Witam.
Na początek: przepraszam, bo na pewno było ale jakoś trzeba zacząć.
Nadszedł wkońcu ten dzień, kiedy to po ponad 10 latach w moim życiu znalazło się dość czasu aby móc załatwić pewną niedokończoną sprawę z przeszłości.
Otóż kiedy byłem dzieckiem rodzicie kupili mi A500 i oprócz grania w gry, czasami próbowałem coś stworzyć w Delux Paint. Były to typowe pikselowate rysunki ale jest tam jeden z którego jestem dumny: przerysowałem robota z papieru, używając zaledwie 16 kolorów. Jest to Sektor z MK3. Jak wygląda jego animacja możecie zobaczyć
tu
Bardzo się ucieszyłem, kiedy wiele lat temu zobaczyłem, że Protoshop obsługuje format obrazków z AMIGI - to była taka iskierka, która mi powiedziała "hehe kiedyś walniesz sobie swoje obrazki na tapetę"
I teraz postanowiłem, że chcę mieć ten oryginalny obrazek(i parę innych) jako pamiątkę po starych dobrych czasach. Dawno, dawno temu przeczytałem coś co utwierdziło mnie w przekonaniu, że da się przenieść dane z dyskietki amigowej na plik w PC (bo kiedyś się niby nie dało ale wymyślili fizyczne przerabianie stacji dysków, co pozwoliło zrealizować to) i tu pojawia się moja propozycja/pytanie:
Nie mam czasu, sił, możliwości aby przebijać się przez ostanie 5 lat tematu AMIGI itp, nie mam też możliwości odpalenia mojej starej A500 ze strychu więc wymyśliłem sobie taki oto sposób na to aby dostać to czego chcę:
1. Zapytam się tu kogoś, czy ktoś posiada zestaw do zgrywania danych z dyskietek amigowych o to czy byłby uprzejmy za opłatą, przegrać zawartość dyskietki.
2. Wyślę tą dyskietkę pocztą i będę się modlił, że nadal da się ją odczytać.
To chyba najlepsze, najprostsze rozwiązanie, chyba że mnie coś ominęło i nagle się okaże że mogę włożyć dyskietkę z amigi do PC, odpalić coś i przegrać od tak.
Jeżeli moje podejście jest ok to najlepiej zacząć od ogłoszenia w dziale "Kupie" prawda ?
P.S. Zawsze było to dla mnie niepojęte jakim cudem AMIGA jeszcze żyje, są portale, powstają jakieś tam rzeczy, systemy itp omg. Cud.