[#1] Montowanie obrazów ADF pod WB
Hej,
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na zamontowanie obrazu ADF pod Workbenchem by móc go później zainstalować na HDD. Póki co nagrywam obraz na dyskietke a póżniej z nich uruchamiam instalator. Penie temat był już poruszany ale ciężko czasami coś znaleść :)
[#2] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Amiga4ever, post #1

Ja używam czegoś takiego jak FMS. Jest to wirtualny napęd dyskietek, przechowuje dane chyba właśnie jako zrzut dyskietki "bit w bit", czyli nic innego jak taki ADF właśnie.
Może napiszę artykuł co i jak, bo to jest niezły patent, a chyba nikt tego w Internecie nie opisał. Wiem że czytałem jak to zrobić w gazecie amigowej (chyba ACSie).
[#3] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@madman15, post #2

Było by super, gdyż nagrywanie za kazdym razem na dyskietke jest troszke....czasochłonne:) Czyli taki wirtualny napęd wrzuca do pamieci obraz dyskietki by pozniej ją wypalic fizycznie. Praktyczne:)
[#4] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Amiga4ever, post #3

Nie do pamięci, trzyma to na dysku twardym. Teoretycznie może być to i na RAMdysku, ale jak dla mnie wygoda takiego rozwiązania byłaby nikła.
Postaram się opisać rozwiązanie pod koniec tygodnia.
[#5] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Amiga4ever, post #3

A ja robię tak:

1. Uruchamiam Voodoo-X i zaglądam do wnętrza ADF-a wyciągając z niego to, co mnie interesuje. Wada - nie znam nazwy (label) dysku.
2. Zrzucam ADF do RAD (lub jego odpowiednika) i stamtąd uruchamiam, tak jak piszesz, np. program instalacyjny. Trzeba jednak uważać, aby po zakończonej zabawie RAD usunąć.

[#6] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@mailman, post #5

Co to jest RAD??
[#7] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@mailman, post #5

Oba sposoby sa dobre o ile nie sa to dyski NDOS.
[#8] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Phibrizzo, post #7

No tak, nie wspomniałem o tym - metoda z FMS działa tylko z dyskami dosowymi, NDOSy odpadają. Niektóre instalatory WHDLoad też nie chcą z FMS współpracować, tylko na sztywno szukają dyskietki w DF0-DF3.

RAD - niekasowalny RAMdysk, pojemność 1 dyskietki. FMS to analogiczne rozwiązanie z tym że obraz dyskietki jest na dysku, a nie w RAMie.
[#9] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Amiga4ever, post #1

Witam :) Ja używałem kiedyś takiego programu o nazwie Virtual Floppy. Można i pliki ADF i jak pamiętam DMS także nim montować. Bardzo się przydawał przy instalacji wielodyskowych gier i programów :D OK

[#10] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@madman15, post #8

tez uzywam RAD: wygodne i najszybsze..
a swego czasu uzywalem HFMountera 10 wirtulanych dyskietek na HD/RAM:

[#11] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Amiga4ever, post #1

Polecam pakiet XFS z Aminetu.
Potrafi wiecej niz tylko obsluge ADF.
[#12] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@Norbert, post #11

Dzieki za szybka odpowiedz. Zebrane tu informacje powinny mi pomóc :)
[#13] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@HOŁDYS, post #10

Nie bardzo wygodne, kończysz korzystać i RAD zostaje w pamięci, całkowita likwidacja przez reset.
I raczej nie najszybsze bo za zapis i odczyt w RAD odpowiada ten sam device co za stacje dyskietek. Miało to sens w czasach kiedy nie stosowało się HD, wtedy RAD był szybszy od każdego flopa.

Pozdrawiam
[#14] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@RadoslawF, post #13

...całkowita likwidacja przez reset.

No raczej nie - reset nie usuwa prawidłowo założonego RAD:
Od usuwania RAD jest polecenie RemRAD (ewentualnie z opcją FORCE - gdy RAD jest uparty; i numerem urządzenia - gdy masz ich więcej niż jeden).

I raczej nie najszybsze...

U mnie RAD "wyciska" tyle ile pamięć (ok. 4MB/s) - niewiele, ale i tak 2x szybciej od HD...

[#15] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@RadoslawF, post #13

U mnie też szybko zapisuje i odczytuje z RADu. Co najlepsze jakoś można zmienić RAD aby zabierał FAST a nie Chip więc dysków można mieć proporcjonalnie do posiadanej pamięci :) Pozdrawiam!

[#16] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@RadoslawF, post #13

Nie bardzo wygodne, kończysz korzystać i RAD zostaje w pamięci, całkowita likwidacja przez reset.
I raczej nie najszybsze bo za zapis i odczyt w RAD odpowiada ten sam device co za stacje dyskietek. Miało to sens w czasach kiedy nie stosowało się HD, wtedy RAD był szybszy od każdego flopa.

Radosław nie posadzam cie o brak wiedzy ale to co piszesz to glupoty i bohomazy rodem z execa :)

1.Po skorzystaniu z RAD: mozesz bezproblemu go odmountowac
2.piszesz ze jest wolny bo korzysta z trackdisk.device ?? skad taka bzdura ? chyba nigdy nic nie rozpakowywales do RADu: .. kozysta z RamDrive.Decvice i wyciaga na procesorze 68000 1200 kb/s .. przy czym dysk twardy 900 kb/s

JESLI COS PISZECIE TO PROSZE PISZCIE TO CO WIECIE A NIE JAKIES BZDURY :)))))

[#17] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@HOŁDYS, post #16

A czy przypadkiem Radosławowi nie chodzi o to, że RAD nawet odmountowany nie oddaje zarezerwowanej pamięci?

[#18] Re: Montowanie obrazów ADF pod WB

@mailman, post #17

nie jest to prawda , u mnie na WB2.1 i A600 11.5 MB oddaj FAST RAM
byc moze taki problem jest z pamiecia CHIP.

jeslli jest problem po RemRAD zalatwi sprawe Avail Flush

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem