[#1] Amiga 1200 i płyty CD
Witam, dostałem Amigę 1200 z dyskiem twardym i napędem na płyty cd + kilkadziesiąt dyskietek i płyt. Wcześniej miałem jedynie styczność z Amigą 500 gdzie po prostu wrzucałem dyskietkę i grałem. Na A1200 też po wrzuceniu dyskietki po prostu można grać, ale co zrobić z płytami już nie mam pojęcia. Jest to komputer człowieka, który dawno temu zajmował się "dostarczaniem" prawie całemu miastu softu na Amigę, więc na tych płytach znajduje się sporo ciekawych rzeczy, ale nie wiem co z tym zrobić :) Jedyne na co wpadłem, to prostu wrzucić płytkę, jednak nic się nie dzieje. Więc mam aktualnego PC, Amigę 500 i 1200 + HDD + CDROM - mam nadzieję, że da się przegrać cokolwiek z jednej dyskietki na drugą, przegrać coś z płyt na dyskietki, cokolwiek zrobić z dyskiem twardym, bo nie wiem jak go użyć i szczytem byłaby możliwość odpalenia romów pożyczonych z Internetu:) Pytanie moje jak tego wszystkiego dokonać?
[#2] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #1

A jak włączasz komputer bez dyskietki w środku to uruchamia się system z dysku twardego, czy nie?

Skoro piszesz, że "wrzucasz płytkę" i nic się nie dzieje, to pewnie nie, ale na wszelki wypadek pytam.

[#3] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@recedent, post #2

3.00 ROM 39.105 i obrazek dyskietki wkładanej do napędu. Obraz podobny jaki widziałem przy A500. Więc podejrzewam, że to nie jest system operacyjny i należy takowy zakupić i 'zamontować' ?
[#4] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #3

Z animacji dyskietki wnoszę że ten twardy dysk nie jest podłączony do Amigi lub nie ma na nim systemu.
Jak włączasz lub resetujesz kompa wciśnij i przytrzymaj oba klawisze myszy, pokaże się bootmenu i tam sprawdzisz czy komputer widzi partycje dysku twardego.

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@RadoslawF, post #4

Hmm, o ile w biosie PCtowym jakoś mniej więcej się orientuję, tak tutaj:
Enabled - DF0 priority 5 ADOS trackdisk-0 (stacja dyskietek?)
Enabled - CC0 priority 3 ADOS carddisk-0 (raczej nie HDD)
mi nic nie mówi :)

Ostatnia modyfikacja: 19.12.2010 18:59:02
[#6] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #5

CC0 to port PCMCIA.
Dysk nie jest podłączony, nie działa lub nie ma Amigowych partycji ewentualnie coś nie styka.

Rozkręć obudowę, sprawdź czy dysk faktycznie tam jest.
Jak jest to podociskaj taśmy i kable zasilające, uruchom z łapką na obudowie dysku, będziesz słyszał i czuł czy się rozkręca.

Pozdrawiam
[#7] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #5

rozkręć Amigę i będziesz wszystko wiedział

[#8] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@RadoslawF, post #6

Trochę się zdziwiłem, bo przy próbie naprawy stacji dyskietek nie zauważyłem niczego podejrzanego, ale teraz docisnąłem taśmę, która wcześniej po prostu była przyłożona do slotu. Po uruchomieniu komputera czuć i słychać, że dysk pracuje, ale w boot menu nadal nic nie ma. Co dalej?
[#9] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #8

masz system na dyskietkach??

[#10] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Skiba, post #9

Podejrzewam, że nie chociaż nie wiem dokładnie co mam na swoich starych dyskietkach, a co dopiero na tych które dostałem bo większość nie jest podpisana, a jedynie pomazane coś, poskreślane. Zostaje mi chyba wkładać wszystko po kolei i patrzeć co się dzieje. Ewentualnie na etykietkach szukać Amiga OS lub czegoś w tym stylu rozumiem?
[#11] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #10

Szukaj dyskietki Install i będziemy kombinować dalej
[#12] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #10

poszukaj dyskietki Install..

[#13] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Maniu, post #11

heh.. ta sama sekunda

[#14] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #8

Dobra fajnie... Wczytuje się system z tego dysku? Czy po uruchomieniu słychać tylko autotest i amiga pokazuje tylko animację dyskietki?

[#15] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mayolika, post #14

"Wczytuje się system z tego dysku? Czy po uruchomieniu słychać tylko autotest i amiga pokazuje tylko animację dyskietki?"

Nie wczytuje się system z dysku, dalej jest animacja dyskietki.
Znalazłem za to dyskietkę podpisaną Install i po jej odpaleniu pokazuje się Workbench i pełno różnych rzeczy poprzedniego usera - gry, programy, foldery. Z płytami pojawił się taki problem, że w środku jest max 3 sekundy po czym wysuwa ją z powrotem. Jakieś pomysły?
[#16] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #15

Hmm, czyli twardy działa, tylko nie jest bootowalny.

[#17] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #15

Płyty CD na razie zostaw, musisz doprowadzić do wczytywanie się systemu z HD.
Może nie być na dysku partycji systemowej jednak w bootmenu powinieneś te partycje widzieć, a podobno nie widać.
Może to być problem resetu dysku, ale partycje powinny się pojawić po uruchomieniu programu do partycjonowania dysku z dyskietki install.
A jak rozumiem pojawiły się po wczytaniu systemu z dyskietki install.
Sprawdź jeszcze raz to boot menu i napisz dokładnie.

Pozdrawiam
[#18] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #15

Znalazłem za to dyskietkę podpisaną Install i po jej odpaleniu pokazuje się Workbench i pełno różnych rzeczy poprzedniego usera - gry, programy, foldery. Z płytami pojawił się taki problem, że w środku jest max 3 sekundy po czym wysuwa ją z powrotem. Jakieś pomysły?

na dyskietce Install jest folder o tej samej nazwie, w tym folderze po wybraniu opcji językowej możesz rozpocząć instalacje systemu.. ale do tego są potrzebne także pozostałe dyskietki. workbench, fonts, local, storage, extras.. je tez musisz miec..

[#19] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Skiba, post #18

Znalazłem i takie :) Jak coś wyczaruję, to napiszę
[#20] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #19

Na dyskietce INSTALL powinien być program HDtoolbox, uruchom go, wejdź w "Partition drive" i sprawdź, czy którakolwiek partycja ma zaznaczone pole "bootable" tak jak tutaj http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html na samym końcu artykułu. Jeśli nie, to zaznacz i zapisz zmiany w dysku.

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2010 08:40:52
[#21] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@rafgc, post #20

teraz najlepsza literatura do nauki jest podobno na www.google.pl

[#22] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@HOŁDYS, post #21

Tak, ale pod warunkiem że znasz pytanie i potrafisz je zgrabnie zadać "wujkowi". ;)
"Wujek" również dużo mówi; niekoniecznie na temat naszego pytania.
[#23] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@HOŁDYS, post #21

O ile mamy do czynienia z popularnymi problemami jak nie wiem.. zmiana języka na klawiaturze (zamiana miejscami z i y) to może i google jest dobre, do takich "indywidualnych" problemów już niekoniecznie ;)

Mam 1 dyskietkę Install, która po uruchomieniu pokazuje dokładnie to samo co każda z co najmniej 5 podpisanych Workbench - masę pierdół typu ludzik na platformie czyszczący ekran, Settlersy, Paint, PlayDisc itp. Raczej nie znalazłem tam nic wspomnianego wyżej. No chyba, że MUSI być, więc przeszukam jeszcze kilka razy
[#24] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #23

Ech... To co Ci się pokazuje na blacie to zawartość twardego dysku. Amiga bootuje z dyskietki (zamiast z partycji systemowej, która nie wiedzieć czemu nie startuje sama z siebie). Czy to będzie dyskietka Install, czy Workbench czy co tam jeszcze wszystko jedno, byle dyskietka była bootowalna.

Po wystartowaniu systemu z dyskietki Install wykonujesz dwuklik na ikonce dyskietki, którą widzisz na blacie. Otwiera się okienko z jej zawartością, w tym katalogiem "Install". Dalej już wiesz.

[#25] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@recedent, post #24

W zadnym wypadku nie odpalaj nic z katalogu install:). Wpełznij do katalogu hdtools, odpal hdtoolbox. Obejrzyj partycje. Wyczaj ktora jest ssystemowa /pewnie dh0/ i zaznacz ptaszek od bootowania.

[#26] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@fazior, post #25

A, no może nie w "Install" tylko gdzieś obok. W każdym razie HDToolbox.

[#27] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@recedent, post #24

Po dwukliku na dyskietce słychać tylko "ooh nooo" i się nie otwiera, więc podejrzewam, że coś z nią nie w porządku, zwłaszcza, że etykieta wygląda tak: ?????? Czyli muszę dalej szukać Installa, zgadza się? Poza tym, o taki dokładnie post mi chodziło, dokładnie od zera wytłumaczone co mam, gdzie wejść i o co chodzi ;)
[#28] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@Mruvek, post #27

Może to głupie, ale w momencie pojawienia się ekranu z dyskietką spróbuj wcisnąć Control+Amiga+Amiga. Nie wiem dlaczego ale u mnie dopiero wtedy startuje z dysku HD

[#29] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@silverbud, post #28

To nie głupie. Dysk rozkręca się za wolno względem systemu i dlatego potrzebny jest reset by komputer zdazyl go zauwazyc. To kiedys byl znany problem :)

[#30] Re: Amiga 1200 i płyty CD

@kutafon, post #29

Właśnie nie jestem pewien bo mam Compact Flash zamiast normalnego dysku.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2010 08:16:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem