[#1] Amiga i TV
Proszę nie odsyłajcie mnie do innych wątków ponieważ naprawdę sprawdziłem.
Mam takie konfiguracje, które łącze i następujące problemy

komp + TV Panasonic CRT

Atari 130XE + Tv przez Video (chinch) = wszystko ok
Atari 7800 + TV przez gn. antenowe = obraz skacze
Amiga 500 + TV przez kabel rgb-euro = obraz skacze
Amiga 1200 + TV przez kabel rgb-euro = obraz skacze
inne sprzęty podłączane przez euro = wszystko ok

Próbowałem podłączając Amigi dokładać rezystory i potencjometry na linii
20(pin) synchronizacji i nic. Co ciekawe pomaga chwilowe dotknięcie tej linii
palcem i synchro zaskakuje i trzyma. Czy ktoś ma jakiś pomysł? A i oczywiście gdy podłączę Amigi do 1084s to wszystko jest ok.

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2010 23:03:35
[#2] Re: Amiga i TV

@baton, post #1

Może gdzieś w kabelkach masz zimny lut czy coś w tym stylu. :D
[#3] Re: Amiga i TV

@baton, post #1

Pisząc "obraz skacze" nie masz na myśli typowej "trzęsawki" trybów z interlace? :)

[#4] Re: Amiga i TV

@baton, post #1

W starych kompach zmieniają się parametry sygnału i bywa tak że na jednym TV obraz będzie a na innym już latające pasy bez synchronizacji.
Taki efekt mam na jednym ze swoich zabytków.
Amatorsko raczej nic z tym nie zrobisz, na moje oko to potrzeba fachowca z oscyloskopem i dobrą wiedzą o danym kompie.
Jak się uprzesz to można bawić się w wymianę kondensatorów, ale taka zabawa w ciemno to tylko dla zdesperowanych.

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga i TV

@baton, post #1

A takie głupie pytanie:
nie wpadło Ci do głowy podłączyć tych kompów do innego telewizora?
Założę się że sąsiad (ew jakiś znajomy) ma telewizor ze złączem SCART.
Zauważ, że podłączasz wszystko tylko do jednego do "TV Panasonic CRT".
[#6] Re: Amiga i TV

@baton, post #1

spróbuj na chwile przełączyć źródło sygnału - z euro(czyli jakieś tam video na tv lub inne wejście wideo i spowrotem na euro. Mam podobne efekty tylko, że na LCD 32 (samsung), niby problem zostaje ale zawsze to lepiej tak niż skakanka na ekranie ;)

[#7] Re: Amiga i TV

@AndrECHO, post #6

Po podłączeniu pomaga szybka zmiana w menu tv PAL na NTSC i spowrotem
lub podobna zmiana pod Amiga w nakładce X-Panel ???

[#8] Re: Amiga i TV

@baton, post #7

po prostu pilotem przełączam źródło sygnału (na pilocie guzik SURCE lub INPUT) nie zmieniając parametrów, wszystko dzieje się z automatu. W Ami to już w ogóle nic nie tykam :). Jak masz w tv więcej wejść video to pewnie masz też możliwość wyboru, z którego ma być obecnie sygnał wyświetlany, u mnie robi się to pilotem (oczywiście i guzikami na tv oraz z menu też się da).

Ostatnia modyfikacja: 10.12.2010 11:15:43
[#9] Re: Amiga i TV

@AndrECHO, post #8

Jeśli obraz ewidentnie skacze, to raczej sprawa systemu kodowania koloru. Upewnij się jaki sygnał wychodzi z Twoich komputerków PAL czy NTSC, tak samo ustaw telewizor. Jeśli jest pozycja AUTO to odradzam, czasem zawodzi. W najgorszym wypadku masz wadę w TV. Naprawiam TV i nie ma reguły, że na jednym nie skacze, to na drugim też nie powinno :) Spróbuj jeszcze podłączyć Atari 130XE przez cinch, nie zmieniając nic w TV zamień Atari na Amigę i podłącz przez gniazdo MONO CINCH, w kablu RGB może masz urwany kabel z synchronizacji.

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2010 10:59:11
[#10] Re: Amiga i TV

@Esio, post #9

Witam temat zamknięty - uszkodzony musiał byc tv - zmieniłem go na 32 calowego Panasonica 100hz i wszystko śmiga aż miło. Dzięki za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem