[#1] amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych
Witam!
3 lata temu miałem ten sam problem i jakoś go rozwiązałem. Ale potem gdzieś chyba na ponad 2 lata moje amigowanie zostało odstawione do szafy.
Mozna powiedzieć że wszystko zapomniałem. (dosyć duże boje były nawet z tym żeby zainstalować system) Ale do rzeczy:

Mam amigę 600 i chciałem poprzenosić sobie trochę rzeczy na karcie cf przez PCMCIA.
poprzenosiłem odpowiednie pliki z pakietów cfd i fat95 i tak mogę zamontować kartę cf ale już potem nie wykrywa mi karty ( karta i to nie jedna jest dobra i czytnik też bo 3 lata temu działał). Sprawdziłem kartę i wychodzi
compact flash.device is not active. O co tu biega ? Może ktoś mi doradzi.
Musze powiedzieć że nie byłem a tym bardziej teraz nie jestem amigowym ekspertem. Prosiłbym o w miarę łopatologiczne odpowiedzi.
Z góry dzięki

clayster
[#2] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #1

dodam że prepcard widzi karty ale nic więcej się nie dzieje

pakiet fat95 z aminetu rozpakowany na amidze zainstalował się bez problemu, ale karty nie widac
[#3] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #1

Sprawdz czy dobrze pokopiowales pliki. Ja mialem problem taki sam. Blad jaki popelnialem to, ze na pc kopiowalem sobie tylko cf0 bez cf0.info do devs:dosdrivers. Na amidze kopiujesz jedna ikone a na pc masz dwa osobne pliki. Fat95 kopiowalem recznie z folderow instalki do folderow systemowych (z instalowaniem mialem problem).
Co do czytnikow to musi obslugiwac dany typ karty, najlepiej kupic zeby obslugiwal jak najwiecej, ja kupilem z miesiac temu na allegro z sandisku za ok. 20zl obsluguje typ I,II,III,IV

[#4] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Doman89, post #3

Doman89 tak jak wcześniej pisałem ściągnąłem archiwa z aminetu i rozpakowałem je na amidze nie na pc.
pakiet cfd przekopiowałem ręcznie i cf0 jest zamontowane, pakiet fat95 miał własną instalkę i sam sobie pokopiował pliki. Problem jest w tym że po włożeniu czytnika nic się nie pojawia.

Najśmieszniejsze jest to że 3 lata temu wszystko mi działało, ale teraz mi wyleciało z głowy no i nie wiem co i jak.
Wtedy jak pamietam to miałem podobny problem (patrz moje posty na ppa) który jakoś rozwiązałem tylko za chiny nie pamietam co zrobiłem wtedy.

Czytniki mam 3 i wszystkie wtedy działały.

Najgorsze że jeszcze że czekam na ACA 630 (kartę kupiłem do whdload, nawet się szarpnąłem na rejestrację) a tu amiga nie gotowa .
[#5] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #4

Sprawdź, czy wszystkie niezbędne pliki rzeczywiście są tam, gdzie być powinny.

CF0 oraz CF0.info w DEVS: DOSDRIVERS
compactflash.device w DEVS:
FAT95 w L:
messydisk.device w DEVS:
ewentualnie
mfm.device w DEVS: (to jest chyba nowsze urządzenie niż messydisk)

Praktycznie te pliki wystarczą do poprawnego działania CF na PCMCIA.
Możesz też spróbować je ponownie umieścić w wymaganych katalogach. Może coś się pokaszaniło w czasie kopiowania.

[#6] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #4

Fat95 ma skopana instalkę i pewnie nic nie skopiował.
Rozpakuj go sobie do RAM: i ręcznie przekopiuj to co trzeba.
Objawy masz takie jakie ja miałem, nie instalowałem FAT95 bo miałem go na dysku, jak się okazało na koniec nie kompletnego, po skopiowaniu z ręki ruszyło.

Pozdrawiam
[#7] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@RadoslawF, post #6

zrobiłem tak, ale dalej dupa blada i nic sie nie dzieje
[#8] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #7

sprawdziłem wszytsko jeszcze raz na drugiej 600 i jest to samo, co jest nie tak ?
[#9] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #8

uzyj programu FINDDEVICE z pakietu idefix (aminet)
Po wybraniu w lewym oknie compactflash.device zobaczysz czy Amigi widzi karte i pod jakim UNIT.
Sprawdz rowniez jakie UNIT i DEVICE masz wpisane w ikonie CF0.
Maja one wiekszy priorytet niz te same dane w pliku mountlisty.
[#10] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Norbert, post #9

uzyłem programu find device i unit wychodzi 0 ale nic więcej nie pisze
a jak mam sprawdzić unit i device w ikonie cf0 ?
[#11] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #10

Masz tu pliki ściągnięte z mojego dysku. Spróbuj je wrzucić. Wszystko jest tak poukładane jak powinno być pokopiowane na dysku.
http://chomikuj.pl/doman89/PCMCIA/dh0,409882183.zip (można ściągnąć bez logowania na chomiku.

[#12] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Doman89, post #11

dzięki zaraz to wypróbuję
[#13] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #1

podmieniłem wszystko i po resecie dalej nic ... ręce opadają
[#14] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #13

Zastanawiam się czy dobrze włożyłeś sam czytnik do złącza PCMCIA w Ami? Dość ciężko wchodzi przynajmniej u mnie. Trzeba go dopchnąć "zapierając się" o przeciwną stronę desktopa. Zobacz, może nie wkładasz do końca przejściówki.

Choć z drugiej strony piszesz, że PrepCard widzi karty. Zatem to co napisałem powyżej nieważne.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 21:39:58
[#15] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Tomski, post #14

Skoro prepcard dostrzegł kartę to albo problemy z filesystemem (FAT32) albo dowcipnie nazwał partycje na dysku twardym CF0: CF1: itd.
Jeśli trafiłem z nazwą partycji to plik montujący można przerobić na CF: i będzie dobrze.
A jak wygląda z kartami nie chcącymi współpracować z Amigą, prepcard je widzi czy nie ?

Pozdrawiam
[#16] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@RadoslawF, post #15

partycje mam nazwane hdd0 i hdd1 więc to odpada
[#17] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #16

wklej tu mountliste
[#18] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Valwit, post #17

he,he napisz mi jak to zrobić
[#19] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #18

Tak wygląda poprawna i działająca zawartość pliku CF0:
/* compactflash.device $VER: 1.21 (19.10.2002) */
/* fat95 file system by Torsten Jager */

FileSystem = l:fat95
Device = compactflash.device
Unit = 0
Flags = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
BlockSize = 512
Buffers = 20
BufMemType = 1
BootPri = 0
Stacksize = 4096
Priority = 5
GlobVec = -1
DosType = 0x46415401

W mountliście powinno być to samo wzbogacone o linijkę z nazwą urządzenia czyli CF0:

Ale sprawdź bo jeśli masz i plik w devs i wpis do mountlisty to może się gryzą.
Jeśli masz poprawny wpis w pliku CF0 to wpis w mountliście można wykasować na ile pamiętam systemy 2.x.

Pozdrawiam
[#20] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #13

Spróbuj zbootować Amigę bez sekwencji startowej (za pomocą boot menu).
W oknie AmigaDOSu wpisz:

Mount CF0:
podepnij czytnik z kartą, a następnie wpisz:
dir CF0:

Jeśli zadziała to znaczy, że po starcie WB coś się kopie.

Ewentualnie to samo co wyżej, ale inną drogą:
boot bez s-s
w dosie wpisz:
LoadWB

następnie dwuklik na ikonce CF0 w katalogu Devs: Dosdrivers
podpiąć czytnik z kartą i zobaczyć czy zadziała.

Czy sprawdzałeś czytnik z kartami np. na pececie? Teraz nie kilka lat wstecz.

[#21] Re: amiga 600 i karta cf na pcmcia do przenoszenia danych

@Clayster, post #1

dzisiaj znalazłem starą dyskietkę z instalerem fat95, zapodałem to jeszcze raz i wszystko zatrybiło ( odpukać ), czyli na razie zamykam wątek, mam nadzieję że wszytsko będzie ok. na razie będę to wszystko ostro testował.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem