[#1] Problem z a500+
Witam panowie.
Amiga po starszym bracie ;)
Otoz problem jest taki ze po kilku latach jak chcialem ja odpalic to:
kupilem http://www.electro.pl/cache/images/0/c/a/0cacd2c42e7798370253d0ae598e2b71.jpg i podlaczylem...
a Amidze pod Mono zas w tv pod VIDEO, na kanale AV2 lapalo kanal ale nic sie nie pokazywalo (nie znam sie zabardzo wiec nie krzyczcie odrazu :) )
to wyszperalem gdzies stary kabel antenowy no i od nowa.
Modulator do amigi, kabel do modulatora i pod antene w tv. Na jakims kanale cos tam lapalo ale bardzo malo. Tzn caly ekran by albo caly granatowy, albo zielony, albo czerwony, tak praktycznie calyczas skakal.
Nie wiecie co moze byc przyczyna?
Jestem amator wiec prosze o wyrozumialosc ;)
[#2] Re: Problem z a500+

@kula002, post #1

Ja bym zaczął od otwarcia Amigi i podociskania układów w podstawkach. Po paru latach leżakowania nóżki scalaków lubią lekko skorodować.

[#3] Re: Problem z a500+

@kula002, post #1

jesli to na pewno model A500plus to na 90 % wylala bateria i padl ROM
otworz amige i zobacz czy jest wyciek w miejscu akumulatora zegara

[#4] Re: Problem z a500+

@HOŁDYS, post #3

A wiec panowie zrobilem tak jak kazaliscie. Rozkrecilem winowajce
http://www12.speedyshare.com/files/25739860/download/Ustka%202010%20002.jpg
i po chwilowym szperaniu znalazlem baterie wokol ktorej wszystko bylo pokryte czyms chropowatym, wszystkie styki, cala plytka http://www10.speedyshare.com/files/25739956/download/Ustka%202010%20005.jpg
czerwonym zaznaczylem "chropowaty" obszar.
Najwidoczniej HOLDYS miales racje ale co teraz?

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2010 17:56:01
[#5] Re: Problem z a500+

@kula002, post #4

mialem racje bo sam mialem tak 3 razy
szanse sa marnawe powiem szczerze w najlepszym wypadku
1.musisz usunac baterie
2.wymienic kickstart (ROM 2.0 37.175) na inny nawet dla testow 1.3

jesli nie odpala

1.sproboj wyczyscic alkoholem wylany kwas z baterji i zrobic operacje z pkt 2

jak to nie pomoze

niestety ale bedziesz musial wylozyc pare zloty na plyte A500+
jak chcesz mama takowa (usunieta juz bateria przed wylaniem)

[#6] Re: Problem z a500+

@HOŁDYS, post #5

Baterie poprostu sie jakos wyciaga/wyjmuje? czy trzeba cos pokabinowac? bo moja przez ten kwas chyba "przywarla"
[#7] Re: Problem z a500+

@kula002, post #6

przez kwas takze ale bateria jest przylutowana
mozesz ja wylutowac

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2010 19:41:17
[#8] Re: Problem z a500+

@HOŁDYS, post #7

no dobra to amiga moze chodzic bez tej bateri?
[#9] Re: Problem z a500+

@kula002, post #8

Tak, ogolnie nie jest ci ona potrzebna

[#10] Re: Problem z a500+

@bacus10, post #9

Baterii nie radze Ci wylutowywać, najlepiej ją umiejętnie odetnij. Jeśli bardzo zgniła i luty też, to będziesz miał ogromne problemy z odlutowaniem i narobisz tylko szkód. Poza tym nie spotkałem się z tym żeby uszkodzona bateria dawała takie efekty, zazwyczaj po prostu nie trzyma pamięci. Może za mało Amig w życiu naprawiłem Jeśli już, to przyczyną jest ten wyciek z baterii, pomijając fakt, że to nie jest bateria tylko akumulator Wyżarte ścieżki i połączenia między ścieżkami to ciężka sprawa, aczkolwiek może da się uratować.
[#11] Re: Problem z a500+

@Esio, post #10

moze tez tak byc ze zwarcie spowodowalo spalenie ktoregos ukladu - w moim przypadku z 3 wylanych bateri - 2 spalily ROM 1 uklady CIA

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem