[#1] Amiga 600 i problem z dyskietkami
Cześć.
Wczoraj po 13 latach odzyskałem swoją amigę 600 wraz z pudełkiem gier, joystikiem oraz myszką. Włączam amigę, pojawia się na chwilę biały ekran, następnie fioletowy z narysowaną dyskietką i animacją wkładania jej do stacji. Wkładam dyskietkę np. z Worms, coś tam stacja postuka, popuka i powrót do fioletowego ekranu. Mam również dyskietkę z kickstartem - ten sam efekt jak w przypadku Wormsów.

Oryginalne dyskietki z Ishar, Ishar 2, Ishar 3, Dungeon Master również nie działają. Właściwie to przetestowałem większość i efekt ciągle ten sam.

Czego to może być przyczyna? Da się coś z tym zrobić?
[#2] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #1

zależy gdzie dyskietki spędziły ten okres.. jeśli gdzieś w wilgotnej piwnicy lub poddaszu to wątpię zęby był z nich pożytek..
zawsze można przeczyścić cały sprzęt (działaj ostrożnie) stacje dyskietek przeczyść dyskietka czyszcząca..
jeśli masz jakaś dyskietkę od PC sformatuj ja i nagraj jakieś dane, spróbuj przegrać jakaś grę

[#3] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

Mogła nie wytrzymać stacja a mogły i dyskietki.
Jedyna metoda to poszukać kogoś z Amigą w okolicy i sprawdzić swoje dyskietki u niego a swoją stację sprawdzić na kilku dyskietkach działających na innym kompie.

Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

jak masz jakiegoś dobrego kolegę z amigą to poproś o jakomś dyskietkę co do której jest 100% pewności że działa lub przetestuj na jego amisi swoje nośniki danych:D
[#5] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@arek5087, post #4

Byloby radzej dziwna rzecza ze zadna z dyskietek nie dziala. Moim zdaniem wina sprzetowa. Ale moge sie mylic. 13 lat to kupa czasu.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 14:05:43
[#6] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@Drupi77, post #5

1. albo stacja
2. albo wszystkie dyskietki
3... dyskietki może zostały sformatowane...

wg mnie pkt1. na 90%.

Rozkręcić, spobowac poczyścić głowice choćby spirytusem... u mnie raz pomogło a raz nie... zależy od szczęścia.

[#7] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

polecam zaopatrzeniei sie w dyskietke czyszczaca

[#8] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@HOŁDYS, post #7

... no w sumie racja :)

[#9] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@xtro, post #8

No cóż. Dyskietki stały w suchym, ciepłym miejscu. Przy pierwszym uruchomieniu Amigi napęd jakby się bardzo powoli rozkręcał. Widzę, że bez śrubokręta się nie obejdzie ;/
[#10] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@Drupi77, post #5

niby racja:D:D:D:D
wywal panie tom stację i spróbuj z nową:D
[#11] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #9

Takie dzialanie dziwaczne stacji moze oznaczac padajace kondensatory.
[#12] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

A mnie to wygląda na padniętą stację. Lub taśma się poluzowała.

[#13] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@jaa2, post #12

Taśmę włożyłem na nowo, niestety efekt ten sam.
[#14] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #13

W takim razie kup stacje do Amigi i ja zmien. NAwet jesli okaze sie ze stacja jest OK to nie zaszkodzi miec drogiej na wrazi czego. Jak juz bedziesz wiedzial na 100% ze to nie stacja, wtedy mozesz zaczac wymieniac kondensatory.
[#15] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@Drupi77, post #14

za obsluge I/O Stacji dyskow odpowiada paula .. jednak malo kiedy ona sie psuje. Stacje od Amigi 500 nie pasuje gabarytowo (wiekszy przycisk) jednak w celu sprawdzenia kontrolera FDD mozesz spokojnie ja podlaczyc.. szukaj wiec od A1200/A600.

[#16] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@HOŁDYS, post #15

Przyznam szczerze, że z kupnem albo wykombinowaniem tej stacji z A1200lub A600 będzie problem. Natomiast czytałem, że można przerobić stacje FDD PC na FDD do A600.
[#17] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@arek5087, post #10

arek5087 postaraj się napisać chociaż jednego posta bez błędu :D

[#18] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #16

Na allegro jest człowiek sprzedający przerobione stacje da Amig, niestety z desktopów ma tylko do A500 ale może warto spytać.
Amigi od systemu 2.x potrafiły wystartować ze stacji zewnętrznej, nie działa to jednak z większością gier które uparcie szukaja danych na DF0:.
To można ominąć kupując selektor/przełącznik napędów, ostatnio był jakiś na alledrogo.
Radził bym dobrze szukać lub cierpliwie czekać bo jest ich niewiele, były używane głównie przez kolekcjonerów gier na dyskietkach 5,25cala.

Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #16

Stacje od PC mozna przerobic ale najpierw popatrz na necie ktore z napedow latwo przerobic i w 100% dzialaja. Ja przerobilem naped MITSUMI D359T6 i dziala jak oryginal. http://honi.hucki.de/mitsumi.html
Napewno znajdziesz na forum wszystko co potrzebne. OK
[#20] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@Drupi77, post #19

Mam Mitsumi D359M3... nie wiesz czy będzie pasował do opisu, który tu zamieściłeś?
[#21] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #20

Zapewne nie ale masz opis do tej stacji tutaj. ;)
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/a1korg_01.pdf
[#22] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@Drupi77, post #21

Ostatecznie przerobiłem Samsung SFD-321b /E REV. A. Wieczorem zdam relację :)
[#23] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #22

Panie i Panowie, chciałbym ogłosić, że przerobiony FDD z PC na FDD do Amigi 600 działa bez zarzutu. Mało tego, działa kilka gier, których kilkanaście lat temu nie dało się uruchomić. Bardzo dziękuję za wsparcie :) Na pierwszy rzut poszedł "Dungeon Master", następnie Ishar 2, Ishar 3 oraz Celtic Legends. Mam dużo gier zręcznościowych, niestety przycisk FIRE przestał działać w joystiku.
[#24] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #23

Jeszcze małe pytanie. Jeżeli chciałbym zrobić dyskietkę do robienia saveów. Jest gdzieś jakiś poradnik?
[#25] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #24

odpalasz workbencha, formatujesz dyskietke ... i finito :)

niektóre gry nawet oferują formatowanie...

[#26] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@bombermax, post #25

OK, mam workbencha... ale jaki rodzaj dyskietki? Taki z PC wystarczy?
[#27] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #26

TAK, naciskasz lewa Amiga + E
wpisujesz system/format drive df0: Name Save FFS

potem jak zaczyta instrukcje Format bedzie komunikat o wlozeniu dyskietki i nacisnieciu enter

i finito

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2010 15:10:50
[#28] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #26

np wlasnie taką z PC. Tylko zalep "okienko" czymś żeby dyskietka była DD. I wtedy tak jak kolega wcześniej napisał sformatuj.

[#29] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@bombermax, post #28

Ostatecznie wziąłem dyskietkę prosto od A600, na której była nie działająca gra.
[#30] Re: Amiga 600 i problem z dyskietkami

@pamietajcieoogrodach, post #29

Mam jeszcze takie pytanie: znalazłem oryginalnego Ishar 3. Niestety dyskietka B nie działa. Ktoś może łaskawie podesłać mi obraz?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem