[#1] Amiga 600 problem z obrazem
W czasie gry komputerek umie wyswietlic czarny ekran, po resecie jest dalej czarny ekran jak wyloncze napiecie i poprawie kabel antenowy wszystko wraca do normy. Problem pojawia sie takrze na monitorze wtedy Amisia podlonczona jest poprzez wyjscie Comp. CZy cos sie dzieje z plyta glowna, czy mam sie juz martwic i czy sie da to naprawic :(
[#2] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@bacus10, post #1

Kondensatory na plycie czekaja na zmiane "warty"
[#3] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@Drupi77, post #2

a zajmuje sie tym jakis serwis i czy trzeba wszystkie,
[#4] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@bacus10, post #3

można samemu (nie jest trudne)
można poszukać jakiegoś elektronika
albo wysłać do serwisu elektronicznego

czy wszystkie??
lepiej wszystkie, po co wymienić dwa jak za miesiąc może reszta paść

[#5] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@Skiba, post #4

Macie jakies sprawdzone serwisy, bo ja to w domu nawet lutownicy nie mam :)
[#6] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@bacus10, post #5

Kilka osób na forum chyba się takimi usługami zajmuje ;) ...

Możesz zapytać stachu100: http://picasaweb.google.com/stacho100/

Albo kwaku85: http://www.reperatorium.pl/

Albo w serwis firmy efunzine: http://www.efunzine.com/

Może ktoś będzie w stanie Ci pomóc, bo wg. mnie tej Amidze przydałby się przegląd i nie ma pewności czy jest to wina kondensatorów.

[#7] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@bacus10, post #1

Nalezalo by wyciagnac rom przemyc woda utleniona/alkoholem
i wsadzic mocniej w podstawiki - nalezy pamietac o przesunieciu nozek w prawo wzgledem podstawki.

czy caps lock swieci jak jest czarny ekran ?

[#8] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@HOŁDYS, post #7

czy caps lock swieci jak jest czarny ekran ?

Nie, wczoraj amisia pracowala bez przerwy 7 godz. i nic podobnego sie juz nie wydazylo
[#9] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@HOŁDYS, post #7

Amisia znowu zaczela tracic obraz i caps lock swieci caly czas, nie raz zaswietla sie dioda z Hd, a dysku nie mam, jak uda sie wyswietlic obraz, to stan ten utrzymuje sie, po wylonczeniu zasilania, ponownie traci sie obraz, czy to juz czas odeslac amisie do serwisu?
[#10] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@bacus10, post #9

Tak, razem z zasilaczem.
Zasilacz też może być źródłem tych problemów.
[#11] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@stachu100, post #10

Zamienilam zasilacz, teraz po paru probach sie zalancza za kazdym razem tylko troche to dluzej trwa, ale dla swietego spokoju wysle ja do sprawdzenia
[#12] Re: Amiga 600 problem z obrazem

@Skiba, post #4

Ja też robię elektronikę, ostatnio naprawiłem Jacy Pegaza1. Nie jest źle, problemem jest czas oczekiwania (zariobiony jestem, albo leniwy, a raczej jedno i drugie :D)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem