[#1] padnięta płyta 1d3
witam
mam uwaloną płytę główną a właściwie to całą a1200 i chciałbym ją wskrzesić :)
problem jest taki że po podłączeniu jest czarny obraz, powiem szczerze że amiga przeleżała w szafie kilka lat ponieważ kupiłem inną, nie pamiętam dokładnie jak to się stało ale wydaje mi się że pewnego czasu po odłączeniu scandoublera wewnętrznego firmy micronik lub przekładce romu pojawił się ten problem (nie wiem co zaszkodziło bo robiłem obie czynności w tym samym czasie).
Rom był sprawny i wcześniej działał w tej płycie.
Jakieś sugestie ?

[#2] Re: padnięta płyta 1d3

@QUAD, post #1

Nieprawidłowe wetknięcie kości kickstartu powoduje podobno jego spalenie.
Daj płytę do sprawdzenia komuś kto ma sprawnego kicka.
Sam możesz ewentualnie docisnąć, może jest dobrze ale styku zbrakło.
Wolne piny w podstawce mają być od strony gniazda PCMCIA.

Pozdrawiam
[#3] Re: padnięta płyta 1d3

@RadoslawF, post #2

Niestety nie 'podobno' to fakt.

[#4] Re: padnięta płyta 1d3

@RadoslawF, post #2

ok jutro sprawdzę, w razie czego wymontuje na chwilkę rom 3.1 z mojej sprawnej amigi

[#5] Re: padnięta płyta 1d3

@11MASTEr, post #3

Zasilanie idzie na inne nóżki i pali się układzik.

1D3 ? Nie słyszałem nigdy.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 23:30:03
[#6] Re: padnięta płyta 1d3

@Hubez, post #5

tak 1d3 :) mogę umieścić foto, port myszy jest w jednym kawałku z płytą, nie jak w 2b czy 1d4

[#7] Re: padnięta płyta 1d3

@QUAD, post #1

Sprawdz na wszelki wypadek port PCMCIA, czy wszystkie styki ladnie stercza, u mnie kiedys 2 sie zetknely i Ami sie nie uruchamiala. Po odgieciu, wyeliminowaniu zwarcia problem ustapil.

[#8] Re: padnięta płyta 1d3

@11MASTEr, post #3

Niestety nie 'podobno' to fakt.

a jednak podobno Radoslaw ma racje , sam w stanie wskazujacycm odwrotnie wsadzilem (180 stopni) ROM 37.300.Czarny ekran uklad sie cholernie nagrzal... po wsadzeniu poprawnym Amiga 600 sie uruchomila i dzialala dlugie lata.

[#9] Re: padnięta płyta 1d3

@HOŁDYS, post #8

Prawdopodobnie szybko wyciągnąłeś układy i nie doszło do trwałego uszkodzenia układów.

[#10] Re: padnięta płyta 1d3

@RadoslawF, post #2

kości są prawidłowo włożone ponieważ rano szybko looknąłem na płytę.
Jak wrócę z pracy to wymienię na 100% sprawne kości i dam znać.
Jak się nie mylę to coś mi się zdaje ze stacja dysków "cykła" 1 raz.

[#11] Re: padnięta płyta 1d3

@QUAD, post #10

płyta sprawdzona na sprawnych kostkach, oczywiście nie działa, jak była podłączona to dotykałem wszystkich większych kostek i jedna mi się wydaje trochę za ciepła, jest to ten układ koło złącza stacji dysków, CGS 391078-01, 8520PL, 1193 24, tak na nim jest napisane, nie jest jakoś strasznie gorący bo mogę trzymać na nim palec, ale jest zdecydowanie cieplejszy niż reszta.

[#12] Re: padnięta płyta 1d3

@QUAD, post #11

8520 odpowiada za I/O tak więc jest to układ który obrabia mnogość procesów (mycha, dyskietka, oraz inne wyj/wej) tak więc jest to normalne że w stosunku do innych układów grzeje się mocniej. Układ który posiada Twoja Ami jest 1Mhz, w przeszłości w końcówkach produkcji zastępowano go PLCC o końcówce 1PL. Układ ten pracował z częstotliwością 2Mhz i grzał się mniej ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem