[#1] A1200 i A600 i kilka problemów
Witam i pozdrawiam wszystkich amigowców.

Powróciłem do przygody z Amigą i niestety okazało się, że niczego już nie pamiętam. Dawno temu miałem A500 do niej dodatkowy fast RAM 4 mb i 0,5 mb chip, i duuużo grałem. Dokupiłem przełącznik kickstartów, żeby mi Ishar 3 poszedł na A500, a potem się jeszcze sporo męczyłem, ale się udało... itd.

No i stało się kupiłem A 1200 i same problemy:

1. Amiga ma dysk 1,2 GB - na dysku zainstalowany workbench... i kilka gier i trochę czegoś... Chciałbym zagrać w N&S oraz wszystkie 3 części ISHAR (+ crystal of arborea) JAK TO ZROBIĆ ??

Przeniosłem te gry z PC w postaci obrazów dyskietek ADF - tylko nie wiem co dalej... Czytałem trochę na tym forum - ale ja NIE WIEM jak wejść do shella.... - co dopiero wpisać tam jakąś komendę... Nie umiem zainstalować żadnego programu, jak staram się uruchomić WDHLoad - to mam komunikat, ze brakuje bibliotek...
Gdzie się podziały pliki które skopiowałem file masterem z zewenętrzego dysku - w filemasterze je widać, a w oknie workbencha nie widać... Jak w filemasterze wrzucę je do katalogu games, czy innego który jest - to w workbenchu je widać, ale jak stowrzyć nowy żeby workbench go widział ??

Co zrobić żeby na amidze 1200 zagrać w Północ Południe ? Oprócz obrazów, mam kilka dyskietek amigowych z tą grą - i na amidze 600 działają i gra działa i wszystko super. A na A1200 - gra się odpala i jak klikam w menu klikam GO i koniec - mam zwis... i tak w kółko... Próbowałem też z prehistoric - też A 1200 się wiesza (ale przynajmniej chwilę gra działa...) Na grach z HDD A 1200 nie wiesza się... to może gdybym zainstalował z obrazów na hdd... to by można było zagrać...

Wiem, że można emulować kickstart 1.3 - i to może pomóc przy starszych grach - tylko nie wiem jak...

Ogólnie - czy jest jakiś prosty sposób na zagranie w grę na A 1200 której obraz w ADF jest na dyku twardym tejże amigi ???

2. Drugi problem - sprzętowy. TV - Panasonic Viera 42'', używam kabla RGB i obraz jest przesunięty o jakieś 4-5 cm w lewo (jest czarny pionowy pas) przez co z prawej strony się ucina mniej więcej tyle samo... trochę mi to utrudnia zabawę z okienkami workbencha - czy jest na to sposób - żeby obraz nie był przesunięty ? Problem występuje w A 600 i A 1200, nie ma go przez sygnał antenowy (ale słaba jakość) i video (czarno biały)...
[#2] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #1

Niestety nie da się grać w gry z plików adf wrzuconych bezpośrednio na HDD.
Gry dosowe można najczęściej zainstalować/uruchomić na/z HDD, ale trzeba je z pliku adf wypakować na dyskietkę i wtedy zainstalować/skopiować jej zawartość na dysk. Nie zawsze jest to takie proste.

Najlepsze rozwiązanie to WHDLoad, jednak tutaj często gry maja nieco większe wymagania niż ich wersje dyskietkowe (pamięć fast) i na gołej A1200 mogą nie wystartować.

Plik adf z grą trzeba potraktować np. programem adf2disk, celem zgrania go na dyskietkę.

Otwierasz Menu Workbench/ Execute command, wpisujesz Newshell i wciskasz Enter. Otworzy się okno shella.
Wpisujesz w nim polecenie np.: adf2disk ram:gra.adf i wciskasz Enter

ram:gra.adf - ścieżka do pliku adf

Oczywiście musisz mieć w katalogu C: program adf2disk. Jest tutaj
http://aminet.net/search?name=adf2disk

W stacji dyskietek musisz mieć włożoną dyskietkę na którą rozpakuje się gra.
W przypadku gier wielodyskowych operacje powtarzasz ze wszystkimi obrazami na kolejne dyskietki.

Żeby zobaczyć niewidoczne pliki, zaznaczasz okno, otwierasz menu Window/Show/All files. Wyświetlą się ukryte pliki.

Emulacja kickstartu polega na zbootowaniu Amigi ze specjalnie spreparowanej dyskietki z kickiem 1.3. Na ekranie wyświetli się wtedy "łapka z dyskietką" znana z A500. Potem wkładasz dyskietkę z grą.

P.S.
Brakujące biblioteki zawsze można dograć. Pytanie jakie, bo tego nie napisałeś.

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 15:23:44
[#3] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #1

Istnieje pewna strona, z której można sciągnąć stare gry w wersji WHDLoad. Mimo że strony tej nie ściga prawo, to tutaj nie mogę ci podać linku. Napisz na mejla.

Co do przesuniętego ekranu, to na partycji systemowej wejdz do katalogu
Prefs i uruchom preferencje Overscan. W nim ustaw położenie wyświetlanego WB. Pewnie poprzedni właściciel ustawił położenie do jakiegoś innego TV/monitora.
[#4] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@Andrzej Drozd, post #3

Z tym przesunięciem ekranu - to chyba tak łatwo nie będzie. Bo działa tak i na A600 i na A1200 - raczej trzeba by było coś z kablem zrobić - tylko co... ??

Taki sam problem ma ktoś z TV 37'' tu (są zdjęcia - u mnie wygląda identycznie):
http://www.exec.pl/forum/posts/list/850.page
[#5] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #1

N&S powinno dać się uruchomić na gołej A1200. Wystarczy wejść do Early Boot Up (po resecie przytrzymać oba klawisze myszki) i w Boot Options wyłączyć CPU Cache. W Display Options możesz przełączyć na OCS, następnie włożyć do napędu dyskietkę z N&S i kliknąć opcję Boot. Amiga powinna się zrestartować i przystąpić do uruchamiania gry. W razie gdyby to zawiodło to pozostaje tylko WHDLoad. Niestety aby myśleć o tym świetnym sofcie trzeba też pomyśleć o minimum 4MB Fast Ram.

[#6] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #4

Chyba będziesz potrzebował jakiegoś specjalnego kabla który przekonwertuje format 4:3 do 16:9. Póki co podłącz Ami zwykłym kablem antenowym.

Dodane: Na antenowym z A1200, obraz pownien być w kolorze. Do A600 musisz dokupić modulator, taki jak do A500 (Na A1200 ten modulator też działa). Podłącza się go do portu Video, tam gdzie kabel RGB.

Dodane2: To co napisałem wyżej o A600, chyba mija się z celem, ponieważ model ten też posiada fabrycznie modulator. Nie znam tego modelu.

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 20:48:23
[#7] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #1

Niby początkujący, ale z przeniesieniem danych PC->Amiga sobie poradził. Gratulacje OK Jest jeszcze dla Ciebie nadzieja. ;)

Po pierwsze zajrzyj do Amiga FAQ a szczególnie do działu dla początkujących. Znajdziesz tam kilka interesujących informacji, w tym opis WHDLoad. Znajomość WHDLoad bardzo Ci się przyda, bo to najprostszy/najwygodniejszy sposób na granie na A1200 + HD.
Co do CLI/Shella to istnieje wiele sposobów na uruchomienie go. Możesz wywołać Shell za pomocą polecenia z menu, możesz włączyć go za pomocą skrótu klawiszowego ([Prawaz Amiga] + [E]) , albo zajrzeć na dysk systemowy i kliknąć na znajdującej się (chyba) w katalogu Utilities ikonce Shell...
Jeżeli chciałbyś jakiś tutorial dot. instalacji gier za pomocą WHDLoad, to tu znajdziesz taki opis. Wprawdzie jest to strona poświęcona WinUAE, ale sama instalacja (z pominięciem tego, że na Amidze przekładasz dyskietki a pod UAE obrazy dyskietek np. adf) przebiega tak samo. Na tej stronie znajdziesz więcej tego typu poradników.
W kwestii nagrania pliku adf itp. na dyskietkę, znowu odsyłam do Amiga FAQ.

Gdzie się podziały pliki które skopiowałem file masterem z zewenętrzego dysku - w filemasterze je widać, a w oknie workbencha nie widać...
Plików pod WB nie widać, bo masz w nim wyłączone pokazywanie plików bez ikon. Żeby WB wyświetlił wszystkie pliki w danym katalogu (równiez te bez ikon) musisz zaznaczyć okno, w którym chcesz wyświetlić "ukryte" pliki (kliknąć 1x na nim lewym przyciskiem myszy) a następnie najechać na górną belkę WB, nacisnąć prawy przycisk myszy i trzymając go cały czas wciśnięty wybrać z menu Window -> Show -> All Files

...ale jak stowrzyć nowy żeby workbench go widział ??
Chodzi o tworzenie katalogu? Jeśli tak, to wystarczy tak jak w powyższym przykładzie, kliknąć na oknie katalogu, w którym chcemy założyć (pod)katalog a następnie z górnego menu wybrać Window -> New Drawer...

Ogólnie - czy jest jakiś prosty sposób na zagranie w grę na A 1200 której obraz w ADF jest na dyku twardym tejże amigi ???
Problemy z większością gier na A1200 załatwi WHDLoad. WHDLoad na początku może nieco onieśmielać przy instalacji, ale tak naprawdę cała "magia" polega zazwyczaj na klikaniu w guzik [Proceed] i wkładaniu kolejnych dyskietek do napędu (o ile gra jest na kilku dyskietkach).

TV - Panasonic Viera 42'', używam kabla RGB i obraz jest przesunięty o jakieś 4-5 cm w lewo

Do wyśrodkowania obrazu na ekranie monitora/TV służy program Overscan. Obrazkowa instrukcja używania tego programu:
Znajdujemy i uruchamiamy Overscan...
...wybieramy tryb graficzny itp. dla którego chcemy ustawić przesunięcie...
...i bawimy się kwadracikami.

DODANE: O! to chodzi o to, że masz TV panoramiczny... W takim razie, jeżeli koniecznie chciałbyś mieć obraz na całym ekranie to powinieneś skorzystać z jakiegoś miksera obrazu, który Ci to sprzętowo rozciągnie, albo pobaw się z trybem HighGFX (znajdziesz na Aminecie). Z tym, że HighGFX będzie działał tylko z systemem i oprogramowaniem systemowym - gry nadal będą odpalały się w proporcjach 4:3. No i HighGFX ma duży apetyt na pamięć CHIP.

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 21:10:57
[#8] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@APC74, post #7

DODANE: O! to chodzi o to, że masz TV panoramiczny... W takim razie, jeżeli koniecznie chciałbyś mieć obraz na całym ekranie to powinieneś skorzystać z jakiegoś miksera obrazu, który Ci to sprzętowo rozciągnie, albo pobaw się z trybem HighGFX (znajdziesz na Aminecie). Z tym, że HighGFX będzie działał tylko z systemem i oprogramowaniem systemowym - gry nadal będą odpalały się w proporcjach 4:3. No i HighGFX ma duży apetyt na pamięć CHIP.

Jest jeszcze opcja na pilocie, przynajmniej na moim od TV, ustawienia różnych trybów wyświetlania obrazu. OD 3:4, 16:9, powiększenie 1, powiększenie 2. Pewno z tym też można pokombinować.

[#9] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@Tomski, post #8

Dzięki za pomoc!

Północ południe już działa na A1200. Użyłem dyskietki z kickstartem 1.3.

APC74 - no właśnie... te pliki nie mają ikon i dlatego ich nie widać... jednak lata pracy na windowsie zatarły wspomnienia amigowskiego workbencha .
WHDLoad - cały czas walczę - tzn. czytam. I mam pytanie jak pobieram coś spakowane lha na PC - to mogę to odrazu na PC pod windowsem 7 rozpakować, żeby nie musieć już rozpakowywać na amidze ?

I czy mogę sobie np. rozpakować obrazy ADF dyskietek na PC zgrać na amigę, i na amidze file masterem skopiować na dyskietki i będzie działać ?

I jeszcze jedna sprawa - czasem przy kopiowaniu danych filemasterem z karty CF 4 GB cały proces zatrzymuje się - nic się nie dzieje. Nie mogę wyjść z FM - bo wyskakuje komunikat że coś tam robi... ale po kilku minutach dalej nic się nie dzieje i resetuję - ale po zwykłym resecie czasem się workbench nie do końca ładuje - pomaga twardy restert - wyłączenie zasilacza na kilka sekund.

Z tym TV - to problem nie leży po stronie panoramy. Mam opcje w których ustawiam jak chcę żeby obraz był widziany. W tym poście do którego podałem linka w poprzednim wpisie widać wyraźnie - obraz jest wyświetlany na TV w proporcji 4:3 i przez kabel RGB jest problem przesunięcia z boku po prawej gdzie powinien zacząć się obraz widać czarny pionowy pas, po lewej obraz kończy się tam gdzie powinien przy proporcji 4/3 tylko część jest po prostu ukryta/ucięta (sygnał TVP też ma takie proporcje) i amiga przez kabel video czy antenowy też wyświetla 4:3 i wtedy niczego nie przycina, obraz jest normalny (identycznie jak na zdjeciu w linku).
[#10] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #9

APC74 - no właśnie... te pliki nie mają ikon i dlatego ich nie widać... jednak lata pracy na windowsie zatarły wspomnienia amigowskiego workbencha .
WHDLoad - cały czas walczę - tzn. czytam. I mam pytanie jak pobieram coś spakowane lha na PC - to mogę to odrazu na PC pod windowsem 7 rozpakować, żeby nie musieć już rozpakowywać na amidze ?

I czy mogę sobie np. rozpakować obrazy ADF dyskietek na PC zgrać na amigę, i na amidze file masterem skopiować na dyskietki i będzie działać ?

Rozpakować LHA na PC można ale odradzam, jak w nazwie pliku trafi się znak niedozwolony na PC to taki plik przepada (np. spacja).
Rozpakować na ADFa na PC też pewnie można jeśli dyskietka jest DOSowa, tyle że tez masz problem z niedozwolonymi znakami w nazwach plików, na dyskietkę tego i tak na PC nie nagrasz i nie zadziała z dyskietkami tzw. "nie DOSowymi".

Pozdrawiam
[#11] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@piterix, post #9

...pytanie jak pobieram coś spakowane lha na PC - to mogę to odrazu na PC pod windowsem 7 rozpakować, żeby nie musieć już rozpakowywać na amidze ?

Odradzam - oprócz wspomnianego przez RadoslawF'a problemu ze znikającymi plikami przy rozpakowywaniu (albo zmianą ich nazwy - zależy od programu, którego użyjesz do rozpakowania, co zwykle na jedno wychodzi, bo gra/program nie znajdzie pliku ze zmienioną nazwą) dochodzi jeszcze problem z bitami protekcji, które zwykle są tracone w przypadku takiej operacji - a później na Ami się okazuje, że programy się nie odpalają, skrypty nie uruchamiają itd...

...czasem przy kopiowaniu danych filemasterem z karty CF 4 GB cały proces zatrzymuje się - nic się nie dzieje. Nie mogę wyjść z FM - bo wyskakuje komunikat że coś tam robi... ale po kilku minutach dalej nic się nie dzieje i resetuję - ale po zwykłym resecie czasem się workbench nie do końca ładuje - pomaga twardy restert - wyłączenie zasilacza na kilka sekund.

Przyczyn takiego stanu może być kilka, zaczniemy od sprzętowych (i mało prawdopodobnych):
- Twoja Ami umiera na skutek wylanych kondensatorów - wylany elektrolit "zżera" ci kontroler dysku - mało prawdopodobne, bo miałbyś ten objaw stale a nie od czasu do czasu;
- zbyt niskie zasilanie i CF dostaje za mało prądu, przez co zawiesza FileMastera - też mało prawdopodobne, przy Twojej konfiguracji;
- problem z przelotką HD-CF - ale skoro zawiesza się jedynie przy FM to też uznałbym to za mało prawdopodobne;

Dobra, pogdybałem sobie, teraz przejdźmy do bardziej prawdopodobnych powodów:
- najprawdopodobniej winę za ten stan rzeczy ponosi sam FileMaster - ten program miewa problemy z obsługą dużych dysków/partycji - jakiej wersji FM używasz?
- inną przyczyną zawieszek FM przy kopiowaniu (szczególnie w przypadku plików o rozmiarze ~1MB i większych) może być zbyt wysoki MaxTransfer, ustawiony w HDToolBoxie. Dla kart CF, MaxTransfer powinien wynosić 0x0000fe00 ewentualnie dla tych lepszych, z cache, można ustawić na 0x0001fe00

Z tym TV - to problem nie leży po stronie panoramy...
I Overscan nie pomaga na to? U mnie to rozwiązuje problem (też miałem przesunięty obraz względem ekranu).

[#12] Re: A1200 i A600 i kilka problemów

@APC74, post #11

Rozpakowywanie - na pewno masz rację z tym rozpakowywaniem na PC - ale i tak sprawdziłem i działa . Myślę do rozpakowywania gier można używać PC - w końcu nic się nie stanie jak nie będzie działać.

Używam Filemastera 3.0 - wczoraj nie miałem żadnych problemów z CF - ale kopiowałem małe pliki - chyba faktycznie są problemy przy większych. Sprawdzę ten transwer.

Pokombinuję jeszcze z tym obrazem - ale obawiam się, że problem leży po stronie sprzętowej - sygnału RGB z Amigii, lub jego interpretacji przez TV - myślę też, że dotyczy właśnie Panasonic Viera... poszukam na necie, pobawię się trochę wtyczką... może coś wymyślę...

I na koniec chciałbym Wam bardzo podziękować - wszystkie z gier które chciałem uruchomić działają, odpalają się z HDD i wogóle jest SUPER . Gdyby nie Wy - to męczyłbym się pewnie z miesiąc - a tak, w 3 dni i gotowe. DZIĘKI !!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem