[#1] Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce
Witam serdecznie,
Pytanie pewnie głupie, ale czy ktoś ma doświadczenie w przekładaniu samego nośnika magnetycznego (tego brązowego dysku) w dyskietce?

Pytam bo padła mi oryginalna dyskietka Workbench3.1 - jakimś cudem pojawiła się spora rysa na nośniku (jakiś brud wpadł czy co) no i dyskietki nie da się sformatować.
Jadę teraz na legalnej kopii - wiadomo, na ale chciałbym mieć działający oryginał.
I wpadłem na pewnie głupi pomysł że dyskietkę można:
1) otworzyć (łamiąc plastikowe zatrzaski/klejenia)
2) wywalić uszkodzony nośnik
3) włożyć nośnik z innej 100% dobrej dyskietki (też uprzednio otworzonej)
4) skleić z powrotem dyskietkę

Oczywiście należy to robić w czystym pomieszczeniu bez pyłków w powietrzu (zaparowana łazienka).

Co Wy na to?
Robił ktoś podobny numer?

Ja wiem że to głupota: można używać kopii a uszkodzoną dyskietkę trzymać w komplecie z pozostałymi oryginałami. No ale "robota głupiego lubi" oraz chciałbym mieć 100% działający komplecik oryginalnych dyskietek .
[#2] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@stachu100, post #1

Nie widzę w tym nic głupiego, jeśli sprawi Ci przyjemność posiadania Workbencha w oryginalnej obudowie dyskietki to proszę bardzo, chyba coś takiego kiedyś robiłem, nic wielkiego w sumie, należy tylko uważać aby nie zniekształcić ubudowy, bo zacznie szeleścić.

[#3] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@stachu100, post #1

heheh wiele razy wpadłem na taki "głupi" pomysł.. działa na sto procent tylko trzeba być bardzo ostroznym

[#4] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@Skiba, post #3

Zgadza sie, tylko trzeba uwazac bo plastik lubi sie lamac.

[#5] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@altcomputing, post #4

:D
Dzięki serdeczne wszystkim!
W takim razie będę próbował. Na początku oczywiście trening na jakichś walniętych żeby dojść do wprawy.
[#6] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@stachu100, post #5

Sztuka polega wyłącznie na umiejętnym rozpołowieniu dyskietki. Kurzem za bardzo nie ma się co przejmować, wrażliwość dyskietek jest niewielka. Bardziej trzeba uważać na dotykanie powierzchni nośnika.

[#7] Re: Przekładka nośnika magnetycznego w dyskietce

@stachu100, post #1

Oj w moich swapperskich czasach nie raz to robiłem, jak pani z poczty z za dużą siłą walnęła pieczątką w list z dyskietkami :) Sprawa prosta, tak jak ktoś przedtem napisał kurz w małych ilościach nie jest straszny.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem