[#1] Jak zwolnić pamięć?
Witam :)

Mam takie szybkie pytanie. Jak po załadowaniu Workbencha 1.3 zwolnić jak najwięcej pamięci RAM? Po załadowaniu systemu mam wolnych około 0,8 MB, po załadowaniu X-copy jest 0,92 MB. Jest możliwe uzyskanie też takiej ilości wolnej pamięci przy uruchomionym systemie? Jeśli nie to czy da się zrobić "odchudzoną" wersję Workbencha, który służyłby wyłącznie do obsługi portu szeregowego?

Pozdrawiam :)
[#2] Re: Jak zwolnić pamięć?

@shirozuki, post #1

A jaki rodzaj obslugi portu szeregowego masz na mysli?
Jesli pozostaniesz w AmigaDOS (CLI) bedziesz mial wymagana ilosc pamieci.
[#3] Re: Jak zwolnić pamięć?

@shirozuki, post #1

A co ci da zwolninie 100kb pamieci. Jesli chodzi ci o przezucanie plikow adf z pc to mozna to robic nawet na golej A500.
[#4] Re: Jak zwolnić pamięć?

@Drupi77, post #3

Konkretnie to chodziło mi o to, jakie pliki muszą być na dyskietce bootowalnej aby można było obsługiwać port szeregowy, czyli ustawić jego parametry i używać komendy TYPE. Dotychczas przerzucałem pliki własnie tak jak Kolega mówił "w locie" za pomocą Transwarp, ale zdarzyło się, że obrazy dyskietek nagrywały się niepoprawnie dlatego chciałem sprawdzić czy problem leży po stronie programu czy transferu :) (mam 500-tkę z 1MB ramu).
Może zadam jeszcze drugie pytanie żeby nie zaśmiecać zbytnio forum - jakim programem można przesyłać pliki adf przez port równoległy? Chciałbym spróbować takiego transferu bo ten poprzez port szeregowy jest strasznie powolny...
[#5] Re: Jak zwolnić pamięć?

@shirozuki, post #4

Ja uzywam poprostu Workbencha oraz na PC Amiga Explorer.
Jest to bardzo dobry system ktory nie obciaza pamieci Ram w Amidze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem