[#1] Multi boot systemów
Tak jak w temacie jak to najlepiej zrobić na Amidze klasycznej?
Dodam, że dysk jest to 9.1Gb i prawie cała powierzchnia jego jest wykorzystana (z przerwą w okolicach 4GB oraz na końcu dysku-jak dobrze pamiętam). Używam LoadModule z scsi.device co już widzi partycję powyżej 4GB. Teraz chciałbym zainstalować AOS3.9 i mieć możliwość wyboru boot'owania li AOS3.1 albo AOS3.9, a w przyszłości jeszcze NetBSD. Nie wspominające o MACOS8.1. Ten ostatni to pewno nie musi być w żadnym "boot menu", gdyż jego pewno trzeba odpalać z WB(chyba, że inaczej?)-shapeshifter. Wiem, że jest program bootcontrol ale czy nie będzie problemu z korzystaniem z niego? W końcu byłyby dwa programy(LoadModule i BootControl) w S-S, które będą resetowały Amigę. Wszelkie sugestie, podpowiedzi i rozwiązania mile widziane:D.

Aaa wszystkie systemy są/będą poniżej 4GB.

[#2] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #1

Najprościej złapać BootMenu i wskazać z której partycji ma wystartować.
Wybór między samymi systemami 3.x można zrobić prostym skryptem startowym (modyfikacja zwykłego SS) lub bardziej bajerancko jakimś programem w którym sekwencję startową wyklikasz myszą na specjalnym ekranie. Programy znajdziesz tradycyjnie na aminecie w utli/boot.

Pozdrawiam
[#3] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #1

Tylko dołóż fastu do tego Apollo, bo przy 16MB to NetBSD się uruchomi ale nic poza tym nie zrobisz ;).

[#4] Re: Multi boot systemów

@strim, post #3

Po raz kolejny kupiłem 32MB i mam nadzieję, że tym razem zaskoczy. Swoje 32MB co miałem w zapasach były za duże a inne co kupiłem niedawno nie chciały działać z Apollo.

Co do Boot menu to wiem, że można tak zrobić. Chciałbym to zrobić bardziej elegancko z jakimś menu na tle obrazka(najlepiej). A następnie aby przy uruchamianiu każdego z systemów był też jakiś inny obrazek plus dźwięki:D(normalnie koncert życzeń z mojej strony, )

[#5] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #1

Temat 3.9 i 4.0 na jednym dysku na klasyku ćwiczyłem sam kilka dni temu. Rozwiązanie podane tutaj: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=5&t=4062&startliczba=25 sprawdziło się najlepiej ze wszystkich opcji. Oczywiście kwestia w którym miejscu S-S wywołasz ten skrypt i modyfikacji do swoich potrzeb (np kwestia T:) pozostają do dostosowania we własnym zakresie. Niestety nie wiem jak sprawa wygląda z NetBSD ale jeśli problemem jest tylko priorytet bootowania to powyższe rozwiązanie powinno działać.
[#6] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #4

Z systemami Amigowymi (wersjami WB) jak najbardziej, z NetBSD to wątpię.

Pozdrawiam
[#7] Re: Multi boot systemów

@RadoslawF, post #6

NetBSD respektuje Amigowe priorytety bootowania zapisane w RDB.

[#8] Re: Multi boot systemów

@RadoslawF, post #6

Dzięki za tego linka. Zacząłem wprowadzać to rozwiązanie w życie i pojawił się problem. Otóż nie mam "changebootpri". Okienko requester'a pojawia się jak ta lala ale w momencie wybrania czegokolwiek właśnie wywala błąd - nie znany rozkaz. Skąd wziąć ten changebootpri? Na Install3.1 i Workbench 3.1 w katalogu C go nie ma. Aminet też milczy.

[#9] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #8

[#10] Re: Multi boot systemów

@radzik, post #9

Dziękuję OK

Jednak dalej mam kłopoty z tym skryptem. Nie za bardzo zmienia priorytet dysków. Linie mam tak:

>nill: HD0 1 ; OS 3.1

a

czy nie powinno być zamiast HD0 HD0: ?

Ok. Cofam pytanie o to HD0.

Wygląda to u mnie tak, że po każdym resecie - a występuję on jak wybiorę wszystko inne niż OS3.1 i ABORT - ponownie pojawia się okno z wyborem systemu. Może tak wkleję tutaj oba skrypty BootPri z AOS 3.1:

.key changebootpri

.def changebootpri c:changebootpri

c:assign t: ram:

set choice `requestchoice "Dysk startowy" "*nWybierz system operacyjny:" "OS 3.1|OS 3.9|Abort"`

c:assign t: ram: remove

if $choice eq 0

skip quit

endif

if $choice eq 1 ; OS 3.1

>nil: HD0 1 ; OS 3.1

>nil: HD1 0 ; OS 3.9

set dev "HD0 / OS 3.1"

endif

if $choice eq 2 ; OS 3.9

>nil: HD0 0 ; OS 3.1

>nil: HD1 1 ; OS 3.9

set dev "HD1 / OS 3.9"

C:Reboot

endif

lab quit

i dla AOS3.9:

.key changebootpri

.def changebootpri c:changebootpri

c:assign t: ram:

set choice `requestchoice "Dysk startowy" "*nWybierz system operacyjny:" "OS 3.1|OS 3.9|MACOS8.1|NetBSD|Abort"`

c:assign t: ram: remove

if $choice eq 0

skip quit

endif

if $choice eq 1 ; OS 3.1

>nil: HD0 1 ; OS 3.1

>nil: HD1 0 ; OS 3.9

set dev "HD0 / OS 3.1"

C:Reboot

endif

if $choice eq 2 ; OS 3.9

>nil: HD0 0 ; OS 3.1

>nil: HD1 1 ; OS 3.9

set dev "HD1 / OS 3.9"

endif

lab quit

Ostatnia modyfikacja: 13.12.2010 23:33:42
[#11] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #10

Linia typu:

>nil: IDH0 1 ; OS 3.9

jest poprawna pod warunkiem oczywiście że tak masz nazwy dysk (nie ma tam dwukropka po nazwie). Sprawdź czy masz poprawne nazwy dysków dla systemów w każdej opcji (łatwo się pomylić) oraz czy wszystkie partycje są poniżej 4gb. Ważne jest także w którym miejscu S-S uruchamiasz ten skrypt.

Jeszcze jedna uwaga w OS3.9 nie ma komendy reboot (największe oczywiste przeoczenie Haage&Partner moim zdaniem) - ja wykorzystuje program R: http://aminet.net/package/util/batch/r

Po rozpakowaniu zmieniłem mu nazwę na reboot i skopiowałem do C. Tyle było zmian z mojej strony poza instalacją changebootpri oczywiście.
[#12] Re: Multi boot systemów

@alekc, post #11

Strzał w dziesiątkę z nazwą dysków. W skrypcie oryginalnym było HD0 itd. A ja mam DH0 itd. Teraz odpala się już AOS3.9 po wybraniu chyba dwa razy z rzędu przycisku AOS 3.9 tylko problem jest, że podczas wczytywania nie zobaczył nowego scsi.device. Gdy nie miałem tego boot menu to wczytywało się bez problemów. nic jeszcze powalczę z tym jutro już pewno. W każdym bądz razie dzięki za naprowadzenie. Aaa Reboot to skopiowałem z AOS3.1.

Skrypt BootPri odpalam na samym początku w S-S przed wszystkimi innymi wpisami ale widzę, żę chyba muszę go odpalić po LoadModule wtedy chyba zobaczy to scsi.device.

Ostatnia modyfikacja: 13.12.2010 23:59:44
[#13] Re: Multi boot systemów

@alekc, post #11

Czy możesz podesłać swój S-S z AOS3.9? Przy instalacji BB3 skrypt prosił o dopisanie ze 3-4 linii do S-S. Wpisałem je ale coś to nie bardzo chce widzieć scsi.device(a dokładnie to CacheCDFS - taki pojawia się komunikat). Objawem tego jest wyświetlanie WB3.9 w chyba w 4 kolorach. Przynajmniej ja to tylko na razie w ten sposób zauważam:D. Wcześniej gdy wyłączyłem w Boot Menu Amigi partycję z AOS3.1 to AOS 3.9 uruchamiał się w pełnej krasie 256kolorów.
Problem może być zgoła innymi z tą redukcją kolorów ale jo to w taki sposób odbieram. Gdy wejdę w opcje Preferances to widzę, że wybrana rozdzielczość jest wyższa i więcej kolorów jest wybranych ale te opcje są wyszarzane tak jakby ich nie można było zmienić.

A dalej ciągnąc temat boot'owania wielu systemów, to czy istnieje coś takiego na klasyczną Amigę jak boot loader wykorzystywany przy uruchamianiu np. Win95, WinNT i Linuxa z jednego dysku?
Pytam się o to gdyż ten skrypt z wyborem, jest fajny, ale ma jeden feler. Trzeba chyba ze 3 razy boot'ować aby uruchomić wybrany system(w tym raz po to aby załadować scsi.device i patcha w celu wykorzystania dysku powyżej 4GB)

Ostatnia modyfikacja: 14.12.2010 12:39:43
[#14] Re: Multi boot systemów

@Tomski, post #13

Nie ma sprawy - jak tylko będę miał chwilę żeby odpalić Amigę to Ci podeślę mejlem. Jedna uwaga: ja zatrzymałem się na BB#2.
[#15] Re: Multi boot systemów

@alekc, post #14

Dzięki za podesłanie. Na razie poddaję się z ustawieniem tego i odpalam systemy z Boot Menu Amigi. Kombinowałem na wiele sposobów z tym scrypt'em ale nie do końca jestem zadowolony z tych wielu resetów, paru requesterów etc. Próbowałem też użyć BootControl ze zmienionym scrypt'em BootPri ale też to nie wychodzi tak jak powinno. Tak jakby BootControl nie był widziany. Może kiedyś do tego powrócę - pewno na AmiWawa:D. Byle do wiosny.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem