[#1] Mapowanie romu !
Zakupiłem właśnie turbinkę z Amigakit, ACA 1230/030-56mhz.
Dokupiłem też jakiś real time clock (nie wiem po co)...
Powiedzcie mi czy konieczne jest to mapowanie ROMu ? do FASTRAMU ?
I czy np. jeśli mam ROM (Kickstart 3.0) mogę zmapować z dysku wersję nowszą ?
I jaki to ma w ogóle sens ?

[#2] Re: Mapowanie romu !

@Wojox, post #1

Ma to dwa zastosowania:
- Przyśpieszenie działania systemu poprzez skopiowanie zawartości ROM do Fast RAM - pamięć Fast jest szybsza niż kość ROM na płycie głównej.
- Załadowanie Kickstartu nowszego niż masz na płycie głównej, co ma sens gdybyś chciał uruchomić AmigaOS 3.5 lub 3.9 (one wymagają Kickstartu 3.1).

Jeśli będziesz używał tylko AmigaOS 3.1 to można się spokojnie bez tego obyć.

[#3] Re: Mapowanie romu !

@Wojox, post #1

Zapodaj jakieś wyniki prędkości z SysInfo czy innego programu, napisz też jak procek się grzeje, w blizardzie 030/50 dotykając procesor mozna było się oparzyć.
Zegar się przydaje, graczom chyba najmniej.
Mapowanie ROMu nie jest obowiązkowe, zyskało popularność bo przyśpieszało komputer o jakieś pół procenta.
Mapowanie nabiera sensu kiedy jakiś soft wymaga kicka 3.1 a ty masz 3.0, jak na przykład WB3,9.
Do mapowania z pliku potrzebny jest poza danymi kicka jeszcze jakiś program, do blizarda jest blizkick, do apello rem apollo, a do tej twojej jakiś re-kick z możliwością mapowania ROMu do 1MB co oznacza że możesz sobie przygotować tzw. kick 3.5, jest to ROM 3.1 wzbogacony o dodatki z WB3.9 i zajmuje więcej niż 0,5MB.

Pozdrawiam
[#4] Re: Mapowanie romu !

@RadoslawF, post #3

Zapodam wyniki jak karta mi przyjedzie do domu. Amigakit napisała że do 10 dni będę miał,,, nie było w magazynie ale zapłaciłem 175 ft. Taka przedpłata.
Myślę że z mapuję kick 3.1. Prędkości nigdy za dużo..
Dzięki za rady.
Mam pytanie gdzie lub kto może mi podesłać fajnie zrobiony system .3.1.
Na necie znalazłem tylko jakieś niemieckie i zrobione pod UAE..

[#5] Re: Mapowanie romu !

@Wojox, post #4

[url] http://www.emulacja.net/pliki/link/45.html
Tu masz System 3.1 z dodatkami.

[#6] Re: Mapowanie romu !

@Olek, post #5

Dzięki olek, fajna emulacja. Zrobiłem wszystko jak w opisie i poszło cacy.
Tylko nie zmienię zdania o emulacji gierek, Deluxe Galaga to totalna pixeloza. Taka emulacja Amigi daje fałszywy obraz jaka była prawdziwa grafika w Amidze. Podobnie wygląda gra Black Crypt, porażka. Idę zapodać tego Workbencha na Amigę...

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 12:29:03
[#7] Re: Mapowanie romu !

@Wojox, post #6

Nie ma to jak oryginaî :D.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem