[#1] A600/1200 i pamieci PCMCIA
Mam nastepujace pytanie. Do jakiej wielkosci karty RAM pcmcia, Amiga jest w stanie poprawnie zobaczyc. Czy karte 32MB zobaczy czy nie?
I jeszcze jedno jest roznica pomiedzy kartami SRAM I DRAM. Chodzi mi o ich dzialanie, nie konstrukcje. ;)

[#2] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@Drupi77, post #1

nie zobaczy.. max to 4MB

[#3] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@Drupi77, post #1

widzialem w dzialniu karte 6 MB SRAM - PrepCard formatowal ja jako Ramke 4 MB Static Memory

[#4] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@Drupi77, post #1

wiki nie gryzie :)
Słowo "statyczna" oznacza, że pamięć SRAM przechowuje dane tak długo, jak długo włączone jest zasilanie, w odróżnieniu od pamięci typu DRAM, która wymaga okresowego odświeżania.

Jeśli chodzi o ami to musi być karta SRAM

[#5] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@Mir3k, post #4

wybacz ale nie zgodze sie sam mialem karte mitsubishi DRAM i dzalala

[#6] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@Drupi77, post #1

Obszar pamięci przydzielony dla PCMCIA w Amidze to 4MB $600000-9fffff (ten sam co "drugie" 4MB FASTRAM), z tego też powodu ilość pamięci, którą Amiga potrafi obsłużyć jest ograniczona do tego samego rozmiaru. Zatem wszystkie karty, jeśli zadziałają w Ami, będę wykrywane jako 4MB (na więcej nie ma miejsca w mapie pamięci przy 24bitowej szynie adresowej). Jako pamięć będą działać karty SRAM i DRAM, natomiast nie będą działać w ten sposób karty typu FLASH.

[#7] Re: A600/1200 i pamieci PCMCIA

@rafgc, post #6

Dziekuje serdecznie za odpowiedzi. Jak zawsze mozna na was liczyc. OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem