W sumie racja, a Amiga ROM Update masz w DEVS: pod warunkiem że zainstalowany jest BB1 lub BB2 (lub nieoficjalny BB3).
A jeśli masz możliwość to poszukaj sobie więcej ramu 8MB to rzeczywiście mało.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2010 16:23:51
[#10] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@Thom/CT, post #9

mam BB2 zainstalowanego, a ram musze dokupić i tak niedługo zmieniam turbo. Poluję na Blizzarda 1240. Graniczy to z cudem normalnie heheh. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

[#11] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@RadoslawF, post #8

A w pytaniu nie chodzi o to czy jak się ma 3.9 (3.5) z nowy kickstartem wczytywanym z DEVS: to czy jest sens mapować oryginalny kick z kości do ramu? Bo ja w sumie nie wiem czy jest sens czy nie?

[#12] Re: AmigaOS 3.9 i blizzard

@radzik, post #11

Normalnie sens jest ale niewielki.
Jak masz tylko 8MB Fastu to powiedział bym że nie ma.
Jak tam włoży 32MB to jest sens bo straty pamięci nie poczuje a będzie miał radochę że przyspieszyło średnio o pół procenta.
Ja w swoich mam mapowanie włączone ale jednym mam 128MB a w drugim 32MB.
Tylko w tym z 32MB Fast dogrywam kicka z dysku.

W przypadku kiedy musisz wczytać nowszego kicka z dysku to powiedział bym że musisz mapować.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2010 22:40:21

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2010 22:40:45
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem