[#1] Instalacja Apollo 1260
Tak jak w temacie jak zainstalować software z flopka ze sterami dla tej karty? z tego co napisane jest w instrukcji to najpierw należy zainstalować z dyskietki sterowniki a dopiero potem włożyć kartę dopalacza w złącze pod klapką. Wszystko byłoby fajnie gdybym wiedział jak to zrobić. Ale do rzeczy. Na dyskietce instalacyjnej - zdobytej z netu apollo1260.dms - jest tylko jeden plik wykonywalny Apollo-Install5.0. Są też skrypty Apollo-Install_GB(ale wywala błąd w linii 1 przy instalowaniu poprzez Installer Commodore'owski). Gdy odpalę ten program to pokazuje się wybór języka instalacji. Wybieram angielski i pokazuje się informacja "no device found" czy coś w tym rodzaju(karta nie jest włożona pod klapką) i wychodzi program z instalacji. Gdy kartę włożę pod klapkę to już zamiast komunikatu o braku znalezienia urządzenia pokazuje się informacja "no hdd found" - a mam partycję na której jest goły system WB3.1(domyślam się, że może mu chodzić o kontroler SCSI). Instalacja się przerywa. Oczywiście system nie chce wystartować z HDD(na wbudowanym fabrycznym IDE w A1200) przy włożonej karcie, startuję wtedy z dyskietki.
Moje pytanie jak zainstalować sterowniki z dyskietki?
Na razie poradziłem sobie kopiując odpowiednie biblioteki do LIBS i L. Działa już system z HDD ale chciałbym to zrobić automagicznie jak przystało z automatu instalującego sterowniki z dyskietki.

P.S. Nie chcę wgrywać gotowców systemu. Chcę wszystko instalować od podstaw.

[#2] Re: Instalacja Apollo 1260

@Tomski, post #1

P.S. Nie chcę wgrywać gotowców systemu. Chcę wszystko instalować od podstaw.

Rozumiem i szanuję decyzję.

Polecam w takim razie ściąnąć cały pakiet AmigaSYS 4 AGA i update 1.3, zainstalować na inym HDD i łopatologicznie przewalić cały C: i Libs: na Twój docelowy dysk systemowy.
To najprostsze rozwiązanie - ma mnóstwo wad.
Możesz oczywiście przegrać tylko niektóre pliki z C: i Libs: odpowiedzialne za 060. - to rozwiązanie wymaga nieco wiedzy którą posiadasz - to wiem.
Apollo 1260 pracuje pięknie na AmigaSYS 4 AGA +update 1.3 - właśnie na takim "gotowcu" testuję wszystkie turbiacze do A1200.

Nigdy nie instalowałem bibliotek do 060 z dyskietki dostarczanej z Apollo 1260 której obraz znalazłeś w sieci. Może ktoś wrzucił na sieć jakąś wczesną wersję lub wersję z błędami i stąd Twoje problemy, kto wie...
[#3] Re: Instalacja Apollo 1260

@stachu100, post #2

Nigdy nie instalowałem bibliotek do 060 z dyskietki dostarczanej z Apollo 1260 której obraz znalazłeś w sieci. Może ktoś wrzucił na sieć jakąś wczesną wersję lub wersję z błędami i stąd Twoje problemy, kto wie...

Aby uściślić to obraz dyskietki znaleziony na necie w ogóle nie chciał mi się rozpakować z dms'a. Dopiero obraz dyskietki otrzymany od Ciebie ładnie się rozpakował i z niego właśnie prowadzę walki. Zauważyłem, że dyskietka ta jest nieboot'owalna i zastanawiam się czy tak powinno być?
Może tak. Czy ktoś ma działającą dyskietkę ze sterownikami do Apollo1260 i mógłby podesłać dms czy adf?

A teraz tak sobie pomyślałem czy przypadkiem ta dyskietka, co mam, nie jest li tylko od kontrolera SCSI? Po pierwsze gdyż wypisuje ten brak urządzenia a po drugie to na całej dyskietce nie znalazłem, żadnego programu typu RemApollo czy innych użytków przydatnych w Apollo1260, za wyjątkiem jakichś narzędzi do SCSI.

[#4] Re: Instalacja Apollo 1260

@Tomski, post #3

RemApollo nie był programem napisanym przez ACT i został on napisany później niż wprowadzenie Apollo 1240/1260 do sprzedaży detalicznej.
Dlatego na dyskietce go nie uswiadczysz.

Na resztę pytań nie odpowiem niestety, nigdy nie instalowałem bibliotek + programów do obsługi 060 z dyskietki systemowej Apollo 1260.
Wiem natomiast że nie ze wszystkimi wersjami 68060.library, 68040dummy.library, 68040.library, setpatch i oxypatcher Apollo 1260 zadziała.
Można kombinować i kopiować odpowiednie pliki ręcznie aż natrafisz na działającą stabilnie kombinację w/w bibliotek/programów.
[#5] Re: Instalacja Apollo 1260

@Tomski, post #3

Zabierasz się do tego od niewłaściwej strony, apolla na oczy nie widziałem ale w obu Amigach (1200, 4000) mam karty z 060 a zasada jest ta sama.
040 i 060 lekko różnią się konstrukcyjnie od poprzedników i zachodzi potrzeba używania specjalnej biblioteki łatającej różnice sprzętowe programowo.
Praktycznie musisz na do LIBS: skopiować 68040.library która ma mniej niż kilobajt i robi przekierowanie do właściwej 68060.library.
Lepiej skopiować te biblioteki przed włożeniem karty ale jeśli masz w kompie procesor 040 to robiąc to musisz skasować dotychczasową 68040.library na co albo system nie pozwoli albo doprowadzi do zwieszki.
Więc wkładasz kartę z 060 i startujesz z jakiejś dyskietki (stara dyskietka narzędziowa lub dyskietka z WB) i kopiujesz te biblioteki.
Jak już to zrobisz to reset start z HD i możesz sobie eksperymentować z dodatkami w stylu CyberPatcher a na końcu RemApollo.
I tradycyjnie najnowsze wersje bibliotek do 060 znajdziesz na aminecie a nie na starych dyskietkach dodawanych do tych kart.

Pozdrawiam
[#6] Re: Instalacja Apollo 1260

@RadoslawF, post #5

Tak też zrobiłem jak napisałeś. Ręcznie przekopiowałem biblioteki i działa bez problemów. Obszedłem instalację ale sęk w tym, że ja bym chciał to zrobić jak to jest w "podręcznikach napisane" z tą instalacją. Ot takie małe zboczenie super.

[#7] Re: Instalacja Apollo 1260

@Tomski, post #6

Plik instalacyjny to plik tekstowy, nic nie stoi na przeszkodzie wczytać do edytora, przeczytać i zrobić to samo ręcznie.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem