[#1] Amiga i zmiana kart CF
Witam.Czy ktoś miał podpięte 2 karty(adaptery) do amigi? Mając jedną dla systemu a druga do wymiany danych miedzy amiga-amiga,amiga-pc.Ciekawi mnie czy można tą drugą wyjmować i wkładać przy włączonej amidze :)

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2010 10:57:22
[#2] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #1

Ciekawi mnie czy można tą drugą wyjmować i wkładać przy włączonej amidze.

Nie słyszałem o tym aby jakiś kontroler IDE był hot-swap.
Ale zaspokój swoją ciekawość: spróbuj i podziel się wrażeniami.

Zauważyłem też na własnym przykładzie że gdy sam słono płacisz za swoją niewiedzę to później ta nabyta wiedza (której wcześniej brakowało) zostaje w głowie na zawsze.
[#3] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #1

Z pewnoscia cos uszkodzisz, pytanie tylko - co? Karte - najprawdopodobniej, adapter - raczej nie, kontroler w amisi? A nawet gdy nie uszkodzisz za pierwszym razem to jak karta zostanie rozpoznana w trakcie dzialania systemu?

Lepiej uzyc adaptera PCMCIA - jak mam 4 GB do przenoszenia data

[#4] Re: Amiga i zmiana kart CF

@taurus, post #3

Podaj jakiej firmy masz adapter pcmcia

[#5] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #4

PRETEC

[#6] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #1

ja tak mialem ..po wyciagnieciu zewnetrznej - zamigala dioda power
wkladac przy wlaczonej ami nie odwazylem sie

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2010 13:14:17
[#7] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #1

nie rób tego. Pół biedy jeśli wyjmiesz karte, włożyć ją ponownie - kataklizm!

uszkodzisz nie tylko kartę ale i kontroler amigi... nie pytaj się skąd to wiem. Po prostu mi zaufaj.

[#8] Re: Amiga i zmiana kart CF

@stachu100, post #2

Kiedys podpinałem na gorąco CDROM. Najpierw zasilanie o ile dobrze pamiętam potem sygnałowy, CD0 i gitara ;). w drugą stronę nie próbowałem.

[#9] Re: Amiga i zmiana kart CF

@bombermax, post #7

Jeżeli mówimy o karcie w PCMCIA to wkładanie i wyciąganie przy włączonym zasilaniu nie robi wrażenia ani na sprzęcie, ani na oprogramowaniu. Jeżeli idzie o kartę CF jako IDE to nie wiem nie próbowałem. Na hot-swap by jednak nie liczył. Najprędzej wyjęcie karty z przelotki zakończy się zwieszką. Ponowne włożenie nie przyniesie żadnego efektu i konieczny będzie restart. To tak samo jak z HDD. Odpięcie dysku w czasie działania komputera doprowadzi do zwieszki (prędzej lub później).

[#10] Re: Amiga i zmiana kart CF

@jarecki130, post #1

Kilkukrotnie wyciągałem CF z adaptera IDE przy włączonej amidze, potem wkładałem CF przez PCMCIA żeby przetestować czy go widzi - nie miałem wtedy drugiego CF. Komputer działał dalej. Ponowne włożenie do IDE to zawieszenie komputera i restart.

Wpinałem też CDROM, taśmę przy włączonym kompie - zawsze była zawieszka, ale komp sie nie zepsuł. Wtedy testowałem różne rzeczye, niemniej teraz już tak nie robię - kupiłem najtańszy adapter CF na PCMCIA za 8 zł

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 08:12:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem