[#1] Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.
Witam.

Na początek: przepraszam, bo na pewno było ale jakoś trzeba zacząć.

Nadszedł wkońcu ten dzień, kiedy to po ponad 10 latach w moim życiu znalazło się dość czasu aby móc załatwić pewną niedokończoną sprawę z przeszłości.

Otóż kiedy byłem dzieckiem rodzicie kupili mi A500 i oprócz grania w gry, czasami próbowałem coś stworzyć w Delux Paint. Były to typowe pikselowate rysunki ale jest tam jeden z którego jestem dumny: przerysowałem robota z papieru, używając zaledwie 16 kolorów. Jest to Sektor z MK3. Jak wygląda jego animacja możecie zobaczyć tu

Bardzo się ucieszyłem, kiedy wiele lat temu zobaczyłem, że Protoshop obsługuje format obrazków z AMIGI - to była taka iskierka, która mi powiedziała "hehe kiedyś walniesz sobie swoje obrazki na tapetę"

I teraz postanowiłem, że chcę mieć ten oryginalny obrazek(i parę innych) jako pamiątkę po starych dobrych czasach. Dawno, dawno temu przeczytałem coś co utwierdziło mnie w przekonaniu, że da się przenieść dane z dyskietki amigowej na plik w PC (bo kiedyś się niby nie dało ale wymyślili fizyczne przerabianie stacji dysków, co pozwoliło zrealizować to) i tu pojawia się moja propozycja/pytanie:

Nie mam czasu, sił, możliwości aby przebijać się przez ostanie 5 lat tematu AMIGI itp, nie mam też możliwości odpalenia mojej starej A500 ze strychu więc wymyśliłem sobie taki oto sposób na to aby dostać to czego chcę:

1. Zapytam się tu kogoś, czy ktoś posiada zestaw do zgrywania danych z dyskietek amigowych o to czy byłby uprzejmy za opłatą, przegrać zawartość dyskietki.

2. Wyślę tą dyskietkę pocztą i będę się modlił, że nadal da się ją odczytać.

To chyba najlepsze, najprostsze rozwiązanie, chyba że mnie coś ominęło i nagle się okaże że mogę włożyć dyskietkę z amigi do PC, odpalić coś i przegrać od tak.

Jeżeli moje podejście jest ok to najlepiej zacząć od ogłoszenia w dziale "Kupie" prawda ?

P.S. Zawsze było to dla mnie niepojęte jakim cudem AMIGA jeszcze żyje, są portale, powstają jakieś tam rzeczy, systemy itp omg. Cud.
[#2] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

ja mogę to zrobić za free

[#3] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

na pewno ci ktos pomoze i wysle amigowe pliki mailem
(o ile nie jest padnieta dyskietka)

[#4] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

Ad. 1. Zestawu do zgrywania nie mam, ale mam sprawną Amigę i mam możliwość przenoszenia z niej danych na PC (i vice versa).

Ad. 2. Dobrze ją zapakuj sama koperta bąbelkowa to stanowczo za mało. Najlepiej jakąś małą paczką albo chociaż (jeżeli jednak planujesz wysyłkę kopertą) to chociaż obłóż ją jakimś sztywnym kartonem. W razie czego zawsze można pobawić się DiskSalvem & Co. ;)

Mogę przegrać Ci to za darmola. Ale najpierw napisz gdzie mieszkasz - może w Twojej okolicy mieszka jakaś Amiowca i obejdzie się bez wysyłki.

P.S. Ale ten animgif to tak naprawdę jpeg - czyli nici z animacji. :(

[#5] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

Ech... Naciskanie 2x guzika "Wyślij" jest ZŁE... ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 16:03:31
[#6] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

Dziękuję za szybki odzew.

Mieszkam w okolicach Bolesławca

Kto mieszka najbliżej ?

P.S.Mój rysunek jest statyczny, animacje wkleiłem bo jest bardzo podobna do mojego obrazka.
[#7] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #6

ja mieszkam w okolicach Poznania więc daleko :(

[#8] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

OK, właśnie szukam na strychu zestawu dyskietek i jak wszystko przygotuję to jutro się odezwę.
[#9] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #8

to ja mam bliżej, bo mieszkam w Legnicy. I też mogę ci to zrobić za darmo :)

[#10] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Mayolika, post #9

NO!!!! i tak powinno być OK
nikt nie chciał kasy.. Brawo Panowie!!

[#11] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

OMG odpaliłem moją staruszkę A500 1MB bez monitora, włożyłem dyskietkę z DP IV i heja wgrało się tam coś :D

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 20:09:26
[#12] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #1

Jest mały problem: nie wiem na której dyskietce są moje prace :/

Mam dyskietkę zatytułowana "Fajne rzeczy" i na 90% jest to tam ale ... wyselekcjonowałem 10 dyskietek, na których mogło coś pozostać. Zrobimy tak: postawię na tą dyskietkę i to ją wyślę a jak to nie będzie ta no potem będę się martwił.

Mayolika - sprawdź maila.
[#13] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Skiba, post #7

Gdzie dokładnie może na piwo będzie blisko? (Ostrowo k/ Gostynia jakby co )
[#14] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Ender, post #13

dokładnie po przeciwnej stronie Poznania :(
Z Ryczywołu

[#15] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #6

Jeśli sprawa wciąż jest aktualna to też jestem z Bolesławca. ;)
Konfig jak w opisie + A500 gdzieś na półce. W razie zainteresowania proszę o kontakt. Pozdrawiam.

[#16] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Rafał A-3000, post #15

Łooo Bolec :D

Dzieki za deklarację ale dyskietka już pojechała do Poznania.
[#17] Re: Zapłacenie za zgranie jednej dyskietki.

@Radek21, post #16

POD POZNAŃ

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2010 20:57:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem