[#1] Podtrzymanie zegara CDTV
Czy jest jakiś sposób aby dodać akumulatorek w CDTV celem podtrzymania zegara ?

[#2] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@damianx, post #1

Raczej tak.
Przecież jest tam układ czasu rzeczywistego M6242B (z tego co widziałem na fotkach), brakuje tylko diody i bateryjki.

[#3] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@stachu100, post #2

Zgadza się tylko gdzie to przylutować,właśnie o to mi chodzi aby ktoś napisał ,że tu i tu i będzie działać.

Patrzyłem na zdjęcia płyt w A500+ ale znalazłem tylko górne ,chyba trzeba by taką płytę do rąk wziąć i popatrzeć ,może tam będzie jakaś podpowiedź.Mają ten sam układ zegara jak większość zegarów w amigach.

Podejrzewam że jest to banalnie proste i że wystarczy na którąś nóżkę tego scalaka dać napięcie z baterii,albo coś podobnego.

Ostatnia modyfikacja: 29.10.2010 12:24:13
[#4] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@damianx, post #3

w a500+ bateryjka byla chyba na plycie. musze zerknac w chacie bo nie pamietam czy a500+ mam domu czy na wsi :/
[#5] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@Valwit, post #4

Tak jest na płycie,jak masz wersję z zegarem,bo są też A500+ bez zegara.

Luknij na dolna stronę płyty i prześledź dokąd prowadzi plus z bateryjki.

[#6] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@damianx, post #3

Nawet jeszcze prostsze.

Zgodnie z notą katalogową
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/11260/OKI/M6242B.html

figure 21 strona 40
trzeba

1) wylutować nóżkę Vdd czyli 18 (ew. przeciąć ścieżkę prowadzącą do tej nóżki pod warunkiem że nigdzie dalej ta ścieżka nie idzie)
2) pomiędzy nóżkę 18 a pole lutownicze wstawiamy diodę katodą do nóżki i anodą do pola lutowniczego
3) pomiędzy nóżkę 18 a plus akumulatora lutujemy rezystor 100Ohm
4) minus akumulatora lutujemy do Vss czyli do nóżki 9
5) zalecany jest montaż kondensatora elektrolitycznego pomiędzy nóżką 18 a 9, ale myślę że bez niego też będzie wszystko działać.

Można zastosować bateryjkę 3V zamiast akumulatora, ale to wymaga zastosowania dodatkowej diody.
Zaletą bateryjki jest to że nigdy nie wyleje, wadą jest to że kiedyś trzeba będzie ją wymienić.

Ostatnia modyfikacja: 29.10.2010 12:42:29
[#7] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@stachu100, post #6

No i o to chodziło mając ten schemat jest to banalnie proste.

zupełnie nie pomyślałem w tym kierunku.

Dzięki Stachu

Ostatnia modyfikacja: 29.10.2010 12:48:13
[#8] Re: Podtrzymanie zegara CDTV

@damianx, post #7

OK Browar
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem