[#1] Turbo,, 030 styka ?
Planuję zakup na amigakit.com zakup turbinki,,, 030
Są 2 wersje,, 28 i 56 MHz,,
Nie chodzi mi o cenę, raczej kupię tę szybszą, tylko o to czy ta szybsza wersja to pełny procesor MC68030.
Są wersje EC,RC,, zapomniałem co do czego.
Czy MMU jest naprawdę potrzebne ? lub ten kooprocesor ?
Czy są programy które mi pokażą " sorry brak MMU, lub kooprocka...
Zastanawiam się czemu nie oferują szybszych modeli ? Zostały tylko 030 ?? w zakurzonych magazynach ?

Dzięki za poradę.

[#2] Re: Turbo,, 030 styka ?

@Wojox, post #1

Gdybyś uważnie śledził PPA to znalazłbyś odpowiedzi na nurtujące Cie pytania.

Po ostatnie. Karty nie są w zakurzonych magazynach to są nowe wyroby. Czemu 030? Bo tak karta jest najbardziej pożądana na amirynku. Człowiek, który kupuje w tych czasach Amigę chce grać. Pamięta superfroga, franko itp itd. najczęściej taki człowiek nei ejst zainteresowany słuchaniem mp3, lataniem po sieci czy jakimkolwiek innym używaniem Amigi poza grami. Do takich rzeczy ma Maca/Pc. 030 i 32 mb fast ram daje ogromem możliwości jeśli chodzi o granie na Amidze. Praktycznie 99,5% gier WHDLOAD będzie działać dobrze na takiej konfiguracji. Pozostałe tytuły takie jak Myth, Nemac IV, Onescape również będą działać dobrze. Mała garsta tytułów takich jak Quake, Exodus, Earth 2140 itd nie będzie działać wcale ale bardzo źle.

Po przedostatnie. Takie programy znam dwa a właściwie dwa rodzaje. Programy do pamięci wirtualnej i do ochrony pamięci. Inne programy Takie jak shape shifter używają MMU ale go nie wymagają.

Jedziemy dalej do góry.

Bez MMU i Koprocka można się obejść. MMU to pamięć wirtualna, mapowanie romu itp itd. Bez samego koprocesora tez da się żyć. Wykorzystują go głownie programy kombajny takie jak Real 3d LW ale tez wiele pchełek: mpega, niektóre datatypy. Gry bardzo rzadko korzystają z koproca. Jedyny tytuł jaki mi przychodzi do głowy, który bez koprocka się nie uruchomi to QUAKE ale na 030 zapomnij o graniu w tę pozycję. Podsumowując. Koprocesor w systemie to fajna rzecz. W wielu wypadkach nieco przyspiesza operacje ale żyć bez niego jak najbardziej się da.

A na resztę pytań odpowiedzą Ci inni łodziowe z PPA :)

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Turbo,, 030 styka ?

@Wojox, post #1

czy ta szybsza wersja to pełny procesor MC68030

Wg. opisu Amigakit.com
Full 68030 running at 56Mhz

Wychodzi na to iż jest to pełny (z MMU) procesor.

Są wersje EC,RC

EC to wersja "ekonomiczna" czyli bez jednostki MMU. RC to oznaczenie obudowy, w tym wypadku PGA

Czy MMU jest naprawdę potrzebne

Do łojenia w gierki nie raczej jest potrzebne.

lub kooprocka

Z tego co pamiętam to z gierek Quake i Doom potrafią wykorzystać ten kawałek krzemu.

[#4] Re: Turbo,, 030 styka ?

@waldiamiga, post #3

RC to obudowa PGA ale ceramiczna.
RP to ........................... plastikowa.

[#5] Re: Turbo,, 030 styka ?

@Wojox, post #1

Dzięki za odświeżeni mi pamięci, jestem od niedawna, ze 2 tygodnie na amigowym forum więc nie chciało mi się przeszukiwać wszystkich tematów.

Chciałem udowodnic 16-letniemu synowi że Amiga da radę z netem i mp3 i z quake 1 i 2. Więc poszukam chyba karty trochę szybszej, może 060 + PPC.

Konsole w domu są, silne lapki i PC też,, ale nie ma Amigi konkretnej. Na pewno będzie ta X1000.... Ale na razie muszę mieć konkretnego klasyka... OK

[#6] Re: Turbo,, 030 styka ?

@Wojox, post #5

A1200 060 wystarczy do pozbierania szczeny z podlogi przez syna ;)

[#7] Re: Turbo,, 030 styka ?

@HOŁDYS, post #6

No tak, Hołdys sprzedaje swoje Apollo z 060 na alleszrocie, więc reklama musi być. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem