[#1] Wynalazki !!!
Znalazłem fajne rzeczy na ebay,, ceny są fajne. Czy sprzętowo Amiga zobaczy to bez problemu ?? Np. IDE --- SATA

LINK

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 20:51:55

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 21:44:34
[#2] Re: Wynalazki !!!

@Wojox, post #1

Nie wiadomo, (w przypadku SATA) jak sprawdzisz to nie zapomnij napisać tutaj.
Tylko pytanie po co dysk SATA w Amidze ?
Chcesz może pochwalić się klasykiem z największym HD ? to musisz przebić ambitnego który podobno włożył 750GB.
Dysk 1,8 cala z odtwarzacza MP3 ktoś w A1200 uruchomił, pojemność 4GB. Ja bym jednak wolał kartę CF tej samej pojemności.

Pozdrawiam
[#3] Re: Wynalazki !!!

@RadoslawF, post #2

Kartę CF 4GB mam , myslałem o drugiej na slave...

[#4] Re: Wynalazki !!!

@RadoslawF, post #2

Jakby takie eSATA działało w Pegu/OS4 to ja bym nie pogardził, no ale pewnie nie działa. :)

[#5] Re: Wynalazki !!!

@radzik, post #4

Jeśli będzie na obsługiwanym przez system chipie to łaski nie powinno robić ;)

[#6] Re: Wynalazki !!!

@RAL, post #5

Z racji, że Pega praktycznie nie znam, to taką cenna informację gdzie znajdę?

[#7] Re: Wynalazki !!!

@radzik, post #6

Jeśli mówmy o zwykłym adapterze IDE-SATA, to każdy powinien działać, gdyż to są urządzenia niezależne od systemu operacyjnego. Większość z nich jest nawet przeźroczysta dla kontrolera i urządzenia do niego podłączonego.

Ja mam w swoim Pegu takie urządzenie, co to na Allegro swego czasu kupić można było za 15zł. W ten sposób mam podłączony dysk SATA do kontrolera IDE w Pegu.

[#8] Re: Wynalazki !!!

@radzik, post #6

Cześć
Na stronie http://www.sam4x0.com/sam460ex.html w linku: user manual są informacje z jakim chipem muszą być kontrolery aby zadziałały z sam460. Nie koniecznie te kontrolery zadzałają z Pegasosem :( Więcej informacji mogą podać użytkownicy Pegasosa, które kontrolery działają, które rozpoznaje firmware płyty głownej.

Ostatnia modyfikacja: 01.12.2010 00:28:18
[#9] Re: Wynalazki !!!

@strim, post #7

Tak to wiem, ale mi właśnie chodzi o eSATA (czyli zewnętrzne). Poszukam, popytam, może coś uda się dowiedzieć.

[#10] Re: Wynalazki !!!

@strim, post #7

Taki adapter ide2sata działa nawet z A1200 - w ten sposób pożeniłem dysk SSD z A1200+FastATA. Szału nie było, ale działał.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem