[#1] a500 nie działa jak natura chciała
witam
ostatnio padła mi stacja w amiśi więc wziąłem się do roboty aby przerobić pc-tową. no i jak byłem pogrążony pracą a amiga była włączona nagle jak gdyby nigdy nic się wyłączyła
pogrążony w smutku zaczołem grzebać w zasilaczu(mam atx bo orginalny padł) ale nawet po zmianie na tego co mam obecnie w pc nie dała znaków życia
wcześniej, przed wypatkiem caplok migał jakby jej coś dolegało
zdążyłem kupić nową a500 ale co dolega starej??(nie wypada tak porzucić przyjaciółki:D:D:D)
[#2] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #1

moze CPU do wymiany
swieca sie diody LED ?
odlacz klawiatrure i stacje i sproboj wlaczyc
zrobiles jakies zwarcie chyba

[#3] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@HOŁDYS, post #2

Sprawdzałem ok. dużo razy, oglądałem pcb jak się wyłączyła odrazu pobiegłem cpu niezaspecjalnie ciepłe było:D
Po prostu się wyłączyła jakby z kontaktu wyjąć wtyczkę.
Nie daje jakiegokolwiek znaku życia.
[#4] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #3

Moim zdaniem jak poczekasz cierpliwie Amiga wlaczy sie sama po jakims czasie. Moja CDTV raz mi tak zrobila jak chcialem podlaczyc porty Mouse/joy bezposrednio pod kosc. Nie dawala znaku zycia. Poprostu nic. A nastepnego dnia ruszyla jakby nigdy nic.

[#5] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@Drupi77, post #4

Tyle że nie chodzi już ok tygodnia.
Też miałem nadzieję że po czasie się włączy jak mój ps one.
Po prostu była włączona aż tu nagle taki psikus.
Który element można podejrzewać??
[#6] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #5

Amiga padla sama z siebie czy cos przy niej robiles w trakcie jej pracy?
Zagladales do srodka czy na plycie czasem nie wywalilo ktoregos kondensatora? Jakies zdjecie? Najlepiej w 10MP

[#7] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@Drupi77, post #6

Na płycie zero uszkodzeń, nic nie śmierdzi jeszcze kondensatory sprawdzę:D
Gdy komputer się wyłączył nie miałem z nim nawet kontaktu fizycznego stałem 2 metry dalej:D
[#8] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #7

U mnie na A500 dioda CapsLock migała, jak podłączyłem do Amigi zasilacz od A600 (słabszy). Stacja dyskietek też czasem wariowała. Dopiero podłączenie mocniejszego zasilacza od A500 rozwiązało problem.
Druga sprawa - taki objaw może być też brakiem kontaktu z podstawką któregoś z układu Amigi. Podociskaj układy, możesz też lekko je wyjąć i wcisnąć z powrotem.
Czytałem na forum EAB, że migający CapsLock może też sygnalizować problem z jednym z napięć zasilających. Możliwe, że padał zasilacz i coś usmażył.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 21:02:42
[#9] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@Nightmare777, post #8

mam zasilacz atx chyba 200 czy 250w.
też myślałem że za słaby ale podpinałem nawet 450w :D
[#10] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #9

poszla elektronika lub jakis uklad
zasilacz nie ma tu nic do rzeczy

[#11] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@HOŁDYS, post #10

co to możę być?????
[#12] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #11

Odpowiedź: A500 się zepsuła.
[#13] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@arek5087, post #11

tak naprawde potrzebujesz kompletnej sprawnej plyty z A500 (revision taka jak twoja) wtedy wkladasz po kolei uklady do sprawnej plyty i wiesz na ktorym ukladzie sie wylozy..jak zadzialaja wszystkie chipsety z nowa plyta..padla ci PCB

[#14] Re: a500 nie działa jak natura chciała

@HOŁDYS, post #13

1. Weź kawałek miernika elektronicznego i zobacz jakie masz napięcia wyjściowe z zasilacza (5V i 12V) gdy masz to wszystko załączone.

2. Jeśli napięcia są OK, to odepnij stację dysków i na gnieździe zasilania FDD ponownie zmierz napięcia, na krańcowych pinach powinno być 5V i po drugiej stronie 12V, na dwóch środkowych 0V. Jeśli tam nie ma, to masz ewidentną przerwę w zasilaniu i podejrzewam, że tak właśnie jest.

Przy okazji zobacz, czy grzeją się procesory, szczególnie kwadratowy FAT AGNUS. Nie napisałem, czy się palą, ale czy się grzeją, bo powinny. Jakby coś się totalnie zjarało, podejrzewam, że zasilacz by Ci się "zabezpieczał" i odcinał zasilanie. Naprawa Amigi to ciężka sprawa, dziś nie opłacalna, kiedyś siedziałem całymi dniami, żeby takie uruchomić, na nowe nie było stać :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem