[#1] Problem z połączeniem
Witam, po cięźkich bojach ( bo nie jestem [jeszcze] zaprawionym amigowcem :) ) udało mi się zainstalować kartę sieciową (thompson speedtouch 110). By nawiązać połączenie z netem zainstalowalem najpierw AmiTCP ale nie chciało działać, na forum czytałem źe nie obsługuje DHCP.

Mam neostradę do tego ruter (Airlive wt 2000 arm) i dynamiczne przypisywanie IP, i raczej na stałe IP nie da się zmienć. Przynajmnie nie widziałem tam takiej opcji.

Postawiłem Miami DX. Udaje mi się nawiązywać połączenie z routerem ( pingowanie z pod konsoli ok i na karcie miga dioda "active") ale jak odpale np AmiFTP, to program ten zachowuje się jakby połączenia z internetem nie było, to samo z Amiweb (i dioda nie miga).

W konfiguracji Miami wybierałem Ethernet i Internet potem ustawiałem adres IP amigi, maske i bramę na DHCP. I tutaj zastanawiająca rzecz gdy przypisałem adres routera na sztywno to Miami nie chciało się połączyć ( a przecieź adres IP routera jest stały) . Wszystko musi być ustawione na dynamiczne by działało połączenie z routerem. Próbowałem konfigurować teź według poradnika na strone ale nie wiem gdzie jest w MiamiDX przycisk Lan Connect

Kombinowałem, ale juź brakuje mi pomysłów co z tym zrobić źeby dostać się do internetu, a nie tylko do lokalnej sieci. Czy moźe ktoś poratować?

[#2] Re: Problem z połączeniem

@szejk, post #1

Jeśli masz połączenie z routerem to jeszcze sprawdź czy masz serwer DNS, on najczęściej jest przyczyną "niewidzenia" internetu.

Kartę wprawdzie mam inną ale przy WiFi istnieje taki dziwny problem, MiamiDX twierdzi że jest OnLine a internet jest niedostępny.
Albo miami w tym momencie oszukuje albo nie dogadało się z routerem w kwestii hasła.
Sprawdzić to można jedynie programikiem WiFiSignal, w opisywanym wyżej przypadku opisuje siłę sygnału jako 0%.
Niestety program wymaga WB3,5 lub nowszego i jest fatalnie napisany, na dzień dobry zżera 0,5MB Chipu.

Sprawdź jeszcze czy masz na pewno w systemie zmienną podającą poprawne ID routera i hasło czyli wpis w SS "C:SetPrism2Defaults SSID vvv KEY xxxxxxxxxx" oraz czy router pracuje w trybie zgodnym z możliwościami twojej karty WiFi (802.11b).

Pozdrawiam
[#3] Re: Problem z połączeniem

@RadoslawF, post #2

Ok, więc tak

- DNS jest i ma taki sam adres jak ruter , a gdzie adres DNS'a wpisac w Miami?

- szyfrowanie wyłączyłem na czas prób z podłączeniem amigi, i dopisałem mac adres karty amigi do listy rutera, takźe na pewno karty nie blokuje

- C:SetPrism2Defaults, mam to dopisane w user-sequence, ale bez komendy SSID i KEY ( KEY jest to kod do szyfrowania?)

- ruter obsługuje b/g, a karta jest w b

[#4] Re: Problem z połączeniem

@szejk, post #3

Nie jestem fachura odnośnie netu ale może coś pomogę. Podłączam Amigę przez switcha do PC, w którym jest blueconnect. I jako bramkę na Amidzę podaję IP karty sieciowej w PC 192.168.1.1(wcześniej ustawiłem to IP na PC)(Ty pewnie musisz podać tu router) a adres Amigi jest 192.168.1.100. DNS'y wpisałem dokładnie takie jakie ma połączenie BlueConnect. Myślę, że DNS nie może być ustawiony na adres router'a tylko taki jaki jest w rzeczywistości. A maskę wpisałem 255.255.255.0. I u mnie to działa na AmiTCP/IP.

[#5] Re: Problem z połączeniem

@szejk, post #3

DNS wpisujesz w DATABASE/DNS Servers.
Musisz mieć wpisane SSID, KEY w twoim przypadku nie jestem pewien, ja mam wpisane ale szyfrowania nie wyłączałem, przestawiłem tylko na WEP, słabe ale obsługiwane przez kartę.
Sprawdź czy router obsługuje jednocześnie b i g, jeśli to tani model to nie obsłuży i musisz przestawić na b.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problem z połączeniem

@RadoslawF, post #5

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie. Po dopisaniu SSID z nazwą mojej sieci do SetPrism2Default net ruszył :D. Więc tylko to stanowiło problem. Ustawienia Ip komputera, maski i bramy mam na dynamic, nie trzeba było podawać DNS.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem