[#1] Problem z płytą amigi 500+
Wyjelem sobie z szafy moją pięćsete a tu zonk zielony ekran było w niej rozszerzenie ale się gdzieś zapodziało a pozatym chyba poprzedni właściciel przerobił ją trochę chyba na zwykłą bo wylutował ram zegar i pozwierał zworki a teraz ja chcę żeby się uruchomiła bez rozszerzenia proszę o pomoc które zworki mam przestawić (przelutować) ryję już w necie kilka dni i nic sensownego poza tabelką zworek nie znalazłem dodam że jak chowałem amigę do szafy to była sprawna wyjęte jest tylko rozszerzenie pamięci link bezpośredni do zdjęcia płyty [http://img440.imageshack.us/img440/4996/dscf0756q.jpg] link zwykły[http://yfrog.com/c8dscf0756qj] za pomoc z góry dziękuję
[#2] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #1

masz A500 czy A500+ bo to roznica
zielony ekran to prawdopodobnie problem z pamiecia CHIP RAM
wyjmij rozszerzenie wogole amiga powinna sie odpalic bez..
dotknij paluchem kosci DIP jesli sa gorace ..ktoras kosc poszla

[#3] Re: Problem z płytą amigi 500+

@HOŁDYS, post #2

mam 500+ jak widać na fotce ale grzebane na płycie kartę z pamięcią zgubiłem i bez niej komp martwy bład pamięci i własnie chciałbym ją odpalić na samej wewnętrznej pamięci wszystko na płycie zimne napięcia na zasilaczu ok

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 22:46:16
[#4] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #3

Tak jak juz powiedziales, brakuje pamieci. Ale brakuje tez baterii potrzymania zegara. Zeby wrocic do pierwotnego ustawienia musialbys przedewszystkim wlutowac od nowa pamieci i otwozyc zamkniete zworki. Najlatwiejszym sposobem na to, to poprostu skopiowac ustawienia z orginalnej plyty A500+
Nie szukalem bardzo doglebnie ale moze ci wym pomoze zdjecie tej plyty.
http://amiga.resource.cx/photos/photos/a500rev8a.jpg
Milej pracy. ;)
[#5] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #3

Nie. To jest płyta wyciągnięta z Amigi 500.
Brakuje 0,5MB chip
zegara
baterii
no i układu U32 - 74f139 potrzebnego aby było 1MB Chip na płycie.

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 16:43:26
[#6] Re: Problem z płytą amigi 500+

@Dark_luke, post #5

no właśnie od strony ścieżek jest kalafonia co świadczy o wylutowaniu elementów i przerowieniu jej na zwykłą 500-sete tak kiedyś było ze względu na to że na + nie chodziło dużo gier ze względu na ECS kick jest w wersji 2
i układ mam ecs nie ocs to jest różnica no i napis na płycie 500+ wersja8A.1 zwykła była do 6 pytałem się tylko o orginalne ustawienie zworek bo ram układy na płyte i baterię już wlutowałem jeszcze tylko zworki i to jest problem bo takie przerabianie było kiedyś w modzie a może ktoś ma schemat połączeń które trzeba było porobić żeby z plusa zrobić zwykłą 500 chcę jhą tylko z sentymentu uruchomić comoda 64 i a1200 już chodzą chciałbym jeszcze tą ożywić

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 18:11:51
[#7] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #6

Nie chcę polemizować ale A500 były sprzedawana z taką właśnie płytą.
I żeby przerobić z A500+ na A500 wystarczy zmienić Kickstart i ecs na ocs.
Nie wierze że ktoś wszystko to wylutował zegar baterię i układ u32.
To na 100% płyta z A500. Zworka J3 jest tak jak powinna jak dla A500.
Pytanie baterię i zegar już wstawiłeś?
[#8] Re: Problem z płytą amigi 500+

@Dark_luke, post #7

na obudowie kompa pisze amiga commodore 500+
pozatym znalazłem gdzieś w necie spis amig z zdjęciami i odpowiada ona właśnie 500+ a pozatym wersja płyty jak wcześniej wspomniałem 8a.1 to oznaczenie właśnie amigi + były 3 różne wersje płyt różniły się zamontoweanymi układami pamięci zegara itd ale rom i ecs miały wszystkie układy brakujące powstawiałem i jeszcze tylko zworki mi zostały jak nie odpali to trudno na cześci sprzedam a kupię kompletną no ale chciałbym ją zostawić ze względu na mase połamanych na niej dzojów może jednak ktoś wie jak rozwiązać problem zielonego ekranu pomysł
[#9] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #8

Tak jak juz wspomnialem jedyna rozsadna rzecza do zrobienia to znalesc zdjecie o wysokiej rozdzielczosci, tak jak to zrobiles ty, i porownac co jest a czego niema oraz co jest zrobione lub przerobione.
[#10] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #8

Zworka JP2 jak jest zwarta?
Masz zielony ekran po wstawieniu układu U32 i pamięci?
[#11] Re: Problem z płytą amigi 500+

@Dark_luke, post #10

jeszcze nie podłączałem zasilania (brak czasu) ale zworka zwarta jest 1-2
[#12] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #11

A odciągnołeś cynę z pola pod układ U32?
[#13] Re: Problem z płytą amigi 500+

@Dark_luke, post #12

to raczej logiczne robiły by zwarcie w układzie mogło by płytę uszkodzić
[#14] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #13

Jeśli wszystko inne ok to 100% winna pamięci dołożonych jeśli były sprawne to sprawdź luty.
[#15] Re: Problem z płytą amigi 500+

@Dark_luke, post #14

zielony ekran był już zanim zabrałem się za rozebranie kompa więc raczej nowa pamięć odpada bo wyjąłem ją z 286 sprawna i starą też wziąlem do sprawdzenia kostki ok dałem wszędzie podstawki żeby już nie kombinować z lutowaniem na płycie bo ścieżki wiekowe i cienkie temperatury zbytnio nie lubią
[#16] Re: Problem z płytą amigi 500+

@tedico, post #15

temat zamknięty okazało się że agnus i paula były uszkodzone

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 22:22:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem