[#1] ADF.. pytanie
Mam pytanie związane z przenoszeniem plików adf z pc na Amigę.
U mnie wygląda to tak
internet-->PC->pendrive->Stary Laptop->adapter karty cf pcmcia->amiga
moje pytanie brzmi czy jest możliwe aby podczas tego przenoszenia uszkodziły się pliki ADF??
Często zdarza mi się, że dyskietki nagrywają się z błędami (wiem ze te dyskietki maja już po 20 lat), wykluczam napędy dyskietek bo mam dwie nowe stacje, i kilka używanych. Myślałem także o błędach na kartach CF, ale zainstalowanie WB i poprawne działanie to dobre sprawdzenie kart (tak mi się wydaje:) ).

[#2] Re: ADF.. pytanie

@Skiba, post #1

wszystko jest mozliwe.

Czy bledy sa zawsze na tych samych ADF ?
Czy tak samo dzieje sie z plikami DMS ?
Uzyj programu md5 do sprawdzenia sumy kontrolnej.
http://aminet.net/search?query=md5
[#3] Re: ADF.. pytanie

@Norbert, post #2

Z dms nie próbowałem. Większość jest ok tylko kilka tytułów sprawia problemy. Sprawdze te sumy kontrolne i po ściągam z innych źródeł moze to cos pomoże.

[#4] Re: ADF.. pytanie

@Skiba, post #1

Zainwestuj w czytnik All-In-One do pc. Koszt to może 25PLN a odpada potrzeba używania starego laptopa. Ja tak przenoszę dane od 1,5 roku i nie spotkałem się z żadnymi problemami. Jeżeli chcesz sprawdzić czy coś uszkadza dane, to spróbuj plik ADF najpierw skompresować np. zipem. Jeżeli plik po "odzipowaniu" na Amidze dalej nie będzie działał to znaczy że ADF jest rypnięty, a jeżeli nie będzie dał się odzipować, to znaczy że coś jest nie halo z transmisją danych.

Inna sprawa, że miałem kiedyś przypadek z ADF, który na uae działał bez problemu, a na Ami z dyskietki nie rozpoznawał dysku i pokazywał NDOS. To chyba były obrazy AmiTekstuPro. Ostał mi się jeszcze z czasów pradawnych, ale dyski gdzieś zaginęły w "akcji". Próbowałem na różnych stacjach i różnych dyskietkach. Rozwiązaniem dopiero okazało się przegranie plików z dyskietek na HDD za pomocą uae. Do dzisiaj nie wiem o co kamą.

[#5] Re: ADF.. pytanie

@Red_Bullet, post #4

Checksum error... a jednak wina po stronie starego laptopa
musze kupic all in one

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem