[#1] amiga 500 jaki oscylator
witam
chciałem podkręcić procesor w mojej amiśi:D:D:D
jaki można dać najwikszy oscylator do a500 żeby przyzwoicie pracowała????
[#2] Re: amiga 500 jaki oscylator

@arek5087, post #1

Nie można tak po prostu "podkręcić" CPU w A500. Choćby dlatego, że tą samą częstotliwością taktowane są inne układy Amigi. Potrzebny jest bardziej skomplikowany układ, który wkładasz w miejsce oryginalnego procesora. Zwany potocznie kartą turbo :P. Zwykle taka karta zawiera od razu szybszy procesor...

Ewentualnie możesz wymienić CPU 68000 na 68010, nie wymaga to dodatkowych modyfikacji, a procesor jest nieco szybszy przy tym samym taktowaniu.

[#3] Re: amiga 500 jaki oscylator

@arek5087, post #1

Tak się nie da.
Podkręcając 68000 poprzez zmianę oscylatora zmieniasz częstotliwość pracy innych układów specjalizowanych co spowoduje ich nieprawidłową pracę.

Zresztą poszukaj w necie czy komuś sie udało to co zamierzasz.
Jak nie znajdziesz dowodów działania to jest to dowodem na to że to jest niemożliwe.

Polecam upgrade poprzez kupno karty procesorowej. Sensowność upgrade A500 pomijam.

Edit:
No i znowu Strim mnie uprzedił, szybka bestia

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2010 21:03:29
[#4] Re: amiga 500 jaki oscylator

@arek5087, post #1

Taki jaki jest... Jeżeli dasz inny to Amiga "zwariuje", wszystkie układy zostaną prze taktowane i komputer będzie działał w dziwny sposób ;)
EDIT
Byliście szybsi...

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2010 21:03:52
[#5] Re: amiga 500 jaki oscylator

@arek5087, post #1

musisz zaopatrzyc sie w procesor z seri 68000P16 lub P12 ew 68010P16
i zmontowac proste turbo 14.28 mhz (schemat dostepny na aminecie)

najprosciej (choc trudno dostepne i drogie) zakupic akcelerator do A500

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem