[#1] Rom Update w os 3.9
Witam! Wczoraj w nocy zrobiłem mały teścik. Otóż wywaliłem z devs: rom update gdyż chciałem zobaczyć czy moje apollo przyspieszy bo ślimaczył się i myślałem że coś jest z nim nie tak. Okazało się że system wczytuje się 2,5 raza szybciej, wszystko przyspieszyło. w sysinfo z rom update dysk mój wyciągał niecały jeden megabajt, teraz wyciąga nieco ponad dwa. Czym to jest spowodowane? Wy też tak macie? ROM 3.9 tak strasznie ślimaczy???

[#2] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #1

To że system wczytuje się znacznie szybciej nie jest niespodzianką - AOS3.9 wczytuje swój nowy kick z HDD do RAM-u i robi reset Amigi. Jak go wywaliłeś to oczywiście nic nie jest wczytywane i nie ma resetu.

Co do ślimaczenia i wolnej pracy dysku - może po prostu masz jakiegoś patcha który gryzie się z kickiem z AOS3.9. Niestety zbytnie ulepszanie systemu czasami przynosi odwrotny skutek...
[#3] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #1

jaką wersję scsi.device masz w tym rom update, jedna z wersji kiedyś mi tez powodowała obniżenie transferu dysku tylko nie pamiętam wersji, bynajmniej wersja 44.2 z BB3 o ile mi się zdaje pracowała poprawnie

[#4] Re: Rom Update w os 3.9

@rafgc, post #3

scsi.device z BB2 jeśli takową ten boing bag ma. Natomiast bez ROM Update chodzi jak burza ;p Może zrezygnować ze standardowego rom update i zrobić to przez remapollo? Można tak? Co mam zrobić?

[#5] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #4

Można. RTFM RemApollo.

[#6] Re: Rom Update w os 3.9

@stachu100, post #2

Czy z tego samego powodu Glowicons u mnie pod 3.1 wczytują się dużo szybciej niż pod 3.9?
Przy 3.1 śmigają a pod 3.9 trzeba czekać aż "powyskakują" sobie.
Konfig jak w opise.

[#7] Re: Rom Update w os 3.9

@Rafał A-3000, post #6

Prawdopodobnie tak, zainstalowałem BB3 i BB4 nawet heheh. W obu przypadkach transfer według sysinfo wzrósł do 1.7 MB/s ale to dalej nie jest 2.3 MB/s. Natomiast "coś" mi polepszyło wczytywanie się ikonek, teraz wczytują się szybko. Z łatek systemowych to mam fastexec, fblit, Blazewpc, jeśli można nazwać to łatkami to dochodzą: Visual prefs, magic menu, birdie. Chyba żadna z nich się nie gryzie co? Nie mam MCP.

[#8] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #7

Polepszyła Ci nowa icon.library.

[#9] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #7

Proponuje zainstalowac exec library z aminetu + graphics library 42.8b9 + scsi.device 44.cos tam. Po zainstalowaniu tego pakietu można nawet wyrzucic setpatch.
[#10] Re: Rom Update w os 3.9

@tom256, post #9

Ok tylko jak to wszystko zainstalować? Pomożecie? Możecie operować językiem średniozaawansowanym, tak jak w installerze :D

Ostatnia modyfikacja: 11.12.2010 00:00:19
[#11] Re: Rom Update w os 3.9

@Mayolika, post #10

Napisz na emaila to jutro podeślę gotowe ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem