[#1] amiga 500- upalone rezystory
Witam

Rozebralem dzisiaj moja amige 500. Zauwazylem ze rezystory (najprawdopodoniej o tych samych wartosciach R408 i R401 sa upalone. Pytanie moje brzmi nastepujaco, za co odpowiadaja te rezystorki i jaka jest ich wartosc rezystancji. Mialem problemy z odczytem dyskietek a że owe rezystory znajduja sie pod stacja, może to ich wina.

pozdrawiam

jeff__
[#2] Re: amiga 500- upalone rezystory

@jeff__, post #1

Co prawda nie wiem od czego są te rezystory (możesz poszukać schematu A500 w internecie i sam się dowiesz), ale rezystory nie palą się ot tak bo mają kaprys...
O rezystory bym się nie martwił, martwiłbym sie o przyczynę dlaczego się spaliły.
[#3] Re: amiga 500- upalone rezystory

@stachu100, post #2

To są rezystory podające zasilanie na porty joysticków, o wartości 4.7Ohm. Przypalają się prawie w każdej Amidze, a stopień spalenia zależny jest od ilości użytkowania :) Poza tym nie są to rezystory bezpiecznikowe, czyli będą się kopciły długo długo zanim się uszkodzą. Prawdopodobnie są dobre, tylko producent dobrał za małą moc. Jeśli działają Ci joy-e i myszozwierz, to są dobre. Póki co osobiście nie znam innego wyjaśnienia sprawy.
[#4] Re: amiga 500- upalone rezystory

@Esio, post #3

Dzieki za rade :) faktycznie mysza i joy dzialaja wiec raczej jeszcze calkowicie sie nie wypalily :P sprawdzalem je omomierzem i maja 10 ohm :P troche sie wegla musialo w nich wypalic ale co tam, mam wieksze zmartwienie brak dyskietki z workbenchem. Szkoda ze nie ma tanszego kontrolera niz catweasel :(.

pozdrawiam
jeff__

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2010 22:07:52

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2010 22:08:53
[#5] Re: amiga 500- upalone rezystory

@jeff__, post #4

No nie wiem, czy nie należałoby ich jednak wymienić. Tak choćby dla świętego spokoju. Pracy niewiele, koszt żaden... spokój.. bezcenny.
[#6] Re: amiga 500- upalone rezystory

@Esio, post #3

Czy nie upalają się w wyniku podłączania yoja na pracującym kompie ?

[#7] Re: amiga 500- upalone rezystory

@Hubez, post #6

Zgadza się drogi Kolego! Miałem podobnie w A600.

[#8] Re: amiga 500- upalone rezystory

@Adrian_GTC, post #7

Chyba pokuszę się i sprawdzę czemu tak się dzieje, bo dziwna sprawa i za dużo pytań w temacie, a jeszcze więcej odpowiedzi

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem