[#1] a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??
witam jestem posiadaczem tych komputerkówTańczący banan

moje pytanie brzmi w co lepiej inwestować i przerabiać.ślina

chodziło by mi o udogodnienia typu cf do ami czy dysk lub mmc2iec do c64.stopa

proszę o opinięwymiotuje

[#2] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #1

w a500 cf nie zainstalujesz bo nie ma kontrolera ide ( nie licząc tych na kartach rozszerzeń)..
Według mnie wybrałbym a500
a ogólnie kupiłbym Amigę 1200

[#3] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@Skiba, post #2

tak myślałem o 1200 ale narazie ni mam pieniążków a dość droga jesttańczący kokos
miałem kiedyś a1200 i a600duszenie kupki
[#4] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #3

szaman ninja kąpiel Amiga zimno stop! grób Turrican strzałka w prawo czyta książkę wiking spam spam2 cowboy meta pirat sonar ciepło z opaską na oczach cube kosmita policjant diabeł pomoc ślimak wódz czerwonych super OK! obsesja trampolina welcome! super czarodziej piwo dobre wibracje :) yippee ślina drunk splat stopa wariat? RULEZ ogień piekielny LOL rotfl szeroki uśmiech clown bije, boksuje boks RTFM! głową w mur cenzura użyj Google! gwizdanie puszczenie pawia duszenie kupki wymiotuje brawo! ok, racja pokłony Thanks pokłony MorphOS 2.0 MorphOS 2.0 gol czerwona kartka inwestuj żółta kartka When it\ zbanowac nie karmić trolla! smith sombrero lew , w korona MorphOS 1.5 tańczący kokos ban kudłaty na drzewo! papierowa torba spalam się blushing szok! strach szczęka opada! hide2 sędzia Aniołek cafe siedzi, pije i chrupki siedzi, pije i chrupki siedzi, pije i chrupki Śpioch hide2 amige!!

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 18:49:07
[#5] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arti4-92, post #4

[#6] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arti4-92, post #4

moja ami ma 1,5mb ram, jakie kości można dolutować na płycie??szaman

ps polecacie pctowe zasilacze bo ostatnio swego się pozbyłem??stopa
[#7] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #6

polecam tego
http://www.pc-lider.pl/Zasilacze/do_550_W/ZASILACZ_CHIEFTEC_%28MRG-6500P%29_2x500_Watt.html

a tak na poważne zobacz na allegro, kilka zasilaczy można kupić :D

[#8] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #6

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
P.S.

Wszystko o co pytasz jest w internecie(chyba wiesz co to jest), pan google(chyba zasz tego pana?) ci w tym pomoże.

[#9] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #1

Wiesz, no pytanie z gatunku tych, na które nie da się sensownie odpowiedzieć. To tak, jakbyś zagaił: "Co jest lepsze - szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi, czy golonka po bawarsku z pure z zielonego groszku?"

Dla fana oldschoolowego sprzętu rajcujące jest po równo gmeranie przy A500 i C64. Z tym, że A500 i C64 to są (mimo "pokrewności") kompletnie osobne bajki są.

Wybór zależy od Ciebie - inwestuj w to, co Cię bardziej bawi.

Z całą pewnością można tylko rzec, że więcej wydusisz z Pięćsetki, niż z C64.

Ale jeśli jesteś nakręcony na ośmiobitowce, to jasne, że poczciwa "komoda" da Ci więcej radości. Zatem sam sobie musisz odpowiedzieć na tę zagwozdkę.

Z szacunkiem
Des

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 19:43:16
[#10] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arti4-92, post #4

Zmień dilera, Arti. Bo to, co wąchasz/jarasz/łykasz wyraźnie Ci szkodzi.

Szacun
Des

[#11] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@arek5087, post #1

c64 wyjdzie taniej, bo tylko dokładasz sd2iec i jiffyDos, to w sumie tyle, wychodzi gdzieś w granicach 150zł, na A500 wydasz dużo więcej, chyba, że ci się trafi okazja i Megaram HD do 200zł, to lepiej inwestować w Amigę.

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 23:50:41
[#12] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@rafgc, post #11

No ale się musi chłop określić, co nie? Co go rajcuje. Bo jak tylko bardzo, ale to bardzo retro klimaty - jasne ze komoda. Ale gdyby chciał np. coś nacyfromalować w jednym z wielu "paintów"... Albo coś wyrzeźbić w Imagine lub klasycznym Real 3D - no to jasne, ze Pięćsetka. Owszem, trochę kasy trzeba wyłożyć, a co najistotniejsze - trzeba wyszukać, upolować na aukcjach, z ogłoszeń i gdzie tam jeszcze osprzęt do A500. Proste rzeczy - szybszy cep z pamiątką, kik wyższy niż 1.3, twardy pysk. I już się można milo "retrobawić".

Jak tam komu co pasuje, ale w długie, jesienne wieczory pikselkowanie w Digi Paincie może dużo radości dać. Muli się, bo muli, tryb HAM w A500 nie jest demonem szybkości. Jednakowoż... Jednakowoż jest to i zaletą - za oknem wicher wyje, deszcz plumka, a człek sobie spokojnie sączy browca i ciągnie leniwie mychę.
Mnie to bawi. I to bardzo bawi. Ale ja stary dziad jestem, sentymentalny.
Wolny wieczór, osiem piw, A500 i książka pana Węsławskiego: "DPaint w praktyce".

Pięćsetka i wiadro dyskietek. Czysta rozkosz.

Z szacunkiem
Des
Ps. Można też, na gołej A500 łamać dżoja w "Lotusie". Uciechy co nie miara.
Pps. Może jestem szurnięty (ale to pozytywne szurnięcie) - jednakowoż bawi mnie lekko tylko rozbudowana Pięćsetka, nawet bez HD i zarąbisty programik "Fantavision".

[#13] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@Des, post #12

Des, ty żeś to powinien być zamieszczony w galerii ludzi pozytywnie zakręconych:) Co do głównego wątku - A500 to naprawdę fajna zabawka, sporo wspomnień się z nią wiąże (sprawozdania, artki do magów). Jednak dzisiaj A500 bez twardziela (jakiegokolwiek) ma użyteczność (IMHO) tylko do łamania dżojów. Chcieć zrobić cokolwiek to tylko HD. Prościej by było nawet kupić A2000 z Oktagonem (chyba ostatnio latała po allegro). Cep jak cep, ale twardziel i ram to podstawa podstaw. Dopiero potem można walczyć z uturbianiem. Pod względem przystawek jak i ich cen wygrywa A2000. To tylko moje zdanie. Najrozsądniejszym wyborem i tak będzie A1200+030.

[#14] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@Des, post #12

Des a widziales Disney Animation Studio ? normalne bajki mozna robic jak Carton Network ;-]

Des kocha amige i to sie ceni !

[#15] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@HOŁDYS, post #14

Des kocha amige i to sie ceni !

A kto tu nie ubóstwia Amigi.. bo według mnie większość :D

[#16] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@Red_Bullet, post #13

Dzięki
Zauważam, że ostatnimi czasy wielu Forumowiczów zahacza o A2000. Mnie to osobiście cieszy. Uważam, że to bardzo sympatyczna, przyjazna maszyna, którą się niezasłużenie traktuje "po macoszemu" w Amigowym światku.

Czasu brak na wszystko, czym by się chciał człowiek pobawić, ale... Ale chyba odłożę chwilowo zakup A3000 i A4000 i machnę sobie pod choinkę jakąś Dwutysiączkę. Sentyment mam ogromny - to pierwszy "poważny" komputer od Commodore, do którego podłączyłem HD i insze klamoty. Na A2000 się pracowało, a z A500 emitowało rozmaitymi programami klecone prezentacje szumnie zwane "Telegazetą". Ech... Jakież to pięęęęęęęęęękne czasy były!

Z szacunkiem
Des

[#17] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@HOŁDYS, post #14

Holdysie! piwo

Disney Animation Studio to jeden z pierwszych programów dla Amigi, z jakim się zetknąłem. Dostałem go bonusowo do A2000, którą przywiozłem do siebie ze Szczecina.
Kapitalna była z tym zabawa, nawet "zawodowo", do pierwszych audycji TKK coś w tym kleciłem. Ale potem przyszły inne programy, Disney Animation Studio gdzieś się mi zagubił... Obecnie nie posiadam. Szkoda, bo cała masę wspomnień bym tym kawałkiem softu obudził.

Z szacunkiem i uśmiechem
Des

[#18] Re: a500 czy c64?? co lepsze do przeróbki??

@Skiba, post #15

Skiba Ale nie każdy dostaje szału ze szczęścia, zastrzyk adrenaliny i endorfin bawiąc się gołą A500!

Z szacunkiem i ukłonami
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem