[#1] przegladarka do grafiki
szukam dobrej i szybkiej przeglądarki pod amigaos 3.1 (amiga 1200)
musi obsługiwać jpg, gif, bmp
Macie jakieś propozycje??

[#2] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #1

Visage.
[#3] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #1

I jeszcze ma obsługiwać przeglądanie obrazków z katalogu metodą poprzedni/następny?

A na jakim sprzęcie to ma chodzić? Na gołej A1200? Pamiętam, że używałem Visage swego czasu, ale on bardzo ubogi jest (wybierasz w requesterze plik/pliki do wyświetlenia i on wyświetla - i możesz tylko przeskakiwać do następnego).

[#4] Re: przegladarka do grafiki

@recedent, post #3

Mam Visage i fastgif2... i wszystko śmiga
szkoda ze visage nie otwiera gifów

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2010 21:13:02
[#5] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #4

szkoda ze visage nie otwiera gifów

przez dodanie datatypes potrafi
[#6] Re: przegladarka do grafiki

@recedent, post #3

Visage ma dwie ciekawe zalety:
1. Jesli wyswietla pliki jeden za drugim, to nastepny o ile to mozliwe buforuje, wiec moze nie byc widac etapu wczytwyania nastepnego obrazka
2. Parametr SCALE - genialna sprawa, jak obrazek ma np 2000x2000 to go automatycznie przeskaluje do mozliwosci trybu graficznego nie trzeba przewijac zawartosci.

Pod AGA Visage jest najlepszy jesli chodzi o program ktory ma tylko pokazac obrazki.
[#7] Re: przegladarka do grafiki

@Phibrizzo, post #6

Onegdaj uzywałem MysticView. Rewelacja to była...

[#8] Re: przegladarka do grafiki

@Norbert, post #5

a skąd można ściągnąć ten datatypes??

[#9] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #8

http://aminet.net/util/dtype/GIFdatatype-39.lha

[#10] Re: przegladarka do grafiki

@fazior, post #9

k...a a szukałem no

[#11] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #4

Visage 39.2 obsługuje gify natywnie, nie przez datatypy. Zawsze to szybciej. Na Ami mam to skonfigurowane tak, że gify wyświetla ww. wersja a pozostałe obrazki nowsza 39.22.

[#12] Re: przegladarka do grafiki

@Phibrizzo, post #6

W ogóle Visage na klasyku wymiata - jest na tyle konfigurowalny, że da się z niego zrobić np. blanker.

[#13] Re: przegladarka do grafiki

@APC74, post #12

ściągałem Visage stąd http://aminet.net/gfx/show/Visage.lha
a to jest wersja 39.22 i mi gify nie śmigają na niej.. chyba ze się mylę

[#14] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #13

powiem Wam szczerze , ze własna konfiguracja całego systemu to najlepsza cześć Amigowania jaką miałem do tej pory.. gotowe nakładki są wygodne.. ale nigdy nie dostaniemy tego co chcemy :D

[#15] Re: przegladarka do grafiki

@Skiba, post #13

Nie mylisz się Visage 39.22 nie ma wbudowanej obsługi formatu gif. Ostatnią wersją z wbudowaną obsługą tego formatu była wersja 39.2.

DODANE: Mały rys historyczny, żeby wytłumaczyć jak to się stało, że nowsza wersja Visage nie ma obsługi gif.
Dawno, dawno temu, gdy na Ziemii panowały Amigi klasyczne (okolice roku 1987) firma CompuServe wymyśliła format zapisu grafiki gif. Gif stał się na tyle popularny, że zawędrował również na Amigę n.in. w Visage. Jednak po jakimś czasie (ok. roku 1994/1995) właściciel patentu na LZW - algorytmu kompresji wykorzystywanego w gif, zaczął domagać się opłat za wykorzystanie tego algorytmu i dlatego też w wielu programach gif wyleciał na przysłowiowy zbity pysk - również w nowszych wersjach Visage obsługa tego formatu została usunięta. W 2006 roku patent na LZW wygasł i można używać z powrotem gifa, bez obaw o sankcje ze strony jego właściciela, ale Visage nie jest już rozwijany od lat i raczej nie mamy co liczyć, że wyjdzie nowa wersja tego programu z ponownie dodaną obsługą gifów. :(

Ostatnia modyfikacja: 29.11.2010 20:48:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem