[#1] Głośność CD Audio
Czy istnieje jakiś program, który pozwala regulować głośność CD Audio?

[#2] Re: Głośność CD Audio

@PopoCop, post #1

Ze schematu ideowego Amigi A4000D wynika jasno że złącze CN404 (czyli CD-IN) jest podłączone na sztywno do wejścia ostatniego wzmacniacza. O żadnej regulacji programowej nie może być mowy.
W A1200 chyba takiego złącza CD-IN nie ma, ale pewieni nie jestem...

A jeżeli chodzi Ci o regulowanie poziomu głośności z samego napędu CD-ROM to chyba nie jest to również możliwe. Tam siedzi jakiś przetwornik D/A i jego wyjście jest podłączone na sztywno do Audio Out. No chyba że jakiś "fikuśny" model napędu + specyficzny soft na to pozwala w co bardzo wątpię.

Wiadomo że niektóre CD-ROM-y mają wyjście JACK na przednim panelu + potencjometr głośności - to jest chyba najprostsze i najlepsze rozwiązanie.
[#3] Re: Głośność CD Audio

@stachu100, post #2

Taka regulacja jest jak najbardziej mozliwa. Przecierz programy do obslugi odtwarzania plyt audio np OptyCDPlayer lub systemowy PlayCD ma mozliwosc regulacji poziomu glosnosci.
Jednak nie spotkalem sie z programem ktory by tylko regulowal glosnosc sygnalu audio z napedu CD.
[#4] Re: Głośność CD Audio

@Phibrizzo, post #3

Jeżeli chodzi o głośność odtwarzania CD-Audio przy użyciu CPU/systemu Amigi do dekodowania danych to jak najbardziej masz rację.
Myślałem że autorowi chodziło o regulację głośności w torze "analogowym". Wiadomo że sygnał na Audio-Out w CD-ROM-ach jest próbkowany z dokładnością 16bit (popularnie mówiąc jakość CD) - czyli jest znacznie lepszy niż z Pauli.
[#5] Re: Głośność CD Audio

@stachu100, post #4

Wlasnie dokladnie chodzi o tor analogowy ktory ma mozliwosc takiej regulacji. Posiadane przeze mnie do tej pory CD-ROMy Toshiby i LG maja mozliwosc regulacji glosnosci przez wysylanie do napedu odpowiednich komend ktore sluza wlasnie do takiej regulacji.
[#6] Re: Głośność CD Audio

@Phibrizzo, post #5

No to zabiłeś mi ćwieka... Przyznam się sczerze że czasy gdy słuchałem płyt CD-Audio dawno minęły (wiadomo - mp3) i dawno temu podłączałem Audio-Out do karty muzycznej w PC. I tam mixer karty muzycznej załatwiał regulację głośności.
Jeżeli w Amidze jest tak jak piszesz to przepraszm za mój błąd - pisałem to co pisaem z własnych doświadczeń pecetowych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem