[#1] WHDload problem z migającym ekranem
Mam kolejny problem, zainstalowałem pakiet whdload na gołej amidze 1200, jak wiadomo mało co się da uruchomić na 2mb ale kilka gierek poszło np. taki cannon fodder tylko że jak gra się uruchomi to zaczyna haczyć, zauważyłem że jest to związane z odczytem z hdd a właściwie karty CF, zapala się dioda od hdd i na sekundę obraz i dźwięk znika, i tak za każdym razem jak jest odczyt z dysku :/
sprawdziłem kilka gier i jest taka sama sytuacja.
Ma lub miał ktoś podobny problem ?
Mam nadzieję że problem jest związany z pamięcią a nie z padniętą płytą główną.
Czekam na turbinę z 030 mam nadzieje że to rozwiąże problem

[#2] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@QUAD, post #1

Na golej A-1200 dziala prawie kazda gra. Jesli nie to tylko i wylacznie z powodu niekompatybilnosci kikstartow. Wiadomo ze sa programy i gry po AGA ktore nie beda dzialac wystarczajacu szybko lub wcale jesli sa przeznaczone dla dopalonych Amiga. Ale Cannon Forder na golej A-1200 dziala i to bardzo dobrze. Problem moim zdanie tkwi w karcie CF a przedewszystkim z jej podlaczeniem. Moim zdaniem masz niewielkie brzebicie na mase i z tad te problemy. Sprawdz jeszcze raz dokladnie czy przejscie i sama karta jest dostatecznie odizolowana od metalicznej obudowy plyty glownej. ;)

[#3] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@QUAD, post #1

Musisz dopakować do Amigi więcej RAMu. Problem zniknie. Miałem podobny kaszel. Dorzuciłem 8 MB.

zerknij tutaj:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=62743

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 21:00:20
[#4] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@Drupi77, post #2

adapter karty CF jest przylepiony do ekranu płyty głównej na 2 warstwach taśmy klejącej obustronnie, tej grubej (taka pianka) więc wykluczam przebicie.

[#5] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@newguru, post #3

no to kamień z serca :) właśnie zauważyłem przygasającą diodę power czyli identyczne objawy
karta którą będę miał ma 8mb mam nadzieje że to wystarczy na prawidłowe działanie whdload

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 21:07:17
[#6] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@QUAD, post #1

Brakuje Ci pamięci na tzw. PRELOAD. W związku z powyższym gry się uruchamiają, ale każdorazowe doczyty z pamięci są zastępowane doczytem z dysku i efekt tego taki, jaki doświadczasz. Oczywiście niektóre gry nie będą Ci i tak działały. Akurat miałeś szczęście, bo odpalałeś pewnie gry, które nie miały obrazów dysków, lecz wyciągnięte pliki (Cannon Fodder właśnie tak ma) lub obrazy mieściły się w pamięci.

A tak swoją drogą, kolejne, powtarzające się pytania dotyczące stale tej samej kwestii są efektem tego, że nie czyta nikt dokumentacji. W przypadku Cannon Fodder napisane jest jak wół:

Game requires 1.1 MB Chip Mem (+ 2.7 other memory for preload option)

[#7] Re: WHDload problem z migającym ekranem

@mailman, post #6

fakt
jak chodzi o Cannon Fodder to nie zaglądałem na wymagania tylko metodą prób i błędów uruchamiałem gierki, które znalazłem na starym dysku, byłem święcie przekonany że jak będzie za mało ramu to się nie uruchomi i wyskoczy komunikat, jak przy innych gierkach jakie uruchamiałem.
Sprawa wyjaśniona i temat do zamknięcia, jeszcze raz dzięki za błyskawiczne odpowiedzi :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem