[#1] Kupuję A1200 ! Pomocy !
Mieszkam od czerwca 2009 w Anglii, chcę kupić Amigę 1200 w sklepie internetowym : http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=40_85&products_id=305

Piszą że sprzęt jest po ekstra renowacji i testach. Ale nie o to się martwię. Chcę do kompletu dobrać dysk, w propozycji jest 4GB karta SD lub HDD 120, Tylko nie wiem czy Amiga zobaczy ten duży HDD. Druga sprawa adapter monitora VGA, Czy wyświetli obraz na ASUS 20 " LCD.
Mam 42 lata i 12 letnia pauzę w Amigowaniu,.. Z góry dziękuję.. Śpioch

[#2] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #1

Stanem A1200 z Amigakit po renowacji absolutnie się nie przejmuj - towar wygląda jak nowiutki, nowe pudełko, biel i te sprawy ;) Sam wielokrotnie kupowałem u nich...

Z tego co pamiętam, jeśli zamówisz dysk 120 GB to zainstalują na nim program pomocny w instalacji systemu (3.1, 3.5 lub 3.9), wiec można się domyślać ze skoro sprzedają to Amiga go obsłuży.
Jeśli nie to są i na to sposoby, poszukaj tu na forum. Swoja droga co Ty będziesz trzymał na takim dużym dysku? Moim zdaniem lepiej wybrać tą kartę 4 giga, wystarczy w zupełności a problemów mniej i ciszej.

Przelotka powinna zadziałać bez problemu, z tym ze wyświetli tylko obraz Workbencha (system), o grach zapomnij, do tego potrzeba innego monitora lub tzw. scandoublera.

Miłego użytkowania, pzdr.
C3

[#3] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@c3h6, post #2

Ważne dla mnie żeby wszystko chodziło, ile kosztuje scandoubler ?
Zaznaczam że lata temu przeszedłem następujące konfiguracje :
A600, CD32+ProModule, A1200/040_25. Gra wszechczasów Galaga DELUXE

Szukałem na necie jakieś sensowne turbo, ale 030/28 wydaje mi się za lipne. Idzie kupić jeszcze 060 wraz z PPC ?

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 00:10:42
[#4] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #3

Uzywka - polecam zewn. scandoubler Elboxu (modul Flicker Fixer chyba ci nie jest potrzebny bo na LCD i tak nie bedzie przeplotu ale ktos madrzejszy ode mnie musi sie wypowiedziec, bo ja tez ostatnia Amige mialem w 2002) ->

http://efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=59&sid=92fb105219d15867ef86d845bce21c15

Nowy - sa jakies zakladane na AGAte ale ja mialem z takimi same problemy, wiec nie polecam ;)

Cena - ok. 100 - 150 Euro.

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 00:10:20
[#5] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #3

Nowej PPC na pewno nie kupisz.

Generalnie PPC przyda się sensownie do:

* niektórych dem
* OS 4.0

Dla OS 3.9 to w praktyce tylko koprocesor ;)

Jak chciałbyś do innych zastosowań to średnio ma to cel za tą kasę, którą trzeba wydać.

Jak będziesz chciał to może swoją opylę w baaardzo dobrym stanie.

Mam też OS 4.0 na klasyka. Ale szczegóły to e-mail/gg/skype bo w poście to tak nie ładnie...

[#6] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #3

PPC bywają na eBay-u jednakże od razu przygotuj sobie worek pieniędzy, ceny zaczynają się od ok. 500 euro. Do tego są to często karty z procesorami wymagającymi mocnego chłodzenia a więc jest problem z ich instalacją w standardowej obudowie.
Kupno PPC z procesorem 040 jak dla mnie mija się z celem. Tak jak przedmówcy piszą - otrzymasz bardzo drogi procesor 040 z koprocesorem.
To już lepiej kup np. Apollo 1240, bywają zarówno na eBay-u jak i na naszym rodzimym portalu aukcyjnym. Kwota będzie dużo niższa.

Podobnie sprawa ma się ze scandoublerami, da się upolować na aukcji ale patrz jak wyżej (drogo). Ostatnio były dwa na Allegro i zdaje się nie poszły nawet (cena minimalna chyba za wysoka dla kupujących była).

Popatrz w Amigakit, mają czasem IndivisionAGA, to taki wewnętrzny scandoubler dla A1200, całkiem nowa produkcja. W chwili obecnej nie mają i nie wiadomo kiedy się pojawi choć "ponoć niedługo" (zdaje się, że nie tak łatwo zdobyć części potrzebne do jego produkcji.

Karta 1230/28 wg mnie na początek jest ok do gierek WHDLoad, czegóż chcieć więcej? :)

Pzdr
C3

PS. Gra wszechczasów to... hyhy... Superżaba jednak

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 01:10:43
[#7] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@c3h6, post #6

Ja mogę sprzedać Scandoubler Elboxu, potrzebuje pieniędzy na naprawę swojego apolla :/ Bij na priva.

[#8] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@arti4-92, post #7

Kupiłem Amigę 1200 w stanie ponoć idealnym na Ebayu, za 72ft+7,50 ft za wysyłkę. W komplecie 15 gier w pudełeczkach wszystko na fotkach jak nowe, łącznie z Workbenchem. Na AmigaKit znikła Ami po regeneracji, ale kupię dysk, raczej ten 120GB,,
Turbo poczeka do kolejnego miesiąca..
Scandoubler wezmę - zgłoszę się lada moment....

Mam też PS3 I XBOX360, widziałem że na PS3 można idealnie emulować Ami,
http://www.youtube.com/watch?v=GXozRFcqKK0

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 21:31:23
[#9] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #8

emulacja to emulacja.. nie ma tego funu co z orginalnym sprzetem Amiga

[#10] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@HOŁDYS, post #9

Zbyszek dlatego kupiłem "żywą" Amigę, tylko martwi mnie sprawa monitora, mam luźny ASUS LCD 20" Ma wejście VGA I DVI, Mogę mieć podpięte 2 urządzenia i zmieniać na menu z którego korzystać, tylko te scandoublery mi chyba skomplikują życie.
A jak jest z dużymi TV ? mam 32 i 42 FULL HD, maja wejścia composite? Amiga na tym podziała tymczasowo ?

[#11] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #10

na 32 podziała i to bardzo ładnie.
sam mam 27" FullHD i powiem Ci szczerze że nie spodziewałem się że to tak ładnie będzie wyglądało ;)

co do tematu X360... też to przerabiałem.. i na moim Jasper po prostu odechciewa mi się takiej emulacji. Tak jak pisał Hołdys Emu to nie real! i tyle w temacie.

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 21:59:12
[#12] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #1

Mam pytanie, czy istnieje jakiś interfejs do A1200 żeby były działające porty USB ? Da się podłączyć HP LaserJet 1018 ? MOŻE PCMCIA-USB ?? No i sterownik...

[#13] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #12

Jest interfejs USB dla A1200 który obsługuje także drukarki USB, patrz: http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=137

Ale konwersja wydruku do formatu obsługiwanego przez konkretną drukarkę to już zadanie osobnego softu np. TurboPrint: http://www.irseesoft.de/default.htm

[#14] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@Wojox, post #12

Nie polecam sie meczyc. Jakbys mial mozliwosc drukowania np na pececie to wtedy tylko kopiowanie i druk bez zadnych problemow. Amigowski soft do dtp a i obsluga drukarek jest 100 lat za murzynami;)

[#15] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@HOŁDYS, post #9

A właśnie, że fun jest. Emulacja jest szybka i wygodna.

[#16] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@cacodemon666, post #15

Z emulacją nie ma funu. Próbowałem.
[#17] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@madman15, post #16

Zamówiłem dziś 4GB HDD-Karta CF, oraz port do PCMCIA+128 MB CF.
Co do emulacji, na moim laptopie, fakt nie jest to ferrari, ACER Extensa 5220, 120hdd, intel 3100-8MB, 2,5 GB ramu, Celeron 2 GHz/1MB cache.. A GALAGA wygląda jak na C64. O dźwięku nie wspomnę.
Spróbuję na PS3, Tylko nie wiem od czego zacząć. A na razie czekam na przesyłkę Amigi na żywo...
P.S Co do "dobrego" sprzętu nie mam co narzekać. Ale to nie Amigi..
Na pewno kupię tę X1000 i podejrzewam że na świecie z sentymentu kupi ją miliony ludzi.
Sam widzę jak w Anglii ludzie rozumują. Nie ma tu piractwa, każdy kupuje oryginały które trafiają do powtórnego obiegu. Gry po miesiącu są już przeceniane. Moi synowie mają już ponad 100 tytułów na PS3 I X360 same oryginały.. Nie piszę żeby się chwalić, ale pokazać mentalność narodu. To dlatego jeszcze istnieją producenci softu...

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2010 20:37:56
[#18] Re: Kupuję A1200 ! Pomocy !

@cacodemon666, post #15

Podaj mi proszę jak zacząć na PS3 wirtualną Ami...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem