[#1] Szybkie pytanie na temat wifi
Witam, chce kupić kartę wifi ( dokładnie thomsona speedtouch 110, 16 - bit ) do swojej a 1200 takiej jak w konfigu poniżej. Mała by mi służyć do FTP. I mam pytania. Czy standardowy procesor podoła? Czy też lepiej jakiegoś turobola 030 przynajmniej trzeba do tego mieć? Co ewentualnie trzeba doinstalować do Classic WB?

[#2] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@szejk, post #1

020/14 mhz da rade .. ale jesli bedziesz mial min 4 MB FAST RAM

[#3] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@HOŁDYS, post #2

Ok, bo mam 8 fastu, więc będe musiał przełączyć na 4 mb. Zostanie 6 mb ramu z czego Classic wb zje około 1,7 mb czyli zostanie dostępnego około 4,3 mb. Więc ma to sens prawda?

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2010 13:50:12
[#4] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@szejk, post #1

do tego zeby sama karte wifi odpalic to styka 68000 i 2 mb ramu - a600 z dodatkjowym megabajtem :) ale im szybszy procek tym lepszy transfer wyciagniesz, im wiecej ramu tym wygodniej ci bedzie uzywac.
[#5] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@szejk, post #3

zle mnie zrozumiales ..napisalem min .. a czym wiecej tym lepiej :)

[#6] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@HOŁDYS, post #5

Jesli sie myle, to poprawcie - ale prawdopodobnie chodzilo o adresowanie pamieci Z2, gdzie mapa pamieci wspoldzielona jest ze zlaczem PCMCIA, ktore takze korzysta z przestrzeni adresowej Z2 (max 8 MB, wynikajace z ograniczenia MC68EC014). Uzywanie wiekszej ilosci pamieci RAM niz 4 MB mozliwe jest tylko, gdy karta procesorowa posiada wlasny konrtoler (MMU?), lub procesor w wersji "nie EC", ktory pozwala adresowac pamiec Fast w przestrzeni Z3 - wtedy nie ma juz tego ograniczenia i im wiecej tym lepiej ;)
[#7] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@jw_amigowiec, post #6

Nie mylisz się.
Trzeba tylko pamiętać że istnieją niskobudżetowe karty turbo które adresują pamięć w obszarze adresowym zwykłego fastu czyli mają ograniczenie takie samo jak karta ze zwykłym fastem.

Pozdrawiam
[#8] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@RadoslawF, post #7

I wlasnie chodzi tu o karty z procesorem 680EC30 ;). Aczkolwiek zdarzaly sie wyjatki, posiadam karte z takim procesorem, ale z MMU na osobnej kosci w podstawce na karcie - w mojej Ami mam "spokojnie" 32 MB RAM. "Pelne" 68030 posiadaja MMU w samym chipie. 040 i 060 takze (choc pojawily sie z biegiem czasu wersje EC 060, nie stosowane jednak w kartach turbo do Amigi).

Co do wi-fi, sam posiadam taka karte - mialem pewne boje (dluga historia), ale dziala juz bezproblemowo. W 99,9% przypadkow wystarczy sie stosowac do zalecen w odpowiednim artykule zamieszczonego na lamach PPA ;).
[#9] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@jw_amigowiec, post #8

EC czyli brak MMU w 68ec030 nie implikuje chyba 24bitowej szyny adresowej jak jest to w 68ec020 ? Jest tam pełna 32bitowa szyna adresowa.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
[#10] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@zyga64, post #9

masz racje

[#11] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@szejk, post #1

W mojej galerii jest zdjecie golej A1200 przegladajacej ppa.pl przez WiFi ;)

[#12] Re: Szybkie pytanie na temat wifi

@szejk, post #1

Napisalem Ci maila, sprawdz. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem