[#1] Czyzby problem z zasilaniem?
Witam... moich problemow z towerka ciag dalszy. Udalo mi sie zdobyc dopalacz, ktory dziala z A500 (A2630) wraz z dodatkowa pamiecia A2632 (96 MB 32-bitowego Fastu). Udalo mi sie to uruchomic jednak dzialalo niestabilnie. Raz lepiej raz gorzej. Testy w sysinfo zawsze dzialaly (predkosc rowna A3000!), ale za to GVP MemTest sie wywalal. Czasami juz na pierwszym passie, czasami trzy passy szly dobrze, a wywalal sie pod koniec czwartego. Pomyslalem, ze moze to byc cos z zasilaniem, kupilem zasilacz Modecom Feel 500W ATX, zrobilem przejsciowke zasilania i zarowno Amiga jak i wszystkie karty Zorro dzialaja OK, ale gdy podlaczam dopalacz, czy to z pamiecia czy tez bez, z kartami Zorro i bez nich - zawsze mam czerwony ekran :( Czy to mozliwe, ze ten Modecom (w sumie dosc tani zasilacz) jest slabszy niz stary zasilacz AT (chyba 200W ale nie jestem pewien bo nie ma etykiety)? W sumie moge go oddac i zamienic na cos mocniejszego ;) ale nie chcialbym robic chlopakom w sklepie klopotu jesli to nie to...

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 11:20:46
[#2] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #1

to co pisze na nalepce "Modecom Feel 500W" to jest wartosc teoretyczna jednak i tak powinni wystarczyc na amige

wez sproboj skopiowac jakies dane do RAM dysku tak ze wyskoczy komuniakt RAM DISK IS FULL ... jak sie amiga zawiesi problem z pamiecia

[#3] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@HOŁDYS, post #2

Widzisz problem w tym, ze z tym zasilaczem Amiga wstaje bez karty turbo i jest stabilna, ale z karta turbo od razu jest czerwony ekran.
Dlatego pytam, czy jak sa problemy z jakims napieciem to Amiga moze wywalic czerwony ekran czy raczej cos padlo? Dodam, ze karta dziala ok w A2000. Podobna sytuacje (czerwony ekran) mialem podlaczajac wczesniej (jeszcze z zasilaczem AT) karte z 040.

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 11:51:41
[#4] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #3

czerwony ekran to problem sprzetowy
za slabe zasilanie to czarny ekran

[#5] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@HOŁDYS, post #4

To moze za duze zasilanie? Ale bez turbo wszystko smiga az milo...

[#6] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #5

A moze trza by dokladnie obejrzec gniazdko na karte cpu w slotach? Czyzczenie, jakis tescik miernikiem?

[#7] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@fazior, post #6

Ale z zasilaczem AT dzialalo :(
Po pracy wyczyszcze ale niestety pomierzyc nie umiem :D

[#8] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #5

Zasilacz da tyle ile komputer pobierze, nie da więcej. Podejrzewam, że możnaby zrobić power tunning amisi, czyli podłączyć zasilanie z zasilacza w krytyczne miejsca dla komputera ;)

[#9] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@UZi, post #8

Ok wyczyscilem wszystko, potestowalem pamieci i wszystko juz pieknie dziala :) Wrzucam fote do graffiti :D

[#10] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #9

Czyli Fazior ma znowu piwo ;D OK

[#11] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@HOŁDYS, post #10

Zgadza sie ;) jak uda mi sie dotrzec na amiwigilie to na pewno nie skonczy sie na jednym :D

[#12] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #11

Tak czy siak rozważ to o czym pisałem. Nie zadzkodzi, a uchroni przed wieloma problemami. ;)

[#13] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Czarek, post #1

Nowe zasilacze mają mocną linię +12V za to dużo słabszą +5V, której wymaga Amiga, czy też starszy pecet. A ty masz dopaloną A500.
Jak już Hołdys wspomniał, ten Modecom najszczęśliwszym wyborem nie jest - seria Feel tych zasilaczy jest kiepska i niezbyt bezpieczna dla komputera.
Myślę że dobrym wyborem tutaj będzie ten Fortron:
http://www.emarket.pl/opinie/zasilacz-fortron-at-spi-250g%28pf%29-250w-bulk-spi-250g%28pf%29/po-c7315072
Ma 26A na linii +5V. Ile ma twój Modecom?

[#14] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@UZi, post #12

Ekhm z tego co pamietam to zasilanie podpina sie do zorro, w takim wypadku plyta powinna byc mniamniusnie zasilona, bez dodatkowych przerobek.

[#15] Re: Czyzby problem z zasilaniem?

@Nightmare777, post #13

Teoretycznie 20A ale nie bardzo umiem to zmierzyc ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem