[#1] Wymiana superbustera w A3000D
Powiedzcie jak wymienić superbuster 07 na 11 w A3000D. Wystarczy "wydubać" z płyty 07 i wsadzić na to miejsce 11?
[#2] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@jarema, post #1

Dokładnie taką procedurę sam zrobiłem w A4000D. Myślę że w A3000D jest identycznie. Do wyciągnięcia Bustera z podstawki przydałoby się specjalne narzędzie, ale śrubokręt + duzo ostrożności i również da radę. OK
[#3] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@stachu100, post #2

W Amidze 3000 D jest dokładnie tak samo. Ja tak wymieniłem.

[#4] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@AS, post #3

No to biorę się do roboty:)
[#5] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@jarema, post #4

Chyba jednak nic z tej roboty nie bedzie. podstawka mi pęka, gdy chce starego bustera wyjąć.
[#6] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@jarema, post #5

A jesteś uzbrojony w odpowiednie narzędzie, czyli ekstraktor układów PLCC ?

Poza tym jakie turbo masz w A3000 ? Ja przymierzałem się do wymiany na 11 ale olałem bo wersja 11 nie działa przy taktowaniu płyty głównej 16MHz.

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2010 22:30:42
[#7] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@jarema, post #5

spokojnie da sie metoda chalupnicza to zrobic kilka super fat agnusow
wyciagnolem z podstawiki wlasnie srubokretem a konkretnie 2 -ma

[#8] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@strim, post #6

Za wyciąganie układów z podstawki PLCC lepiej się nie brać bez specjalnego narzędzia do wyciągania. Śrubokrętem to czasem wychodzi jak można od spodu układ popchnąć. Sam osobiście popsułem tak podstawkę pod Agnusem w A500. Kosztowało mnie to potem 2 godziny roboty z odsysaczem i lutownicą :)
[#9] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@mały, post #8

a wiec kwestia wprawy ;) OK

[#10] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@strim, post #6

no wlasnie chyba sie uzbroje:

http://allegro.pl/peseta-chwytak-do-ukladow-plcc-wp610-i1316810328.html

mam 030/25, moze ja sie uda bedzie 040/33
[#11] Re: Wymiana superbustera w A3000D

@jarema, post #1

Ja to zrobiłem dwoma wygiętymi w krótką L-kę dość twardymi drucikami (by haczyk wszedł pod stary układ), proste śrubokręty łatwo mogą uszkodzić podstawkę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem